20 C
Vinkovci
Petak, 31. ožujka 2023.

Vinkovačka epidemiologinja pojasnila nove preporuke HZJZ-a

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u utorak su objavljene nove preporuke vezane za cijepljenje protiv COVID-19 bolesti. One u sebi sadrže dvije komponente – cijepljenje trećom dozom za imunokompromitirane i docjepljivanje za sve ostale, a razliku između njih pojasnila je vinkovačka epidemiologinja, Kata Krešić. „U preporukama stoji da se treća doza cijepljenja preporučuje svim imunokompromitiranim osobama, dakle osobama kod kojih se očekuje da nakon cijepljenja neće biti tako dobar imunološki odgovor kao što je to kod osoba koje imaju dobar imunitet, ali i onih kod kojih se provodi aktivno liječenje zbog maligne bolesti, osoba na hemodijalizi, onih koji imaju transplantirane organe ili primaju neku od terapija koje dovode do smanjenoga imuniteta”, objasnila je dodavši kako bi se treća doza trebala primiti najmanje osam tjedana od završetka primarnog cijepljenja.

U drugu kategoriju spadaju sve ostale punoljetne osobe kojima se preporučuje takozvana „booster” doza, odnosno docjepljivanje kojim im se želi produžiti imunitet koji su stekli primanjem prve dvije doze. Mogu se docijepiti najranije šest mjeseci od primanja druge doze, ili prve ako je u pitanju cjepivo proizvođača Janssen (Johnson&Johnson), a ono se posebno preporučuje zaposlenicima u domovima za starije i nemoćne i sličnim ustanovama, zdravstvenim djelatnicima, starijima od 65 godina, ali i svim punoljetnim osobama koje žive u kućanstvu s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama. „Obuhvaćene su sve osobe kojima se cijepljenje preporučivalo i za prve dvije doze. Posebno je važno za naglasiti da, uz sve ove kategorije, docijepiti se mogu i sve ostale osobe kojima je prošlo najmanje šest mjeseci od završenoga prethodnoga cijepljenja”, naglasila je doktorica Krešić dodavši da se svi zainteresirani za treću dozu i docjepljivanje prvo moraju javiti svom liječniku te dogovoriti termin.


EU digitalna Covid potvrda i dalje vrijedi 12 mjeseci od završenoga primarnog cijepljenja ili preboljenja. „Zasad se ništa ne mijenja, ali ono što je najavljeno iz HZJZ-a je da će se u narednom vremenu administrativno riješiti i produljenje važenja, što je zasad, ponavljam, i dalje samo u najavama, kod osoba koje prime treću dozu”, navela je vinkovačka epidemiologinja rekavši kako se oni koji su preboljeli koronavirus te se cijepili ne moraju primiti “booster” dozu.

„Prioritet su i dalje sve one osobe koje se do sada uopće nisu cijepile i zato ih opet pozivam da se svakako cijepe, ako nemaju nikakvih medicinskih prepreka. Donesite tu mudru i pametnu odluku jer je potrebna zaštita od koronavirusa zaista neupitna”, zaključila je doktorica Krešić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno