Kontaktirajte nas

Aktualno

Vinkovačka epidemiologinja pojasnila nove preporuke HZJZ-a

Objavljeno

-

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u utorak su objavljene nove preporuke vezane za cijepljenje protiv COVID-19 bolesti. One u sebi sadrže dvije komponente – cijepljenje trećom dozom za imunokompromitirane i docjepljivanje za sve ostale, a razliku između njih pojasnila je vinkovačka epidemiologinja, Kata Krešić. „U preporukama stoji da se treća doza cijepljenja preporučuje svim imunokompromitiranim osobama, dakle osobama kod kojih se očekuje da nakon cijepljenja neće biti tako dobar imunološki odgovor kao što je to kod osoba koje imaju dobar imunitet, ali i onih kod kojih se provodi aktivno liječenje zbog maligne bolesti, osoba na hemodijalizi, onih koji imaju transplantirane organe ili primaju neku od terapija koje dovode do smanjenoga imuniteta”, objasnila je dodavši kako bi se treća doza trebala primiti najmanje osam tjedana od završetka primarnog cijepljenja.

U drugu kategoriju spadaju sve ostale punoljetne osobe kojima se preporučuje takozvana „booster” doza, odnosno docjepljivanje kojim im se želi produžiti imunitet koji su stekli primanjem prve dvije doze. Mogu se docijepiti najranije šest mjeseci od primanja druge doze, ili prve ako je u pitanju cjepivo proizvođača Janssen (Johnson&Johnson), a ono se posebno preporučuje zaposlenicima u domovima za starije i nemoćne i sličnim ustanovama, zdravstvenim djelatnicima, starijima od 65 godina, ali i svim punoljetnim osobama koje žive u kućanstvu s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama. „Obuhvaćene su sve osobe kojima se cijepljenje preporučivalo i za prve dvije doze. Posebno je važno za naglasiti da, uz sve ove kategorije, docijepiti se mogu i sve ostale osobe kojima je prošlo najmanje šest mjeseci od završenoga prethodnoga cijepljenja”, naglasila je doktorica Krešić dodavši da se svi zainteresirani za treću dozu i docjepljivanje prvo moraju javiti svom liječniku te dogovoriti termin.

EU digitalna Covid potvrda i dalje vrijedi 12 mjeseci od završenoga primarnog cijepljenja ili preboljenja. „Zasad se ništa ne mijenja, ali ono što je najavljeno iz HZJZ-a je da će se u narednom vremenu administrativno riješiti i produljenje važenja, što je zasad, ponavljam, i dalje samo u najavama, kod osoba koje prime treću dozu”, navela je vinkovačka epidemiologinja rekavši kako se oni koji su preboljeli koronavirus te se cijepili ne moraju primiti “booster” dozu.

„Prioritet su i dalje sve one osobe koje se do sada uopće nisu cijepile i zato ih opet pozivam da se svakako cijepe, ako nemaju nikakvih medicinskih prepreka. Donesite tu mudru i pametnu odluku jer je potrebna zaštita od koronavirusa zaista neupitna”, zaključila je doktorica Krešić.

Aktualno

Vandalizam u općini Andrijaševci: Počastili se pizzom pa devastirali terasu

Objavljeno

-

Napisao/la

    21 pregleda

U noći između 30. studenoga i 1. prosinca više nepoznatih osoba uništilo je terasu, namještaj i vanjski dio zgrade na nogometnom igralištu u Andrijaševcima, priopćeno je danas iz Općine Andrijaševci.

„Nakon otkrivanja ovakvog vandalizma u jutarnjim satima, sve je fotografirano i dokumentirano, policija je izvršila očevid i započela je istraga.”, ističe načelnik Ante Rajković dodajući kako su vandalizam i oštećenja općinske imovine jedan je od učestalijih problema kojima s kojima se svakodnevno susreću u ovoj općini.

„Okupljanje i opijanje mladeži na javnim mjestima dovodi do vandalizma i oštećenja općinske imovine, a unatoč važećim odredbama Odluke o komunalnom redu Općine Andrijaševci, sankcioniranje počinitelja je otežano radi činjenice da se većina oštećenja događa u kasnim noćnim satima te je gotovo nemoguće spriječiti takvo ponašanje pojedinca te utvrditi počinitelje”, ističe Rajković.

Vandalizam, naglašava, čini problem koji svojim obuhvatom nije zanemariv, a u njegovu suzbijanju mještani mogu aktivno sudjelovati tako da sve nedozvoljene aktivnosti prijave na kontakt telefon 225-400 ili na e-mail opcina-andrijasevci@vk.htnet.hr.

„Svaka informacija koja dovede do počinitelja će biti nagrađena!”, poručuju iz Općine Andrijaševci.

„Važno je za dodati i činjenicu da su financijska sredstava utrošena na sanacije i popravke uslijed vandalizma, mogla biti utrošena na puno važniju komunalnu infrastrukturu stoga apeliramo na sve žitelje općine Andrijaševci da svojim ponašanjem i aktivnim djelovanjem doprinesu što boljem rješavanju problema vandalizma i oštećivanja općinske imovine”, ističe načelnik Ante Rajković.

Nastavi čitati

Aktualno

Uhićen piroman iz Ivankova, pokušao provaliti i u trgovinu u Vinkovcima

Objavljeno

-

Napisao/la

    47 pregleda

Prvog prosinca u ranim jutarnjim satima policijski službenici zatekli su 23-godišnjaka iz Vinkovaca u provali u trgovini mješovite robe u Ohridskoj ulici u Vinkovcima te ga spriječili u namjeri otuđenja artikala koje je stavio u dvije vrećice.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Teška krađa u pokušaju, 23-godišnjak je uhićen te je nad njim u službenim prostorijama policije provedeno kriminalističko istraživanje nakon kojeg je utvrđena osnovana sumnja da je isti 23-godišnjak tijekom noći 30.11./1.12. prethodno provalio i u trgovinu mješovite robe u Ulici Bošnjaci u Ivankovu iz koje nije ništa otuđio.

Osim toga, utvrđeno je kako je tijekom iste noći u Ivankovu, u ulicama Matije Gupca, Josipa Kozarca i Rojičani, s ciljem oštećenja tuđe stvari, uporabom otvorenog plamena nepoznatog izvora izazvao požare na tri osobna automobila vinkovačkih registracijskih oznaka, čime je vlasnicima, vinkovačkoj građevinskoj tvrtki, 38-godišnjakinji i 27-godišnjaku pričinjena znatna materijalna šteta.

Prilikom gašenja požara na svom osobnom automobilu, 27-godišnjak je lakše ozlijeđen.

Protiv 23-godišnjaka policija je nadležnom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu za kaznena djela Teške krađe i Oštećenja tuđe stvari, te je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Nastavi čitati

Aktualno

Akcija “Biti vidljiv biti siguran” provedena u Županji

Objavljeno

-

Napisao/la

    164 pregleda

Policijski službenici Postaje granične policije Županja, u suradnji s Vijećem za prevenciju kriminaliteta grada Županja, proveli su preventivno – represivnu akciju „Biti vidljiv biti siguran“ koja je usmjerena na uočavanje prekršaja vozača bicikala.


Provedena je županjskim ulicama Veliki kraj, Braće Radića, Josipa Jurja Strossmayera, Vinkovačkoj, Mladena Čatića te u ulici Industrijskoj gdje su policijski službenici susreli te pregledali nekoliko biciklista.

Vozačima neispravnih bicikala zatečenim u ranim večernjim satima podijeljena su svjetla za bicikle, a biciklistima su dodijeljeni i reflektirajuće trakice za sigurnost u prometu koje je osigurao Grad Županja dok su policijski službenici Postaje granične policije Županja uručivali i preventivni letak s temom pravilnog ponašanja u prometu.

Osim toga, iz PU vukovarsko – srijemske savjetuju svim biciklistima sljedeće:

  • dijete do svoje 14. godine ne smije samostalno upravljati biciklom na cesti; iznimno može, ukoliko ga prati osoba starija od 16 godina ili ukoliko je, nakon navršenih devet godina prošlo program osposobljavanja za samostalno sudjelovanje u prometu biciklom i za to ima izdanu potvrdu
  • biciklom se obavezno treba kretati biciklističkim stazama, pješačko-biciklističkim stazama i biciklističkim trakama; ukoliko se biciklist kreće prometnicom bez staza ili traka za kretanje biciklista, potrebno se kretati uz desni rub kolnika u pravcu kretanja kolnik se može prijeći na biciklu jedino na obilježenom biciklističkom prijelazu uz uvjet da se prethodno provjeri da li je to sigurno
  • nikada se ne smije na obilježenom pješačkom prijelazu prilikom prelaska kolnika voziti na biciklu
  • u grupi je uvijek potrebno voziti bicikl jedan iza drugoga, u koloni; ruke moraju uvijek biti na upravljaču bicikla i ne smije se pridržavati za drugog biciklistu ili neko drugo vozilo jer to doprinosi padovima i prometnim nesrećama, prilikom skretanja potrebno se pogledom iza lijevog odnosno desnog ramena uvjeriti da li se može slobodno skrenuti lijevo odnosno desno; prije samog skretanja potrebno je dati znak lijevom ili desnom rukom ostalim sudionicima u prometu o namjeri skretanja
  • kod skretanja ulijevo prvo se potrebno prestrojiti uz središnju liniju, ponovno provjeriti da li se sigurno može izvršiti radnja, prateći zamišljeni luk koji povezuje središnju liniju prometnice na kojoj se biciklist nalazi s desnim rubom prometnice kojom želi nastaviti kretanje, te nakon toga skrenuti u bočnu ulicu
  • prilikom zaustavljanja treba se kretati uz desni rub kolnika i pomicanjem ruke gore-dolje signalizirati ostalim sudionicima u prometu da će se zaustaviti
  • nakon konzumacije alkoholnih pića ne preporuča se upravljanje biciklom, jer je alkoholiziranost vozača bicikla najčešći uzročnik padova s bicikla.

Nastavi čitati

Najčitanije