17 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

Vikend s krizmenim slavljima u čak 50 župa Đakovačko-osječke nadbiskupije

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Na području Đakovačko-osječke nadbiskupije subota, 19. i nedjelja, 20. rujna proteći će u znaku brojnih krizmi. Krizmena slavlja bit će održana u čak 50 župa. U Vinkovcima slavlje sakramenta potvrde bit će održano u četiri župe.
Kako je unatoč neizvjesnoj epidemiološkoj situaciji tijekom jeseni, želja većine roditelja i krizmanika bila da se krizmena slavlja ipak održe, nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić kao termin za sva krizmena slavlja odredio je i ponudio 19. i 20. rujna. Svi župnici imali su mogućnost u dogovoru s roditeljima odlučiti odgađa li se krizmeno slavlje do sljedeće godine ili prihvaćaju ponuđeni termin. U ponuđenom terminu krizmu su zatražili svećenici u 50 župa na području Đakovačko-osječke nadbiskupije. Tako će u Vinkovcima krizmeno slavlje biti održano u subotu, 19. rujna, u župama Bezgrešnoga Srca Marijina, Presvetoga Srca Isusova, Svetih Ćirila i Metoda te Blaženoga Alojzija Stepinca.
Kako ističe vlč. Anđelko Cindori, župnik u vinkovačkim župama Svetih Ćirila i Metoda (Vinkovci 5) i Blaženoga Alojzija Stepinca s Filijalom Mala Bosna (Vinkovci 7), zajedničko krizmeno slavlje bit će održano u crkvi Sv. Ćirila i Metoda u Radićevom bloku u subotu u 10 sati.
„S obzirom na okolnosti malo smo apelirali i na roditelje da razumiju ovu situaciju kako bi se svi zajedno što bolje pripremili i nadamo se da će sve biti u redu. Krizma je u subotu u 10 sati, a dolazi nam naš nadbiskup Hranić. Uz poštivanje svih epidemioloških mjera u crkvi će biti samo krizmanici i roditelji dok će kumovi i svi ostali biti vani. Kako je najavljeno lijepo vrijeme, a mi ispred crkve imamo dosta prostora, svi koji to žele mogu doći i biti vani. Inače, u nedjelju mi ćemo imati i prvu pričest, koja će biti u 9,30 sati u Radićevom bloku, a u 11 sati u Mirkovcima, također uz sve epidemiološke mjere”, ističe vlč. Cindori.
Uoči krizmenog slavlja razgovarali smo i s jednom majkom krizmanika, Slavicom Antolović iz župe Svetih Ćirila i Metoda. „Korona nam je obilježila godinu u svakom pogledu. Kako smo zakinuti mi na poslu tako su zakinuta i djeca u školi pa tako i na župnom vjeronauku, samom održavanju vjeronauka, a onda i pripravi za taj stvarno veliki sakrament krizme. Nadamo se kako taj nedostatak vjeronauka, baš u ovoj godini kada su krizmanici, neće biti presudan za našu djecu jer se oni za ovo pripremaju cijeli svoj život odnosno mi smo ih pripremali, i vjerujem kako su svjesni da primaju Duha Svetoga, a to je ono što je najvažnije. Žao nam je što s krizmanicima u crkvi neće biti i njihovi kumovi, ali naš svećenik je zbog epidemioloških mjera donio takvu odluku”, ističe Slavica Antolović.
Kada je riječ o preporuci nadbiskupa Hranića da se izbjegnu velika okupljanja nakon krizme u restoranima i slično, što se uobičajilo zadnjih godina, i da se slavi skromno u krugu obitelji, Slavica Antolović ističe kako su kod njih proslave sakramenata uvijek bile samo u krugu obitelji te će tako, nevezano uz aktualnu situaciju, biti i ove godine.
Recimo i to kako su u Vinkovcima krizmena slavlja već održana u župama Svetih Euzebija i Poliona, 20. lipnja te Svetog Vinka Pallottija, 11. rujna, dok je u župi Svetoga Nikole biskupa krizma odgođena za sljedeću godinu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno