Na današnji dan davne 1919. godine osnovan je Hrvatski nogometni klub Cibalia iz Vinkovaca, a glavni utemeljitelji osnivačke skupštine bili su Slavko Janković i Mišo Zambeli. Prvi predsjednik kluba bio je vinkovački odvjetnik dr. Đuro Topalović, a prvi kapetan momčadi Slavko Janković.

Od samoga početka klub je utemeljen kao Građanski športski klub unutar kojeg su uz tenis djelovale i sekcije drugih sportova. Ljubičasti dresovi i bijele gaćice bili su prva klupska boja. Prvo igralište Cibalije bilo na Vašarištu, a prvu utakmicu odigrala je protiv ŽŠK iz Vinkovaca i upisala poraz 3:2.

Od tada Cibalia počinje igrati i sa klubovima iz drugih gradova, a prvi klub kojega je ugostila bila je Slavija iz Osijeka koja je tada slovila kao najbolji slavonski klub. Prvu pobjedu Cibalia je dočekala protiv ŠK iz Mitrovice (12:0). Ubrzo su se GŠK Cibalia i ŽŠK spojili u Željezničarski građanski športski klub Cibalia iz Vinkovaca. Svoju prvu međunarodnu utakmicu Cibalia je odigrala u rujnu 1930. godine protiv ŠK Pečuh iz Mađarske.

Dugo je vremena kroz svoju povijest Cibalia nosila naziv Dinamo Vinkovci i izuzetno plodne godine bile su 1982. i nakon toga kada je vinkovački Dinamo pet sezona zaredom bio prvoligaš u nekadašnjoj državi.

Najveći uspjeh od 1991. do danas ostaje igranje finalne utakmice Kupa 1999. godine, kao i nekoliko nastupa u Europskoj ligi (odnosno Intertoto kupu). Sezonu 2009./10. Cibalia je završila na trećem mjestu prvenstvene ljestvice, a godinu dana nakon toga bila je četvrta.

Cibalia je danas član Druge hrvatske nogometne lige i bez obzira na  bezbroj uspona i padova, pobjeda i poraza, radosti i tuge, onih više ili manje lijepih trenutaka, ponos je Vinkovaca i okolice.

Navijačka publika HNK Cibalia se može podijeliti u dvije skupine. Prvu čine tradicionalisti, nešto umjereniji, smješteni na zapadnoj tribini stadiona, te one temperamentniji s istočne tribine koji su ujedno najvažnija podrška klubu i igračima, ali i najveća kritika.

Ovi drugi djeluju od 1982. pod imenom «ULTRAS – VINKOVCI». Uz utakmice Cibalije redovito prate i Hrvatsku nogometnu reprezentaciju, pa čak putuju i na utakmice u inozemstvo.

Djelovanje je organizirano kroz Udrugu navijača. Klub nema značajnijih uspjeha niti trofeja što bi privlačilo mase navijača, kao što je to slučaj s najpoznatijim hrvatskim klubovima, po čemu Ultrasi predstavljaju svojevrstan fenomen na hrvatskoj navijačkoj sceni te uživaju dostojan ugled i poštovanje ostalih skupina.