Vinkovčani imaju novu sugrađanku. Četveronožna, umiljata, zaigrana labradorica Bella stigla je u grad s posebnom misijom koju oslikava žuti prsluk.

Zahvaljujući projektu „Širenje usluga uključivanja terapijskih pasa za djecu s teškoćama u razvoju“ Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet i Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići, u Gradskom muzeju Vinkovci spojit će se jedan, od 6 posebno educiranih pasa, s art terapijom, oblikom psihoterapije koji primjenjuje stvaralački likovni proces kao sredstvo izražavanja i komunikacije. Bellina skrbnica je Iva Tadić. Njih dvije zadnjih ste dana mogli sresti u šetnji gradom i jednostavno im ne možete odoljeti.

Muzejska pripravnica, po struci socijalna radnica, trenutno je postdiplomantica na 1. godini Kreativne terapije – smjer Art koji se u suradnji s Medicinskim fakultetom provodi na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Ova posebna djevojka potvrda je da kada nešto žarko želiš, cijeli se svemir uroti da ti se to i ostvari.

“Neka me netko uštipne! Terapijski pas je bila moja dugogodišnja želja koja se ostvarila zahvaljujući nositeljima i sudionicima divnog projekta. Uljepšale smo si život, a osobno mi je velika čast i zadovoljstvo biti dio ove priče. Postoje te neke stvari o kojima sanjaš i onda se dogode!” priča naša sugovornica, još uvijek s nevjericom, o ovom neobičnom novom suživotu.

Četverogodišnja crna labradorica, do nedavno pas vodič slijepih osoba, prije desetak dana, po uspješno položenom ispitu, postaje terapijski pas sa stručnom voditeljicom. Komande u trgovačkom centru i ART terapiju u Vukovarskim leptirićima sjajno je svladala. Bella je jako smirena, nevjerojatno se dobro snalazi u prostoru i hoda šapu/ dvije ispred Ive.

Službeno, Animal Assisted Therapy usmjerava i/ili provodi stručnjak društveno–humanističkog usmjerenja s posebnim stručnim znanjem i praksom unutar svoje profesije. Može se osigurati u različitim okruženjima, uz grupnu ili individualnu provedbu neovisno o čovjekovoj dobi.

Gradski muzej Vinkovci upisuje se tako u povijest kao prva kulturna ustanova u Hrvatskoj u kojoj stanuje pas obučen za provedbu ART terapije. Iva ističe kako je u ovom projektu Belli vrata Muzeja otvorio ravnatelj Hrvoje Vulić te im je svakodnevno neizmjerna podrška.

“Muzejska pedagoginja pripravnica Iva Tadić u ožujku je položila ispit za
voditeljicu terapijskog psa, kujicu labradora Bellu koja je osvojila srca
svih djelatnica i djelatnika muzeja i time otvorila nove mogućnosti
djelovanja muzejske pedagogije i terapijskog rada s potrebitim skupinama,
ali i svim ostalim korisnicima. Ovo je iznimno važno jer smo dobili
dodanu vrijednost u vidu dokazano pozitivnog terapijskog djelovanja psa
uz već postojeću edukacijsku vrijednost muzejskih radionica. Kroz Ivinu
edukaciju i u ART terapiji, kao i izniman entuzijazam u radu, cilj nam
je dodatno proširiti skupine korisnika te uz povezivanje sa stručnjacima
iz polja psihologije i psihijatrije pomoći pretvoriti muzej u mjesto
terapije i liječenja za pojedince i skupine koje imaju takve potrebe,” naglašava ravnatelj Vulić ovim povodom.

Kao i svaki pas, ima svoj dnevni ritam uz razliku što Bella ide na posao. I to dva. Jedan u muzeju, drugi s Leptirićima. Iako je trenutno sveden na virtualni svijet, kada se smiri situacija s COVID-om, uz ART terapiju, Bellina zadaća će biti i tematske edukativno-pedagoške radionice čemu se svi u Muzeju jako vesele.

“Rad prati supervizor iz Udruge. U okviru naših individualnih i grupnih terapija, imamo različito postavljene ciljeve s djecom, a ona je ta koja će ubrzati da se oni i ostvare. Primjerice na ispitu, naš je cilj bio kod djevojčice poboljšati motoriku ruku i raditi na emocijama. Bella je na sebi imala prsluk s različitim džepićima, a našoj je djevojčici bio zadatak otvoriti ih, pronaći kartice, pročitati zadatak Belli bojajući pri tome svoje emocije u boje, prikazujući ih vizualno te pričajući Belli što je napravila. Najljepše je kada se svi opustimo, a djeca se smiju. Nestvarno i prekrasno. Tijekom jedne grupne aktivnosti na podu, djeca su se lovila flomasterima raznih boja na velikim formatima papira. Iz čučećeg položaja svi smo s njom na kraju završili u ležećem što je bio čisti ZEN. Smijali su se i mazili Bellu radeći svoju aktivnost i baš nam je bilo lijepo,” opisuje Iva primjer radionice.

Jako voli djecu, a posebno nositi stvari. Najdraže joj je naći kutiju s igračkama kada ih redom donosi svojoj ‘gazdarici.’ Prema uputama Iva i dalje radi s njom, kao stručna osoba, koja planira i usmjerava svaku seansu, a ovaj terapijski pas je sredstvo kojim se podiže motivacija korisnika, bilo da se radi o djetetu ili odrasloj osobi, te tako pozitivno djeluje na terapijske učinke.

Roditelji, članovi Udruge, kolege muzealci, svi su oduševljeni, kaže. Već sama njena prisutnost u kolektivu djeluje terapeutski što će razumjeti svatko tko je u nekom trenutku imao kućnog ljubimca. Zanimljivo je da Iva kod kuće ima i Jack Russell terijericu Maru pa kroz smijeh priča kako su dvije kujice pandan dvama, karakterno i vizualno različitim likovima iz crtića. U slobodno vrijeme zabavlja se hrpom njenih interaktivnih igračaka jer ova dama nije kućni ljubimac nego radni pas.

Naš je razgovor nekoliko puta prekinula veselim maženjem čemu nismo mogli odoljeti. No sretnete li ju u gradu, Iva preporučuje miran, nenapadan pristup, a uz dogovor s voditeljicom moguće joj je ponuditi pseću poslasticu kako bi i djeca i odrasli razvili svijest i upoznali se s terapijskim psom. Njih su dvije prava terapija, vjerujte na riječ.