Kontaktirajte nas

Aktualno

Vinkovačka Bella – prvi muzejski terapijski pas u Hrvatskoj

Objavljeno

-

Vinkovčani imaju novu sugrađanku. Četveronožna, umiljata, zaigrana labradorica Bella stigla je u grad s posebnom misijom koju oslikava žuti prsluk.

Zahvaljujući projektu „Širenje usluga uključivanja terapijskih pasa za djecu s teškoćama u razvoju“ Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet i Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići, u Gradskom muzeju Vinkovci spojit će se jedan, od 6 posebno educiranih pasa, s art terapijom, oblikom psihoterapije koji primjenjuje stvaralački likovni proces kao sredstvo izražavanja i komunikacije. Bellina skrbnica je Iva Tadić. Njih dvije zadnjih ste dana mogli sresti u šetnji gradom i jednostavno im ne možete odoljeti.

Muzejska pripravnica, po struci socijalna radnica, trenutno je postdiplomantica na 1. godini Kreativne terapije – smjer Art koji se u suradnji s Medicinskim fakultetom provodi na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Ova posebna djevojka potvrda je da kada nešto žarko želiš, cijeli se svemir uroti da ti se to i ostvari.

“Neka me netko uštipne! Terapijski pas je bila moja dugogodišnja želja koja se ostvarila zahvaljujući nositeljima i sudionicima divnog projekta. Uljepšale smo si život, a osobno mi je velika čast i zadovoljstvo biti dio ove priče. Postoje te neke stvari o kojima sanjaš i onda se dogode!” priča naša sugovornica, još uvijek s nevjericom, o ovom neobičnom novom suživotu.

Četverogodišnja crna labradorica, do nedavno pas vodič slijepih osoba, prije desetak dana, po uspješno položenom ispitu, postaje terapijski pas sa stručnom voditeljicom. Komande u trgovačkom centru i ART terapiju u Vukovarskim leptirićima sjajno je svladala. Bella je jako smirena, nevjerojatno se dobro snalazi u prostoru i hoda šapu/ dvije ispred Ive.

Službeno, Animal Assisted Therapy usmjerava i/ili provodi stručnjak društveno–humanističkog usmjerenja s posebnim stručnim znanjem i praksom unutar svoje profesije. Može se osigurati u različitim okruženjima, uz grupnu ili individualnu provedbu neovisno o čovjekovoj dobi.

Gradski muzej Vinkovci upisuje se tako u povijest kao prva kulturna ustanova u Hrvatskoj u kojoj stanuje pas obučen za provedbu ART terapije. Iva ističe kako je u ovom projektu Belli vrata Muzeja otvorio ravnatelj Hrvoje Vulić te im je svakodnevno neizmjerna podrška.

“Muzejska pedagoginja pripravnica Iva Tadić u ožujku je položila ispit za
voditeljicu terapijskog psa, kujicu labradora Bellu koja je osvojila srca
svih djelatnica i djelatnika muzeja i time otvorila nove mogućnosti
djelovanja muzejske pedagogije i terapijskog rada s potrebitim skupinama,
ali i svim ostalim korisnicima. Ovo je iznimno važno jer smo dobili
dodanu vrijednost u vidu dokazano pozitivnog terapijskog djelovanja psa
uz već postojeću edukacijsku vrijednost muzejskih radionica. Kroz Ivinu
edukaciju i u ART terapiji, kao i izniman entuzijazam u radu, cilj nam
je dodatno proširiti skupine korisnika te uz povezivanje sa stručnjacima
iz polja psihologije i psihijatrije pomoći pretvoriti muzej u mjesto
terapije i liječenja za pojedince i skupine koje imaju takve potrebe,” naglašava ravnatelj Vulić ovim povodom.

Kao i svaki pas, ima svoj dnevni ritam uz razliku što Bella ide na posao. I to dva. Jedan u muzeju, drugi s Leptirićima. Iako je trenutno sveden na virtualni svijet, kada se smiri situacija s COVID-om, uz ART terapiju, Bellina zadaća će biti i tematske edukativno-pedagoške radionice čemu se svi u Muzeju jako vesele.

“Rad prati supervizor iz Udruge. U okviru naših individualnih i grupnih terapija, imamo različito postavljene ciljeve s djecom, a ona je ta koja će ubrzati da se oni i ostvare. Primjerice na ispitu, naš je cilj bio kod djevojčice poboljšati motoriku ruku i raditi na emocijama. Bella je na sebi imala prsluk s različitim džepićima, a našoj je djevojčici bio zadatak otvoriti ih, pronaći kartice, pročitati zadatak Belli bojajući pri tome svoje emocije u boje, prikazujući ih vizualno te pričajući Belli što je napravila. Najljepše je kada se svi opustimo, a djeca se smiju. Nestvarno i prekrasno. Tijekom jedne grupne aktivnosti na podu, djeca su se lovila flomasterima raznih boja na velikim formatima papira. Iz čučećeg položaja svi smo s njom na kraju završili u ležećem što je bio čisti ZEN. Smijali su se i mazili Bellu radeći svoju aktivnost i baš nam je bilo lijepo,” opisuje Iva primjer radionice.

Jako voli djecu, a posebno nositi stvari. Najdraže joj je naći kutiju s igračkama kada ih redom donosi svojoj ‘gazdarici.’ Prema uputama Iva i dalje radi s njom, kao stručna osoba, koja planira i usmjerava svaku seansu, a ovaj terapijski pas je sredstvo kojim se podiže motivacija korisnika, bilo da se radi o djetetu ili odrasloj osobi, te tako pozitivno djeluje na terapijske učinke.

Roditelji, članovi Udruge, kolege muzealci, svi su oduševljeni, kaže. Već sama njena prisutnost u kolektivu djeluje terapeutski što će razumjeti svatko tko je u nekom trenutku imao kućnog ljubimca. Zanimljivo je da Iva kod kuće ima i Jack Russell terijericu Maru pa kroz smijeh priča kako su dvije kujice pandan dvama, karakterno i vizualno različitim likovima iz crtića. U slobodno vrijeme zabavlja se hrpom njenih interaktivnih igračaka jer ova dama nije kućni ljubimac nego radni pas.

Naš je razgovor nekoliko puta prekinula veselim maženjem čemu nismo mogli odoljeti. No sretnete li ju u gradu, Iva preporučuje miran, nenapadan pristup, a uz dogovor s voditeljicom moguće joj je ponuditi pseću poslasticu kako bi i djeca i odrasli razvili svijest i upoznali se s terapijskim psom. Njih su dvije prava terapija, vjerujte na riječ.

Aktualno

Živim život bez nasilja!, poruka je programa In memoriam: Miroslav Tunjić

Objavljeno

-

Napisao/la

    102 pregleda

Uz podršku obitelji Tunjić, Ravnateljstva policije, Grada Županje i Vukovarsko-srijemske županije, Policijska uprava vukovarsko-srijemska je u Velikoj vijećnici Grada Županje organizirala preventivno-edukativni program tradicionalnog naziva „In memoriam Miroslav Tunjić“- „Živim život bez nasilja“.

Preventivno-edukativni program, organizira se u spomen na tragično preminulog Miroslava Tunjića, žrtvu vršnjačkog nasilja 2010. godine, kao i u spomen na sve ostale žrtve vršnjačkog nasilja, kako bi se mladi potaknuli na osobni angažman u promicanju kulture nenasilja.

U središtu pozornosti su tako i ove godine bili mladi, učenici šest županjskih osnovnih škola, koje su se odazvale pozivu PU vukovarsko-srijemske te kroz mjesec studeni posebno angažirale u promicanju kulture nenasilja izborom Promotora nenasilja.

Radi se o učenicima, koji su u svojim školama prepoznati od strane svojih vršnjaka kao osobe koje su svojim ponašanjem aktivno promicali kulturu dijaloga, rješavanja konflikata na nenasilan način, poticali vršnjake na slogu i pomaganje učenicima koji imaju određenih poteškoća u učenju, ponašanju, prihvaćanju odgovornosti.

Izabrani promotori nenasilja predstavljeni su kroz svoje video i literarne uratke te su i ove godine simbolično nagrađeni, zahvaljujući pokroviteljstvu Grada Županja i Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droge i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske županije.

Tendencija provedenih aktivnosti bila je motivirati zrelo, odgovorno i kritičko promišljanje mladih o problemu nasilja, a svojim primjerom su to pokazali Mia Marija Jovanovac, Petra Lukić, Nika Cimerman Pavić, Marina Jurić, Antonio Zirdum i Anđelina Martić.

U okviru programa posjetili su i Postaju granične policije Županja u čijem su prostoru pogledali postav Muzeja policije.

“Iskreno se nadamo da će provedene aktivnosti imati potreban edukativni karakter kako bi se mladima ukazalo na važnost razvijanja i njegovanja kulture nenasilja i dijaloga”, poručili su iz PU vukovarsko – srijemske.

Nastavi čitati

Aktualno

Bosančić žestoko uzvratio Sinčiću i njegovu pomoćniku

Objavljeno

-

Napisao/la

    531 pregleda

Poslijepodnevnom briselskom objavom na svojoj Facebook stranici, naslovljenom “Prijava kriminala EPPO-u i OLAF-u”, europski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić najavio je ujedinjenje oporbe i obračun s kriminalom i korupcijom u kontekstu čega je prvog okrznuo gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića.

“Dvije godine smo se bavili istraživanjem, a sada slijede dvije godine razotkrivanja, podnošenja prijava, rada sa europskim institucijama, jer se na hrvatske nažalost, ne može računati. Prvi je na redu vinkovački HDZ. Neka se ne uvrijede virovitički ili kninski, a osobito glava, svi će doći na red. Zbog sumnje u počinjenje pljačke javnog novca, sa kolegom vijećnikom Goranom Kajkićem, svoje smo dokaze predajemo u OLAF i EPPO. Plenković je mislio da nas se riješio, ali kao bumerang će mu se vratiti sav naš trud i njihov kriminal,”, između ostaloga, je istaknuo.

Screenshot/Facebook

“Sinčiću, u Vinkovcima ti to NEĆE PROĆI!,” naslovio je odgovor na svojoj Facebook stranici prvi čovjek grada Vinkovaca Ivan Bosančić na koji nije trebalo dugo čekati, a prenosimo ga u cijelosti.

“Neprepoznatljivi predstavnik ostatka ostataka Živog zida populistički pokušava skupiti koji jeftini bod, jer očito kopni njegova bruxelleska sinekura za 8000 eura. Isto kao što gorljivo zastupa otpor maskama i covid mjerama, cijepljenju, a onda na letu prema europskim odredištima ili iz njih uredno stavlja masku, sluša epidemiologe, vjerojatno se cijepio! Ako jest, dobro je to Sinčiću, ali nemoj popovati iz Bruxellesa s 8000 eura i tvrditi kako si borac za pravicu. Ta je uloga očito vrijedila, dok ti je bila od koristi. No, kao što si i prije manipulirao, tako ostaješ dosljedan sebi pa nastavljaš u svojem stilu. Ali u Vinkovcima ti to – NEĆE PROĆI.

Nisu stali radovi na projektu „Izgradnja nadvožnjaka Duga ulica – Borinačka ulica i prilazne prometnice u gradu Vinkovcima“! Traju cijelo vrijeme, a prema Ugovoru Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Grada Vinkovaca, razdoblje provedbe Projekta traje do 31.12.2023. godine.

Činjenica je da sam najavljivao kraj izgradnje ove jeseni odnosno 2.11.2021. godine no, zbog promijenjenih okolnosti, Ugovor je s izvođačima produžen do 30.6.2022. Nakon 30 godina priče, osobno sam pokrenuo realizaciju Nadvožnjaka Borinci.

Sve vezano uz Projekt javno je, transparentno i dostupno. Jedini problem u cijeloj priči je što jedan europarlamentarac i njegov pomoćnik koji mjesečno zarađuju 70 tisuća kuna, ne čitaju s razumijevanjem europske projekte i javno dostupne dokumente.

Europarlamentarca Sinčića rado ću ugostiti u Vinkovcima, pokazati mu što sve i koliko radimo u našem gradu, a ujedno mu i objasniti kako funkcionira provedba EU projekata po čemu smo jedan od uspješnijih gradova u državi posljednjih godina.

Neću dozvoliti da bilo tko blati Vinkovce i sve ono što se dobro radi u našem gradu. Očekivao sam kako će zaposlenik Ureda jednog EU parlamentarca raditi za svoj grad, a ne nas sve blatiti, ni manje ni više, nego iz Bruxellesa što je ispod svake razine pristojnosti i lokalpatriotizma kojim se diči od svibnja ove godine.

Dodat ću još da je iz Živog zida zahtjev za pristup informacijama stigao sinoć, 1.12. u 20:41 sati. Šteta što nisu pričekali odgovor jer bi im samo ostalo pohvaliti projekt. Neprovjerenim i insinuirajućim činom dvojica predstavnika Živog zida čine nemjerljivu štetu svim poštenim građanima, dovodeći Vinkovce u kontekst „grada slučaja”. Žao mi je što za naš grad, osim žutila, senzacionalizama i samopromocije, nisu učinili ništa.

Razumijem da pomoćnik europskog zastupnika, koristeći svog šefa, cilja saborsku karijeru u trenutku kada Živi zid praktički ne postoji, no do tada, volio bi čuti sugestije i prijedloge umjesto prozivki, obmana i laži kojima u javnom prostoru vrijeđa sve nas dobronamjerne građane Vinkovaca.

Dok sam ja gradonačelnik neću dopustiti populističko blaćenje Vinkovaca i Vinkovčana.

I ovim putem objavljujem sve dokumente vezane uz navedeni Projekt na sljedećim linkovima:

Screenshot/Facebook

Nastavi čitati

Aktualno

HZZO upozorava: ne nasjedajte na ponude lažnih djelatnika!

Objavljeno

-

Napisao/la

    70 pregleda

Putem dojava medija i građana, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) obaviješten je kako se ovih dana na području Zagreba ponavljaju pokušaji prijevare građana, posebice umirovljenika, kojima se pokušavaju prodati različiti proizvodi u ime HZZO-a, prenosi Poslovni.hr.

“Jedna je osiguranica prijavila da joj se osoba telefonski lažno predstavila kao djelatnik HZZO-a i pokušala prodati ‘pojas za kralježnicu. Prevarant se čak poziva na prava iz zdravstvenog osiguranja”, ističu.

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje više su puta upozoravali građane ne nasjedati na pokušaje prijevare od strane različitih trgovaca koji se lažno predstavljaju kako djelatnici HZZO-a pri tome nudeći usluge pretraga, masaža, skupih aparata i preparata, i to telefonskim putem ili na kućnim pragovima građana.

HZZO obavlja poslove koje se tiču ostvarivanja prava na obvezno zdravstveno osiguranje isključivo na lokacijama ispostava i područnih ureda! Njihovi se zaposlenici ne bave prodajom niti preporukom proizvoda. Građane, koji se nađu u spomenutoj situaciji, pozivaju da pokušaj prijevare prijave policiji.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 5 sati

Živim život bez nasilja!, poruka je programa In memoriam: Miroslav Tunjić

Uz podršku obitelji Tunjić, Ravnateljstva policije, Grada Županje i Vukovarsko-srijemske županije, Policijska uprava vukovarsko-srijemska je u Velikoj vijećnici Grada Županje...

Aktualnoprije 5 sati

Bosančić žestoko uzvratio Sinčiću i njegovu pomoćniku

Poslijepodnevnom briselskom objavom na svojoj Facebook stranici, naslovljenom “Prijava kriminala EPPO-u i OLAF-u”, europski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić...

Aktualnoprije 7 sati

HZZO upozorava: ne nasjedajte na ponude lažnih djelatnika!

Putem dojava medija i građana, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) obaviješten je kako se ovih dana na području Zagreba...

Aktualnoprije 8 sati

Besplatna škola tenisa za djecu općine Tovarnik

S obzirom na današnji način života, ističu u Općini Tovarnik, djeca nemaju mogućnost razviti motoričke sposobnosti koliko je to potrebno...

Aktualnoprije 8 sati

U Otoku odana počast tragično preminulim pilotima i padobrancima

Prije točno 30 godina piloti Marko Živković i Mirko Vukušić te padobranci Ante Plazibat i Rade Griva tragično su poginuli...

Aktualnoprije 10 sati

Za hrvatski program potpore stočarstvu 171 milijun kuna

Europska komisija odobrila je hrvatski program vrijedan 171 milijun kuna za potporu primarnim proizvođačima u sektoru stočarstva pogođenih pandemijom koronavirusa....

koronavirusprije 11 sati

Vlada izmijenila zakon i uvela kazne do 50 tisuća kuna za nepoštivanje covid potvrda

Vlada je na današnjoj sjednici izmijenila Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. U njega su unesene kazne za one...

Aktualnoprije 11 sati

Božićnica 5.000, uskrsnica 2.500 kuna, bonovi, stipendije za studente, darovi za djecu i zajednički izleti – tako to rade u Kreditnoj uniji Jamstvo iz Županje

Društveno odgovorno poslovanje sve je više fokus kako potrošačima, tako i tvrtkama koje su uvidjele da percepcija kredibiliteta društveno odgovorne...

Najčitanije