Udruga Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije 17. listopada u Muzeju Mimara u Zagrebu na Svjetskom kongresu nematerijalne kulturne baštine predstavila je svoju radionicu zlatoveza pod nazivom „Zlatne ruke”.

Sudionici Kongresa iz raznih zemalja svijeta s velikim zanimanjem pratili su izradu zlatoveza koju su prezentirale članice udruge pa su uslijedile i nove ponude za predstavljanje te postavljanje izložbi i u prekooceanskim zemljama, a posebnu pozornost pobudio je i sam naziv udruge koji naglasak stavlja na ženu sudionicu obrambenog Domovinskog rata.

U sklopu kongresa, 17. i 18. listopada, članice UVDR VSŽ, održale su i drugu po redu radionicu izrade zlatoveza u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Prva radionica održana je 7. i 8. rujna ove godine, a okupila je 13 polaznica dok je na drugoj bilo 20 polaznica, što pokazuje kako su žene vrlo zainteresirane za tehniku veza zlatnim koncem.

“Zanimljivo je to što je radionica okupila polaznice od 20-e do 70-e godine života iz cijele Hrvatske, a posebno draga gošća bila je iz Grčke, s otoka Krete. Imale smo i posebnu priliku pogledati postav Etnografskog muzeja pod nazivom „Pokrivala za glavu“ te nam cijeli boravak u Zagrebu ostaje u lijepom sjećanju”, ističe Ljiljana Poje, predsjednica UVDR VSŽ dodajući kako udruga i dalje nastavlja s prezentacijom svoje radionice s unikatnim rukotvorinama uz poruku: “Žene koje danas čuvaju svoju nacionalnu i kulturnu baštinu “s iglom”, u obrambenom Domovinskom ratu čuvale su svoj nacionalni identitet i svoju domovinu Hrvatsku „s puškom“.