Lora Miljanić maturantica je iz Vinkovaca. I ona je, kao i brojni drugi njezini školski kolege i prijatelji, nezadovoljna odvijanjem nastave u vrijeme koronakrize, osobito najnovijom odlukom ministra kako će maturanti posljednja dva dana ići na online nastavu. Zbog toga je ministru uputila pismo koje je vrlo brzo postala glavna tema među hrvatskim maturantima.

Pisanju ovog pisma prethodila je preporuka ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa koju je prošli tjedan uputio svim srednjim školama. U njemu stoji kako će zadnja dva dana nastave, 24. i 25. svibnja, za maturante biti organizirana online, a izuzetak bi bili maturanti koji ta dva dana moraju polagati usmene ili pisane provjere znanja. Ipak, zadnju riječ imaju ravnatelji koji će odlučiti kako će izgledati nastava za učenike završnih razreda. Osim navedenog, ministar je uputio ravnatelje da se s roditeljima i učenicima dogovore oko odgađanja većih okupljanja, poput norijada, sve kako bi što manje učenika bilo u samoizolaciji ili zaraženo tijekom državne mature.

Lora je u pismu poručila kako njeni vršnjaci posljednje srednjoškolske dane ne žele provesti online. Kaže kako im je korona uzela veliki dio njihovog najboljeg životnog razdoblja, na maturalce većina nije ni otišla, a najsretniji će biti povratkom u škole.

Ministra je upitala je li razmišljao prije nego je donio odluku da maturante zadnja dva dana srednjoškolskog obrazovanja stavi online te ga u ime svih maturanata moli da zadnje dane ipak provedu u svojim učionicama.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovani gospodine ministre,

recite mi molim Vas koliko ste razmišljali prije nego što ste donijeli odluku da nas zadnja dva dana našeg srednjoškolskog obrazovanja stavite online? Jeste li razmislili o tome kako se mi osjećamo?

Korona nam je uzela veliki dio našeg, kako svi kažu, najboljeg životnog razdoblja. Bili smo online pola našeg školovanja. Na maturalce većina nas nije otišla! Također, novci, za koje su naši roditelji tijekom cijele godine naporno radili, su i dalje u agencijama. Nitko nam ne govori kada ćemo ih dobiti, nitko nam ne garantira da ćemo ih uopće dobiti! Shvaćate li koliko je nama značilo nešto poput maturalca? Možda je za Vas to samo ekskurzija, ali za nas je to bilo sve osim same ekskurzije. To bi bilo vrijeme povezivanja, vrijeme koje ćemo pamtiti cijeli život! No, nekako smo i preko toga prešli…

Vratili ste nas u škole, nitko sretniji od nas. Vidimo svoje prijatelje prvi put nakon par mjeseci, sreća nam pršti iz očiju. Svaki dan, ali svaki dan smo bili u strahu da će se naše školovanje završiti preko online nastave i da nećemo imati novih uspomena. Bilo nas je strah da će nam nestati motivacije za učenjem te da nećemo biti spremni za državnu maturu. Ali, izgurali smo do predzadnjeg tjedna ovog teškog puta.

Znate li kakav nam je dan jučer bio?

Sjedimo u školi, ispravljamo zadnje ocjene i pričamo o budućnosti. Shvaćamo kako ćemo svi završiti na različitim krajevima države, kako će neki otići iz lijepe naše. Shvaćamo kako imamo samo još nekoliko dana da se veselimo i budemo zajedno! Pričamo sa suzama u očima o maturalcu i svemu što nam je korona oduzela, da bi na kraju saznali da zadnja dva dana koje bi trebali provesti u našim školskim klupama, ćemo zamijeniti mobitelom i kamerom…

Postoje učenici koji zadnji tjedan neće biti u školi zbog stvari koje moraju obaviti za budućnost, zamislite kako je njima znajući da im je ovaj petak zadnji dan na ovom prekrasnom putu.

Volim svoj razred! Volim svoju razrednicu koja nam je bila kao druga majka! Želim zadnja dva dana s veseljem ići u školu znajući da ću vidjeti svoje prijatelje i prikladno se oprostiti s njima.

Stoga Vas molim, u ime svih maturanata, da nam dopustite zadnje zezancije, zadnje osmijehe, zadnje uspomene i provedene dane u našim učionicama!

S poštovanjem,

Lora Miljanić, učenica iz Vinkovaca”

Uz to, do prvih ispita državne mature ostalo je manje od mjesec dana. Kako javlja RTL Danas, maturanti koji budu u samoizolaciji moći će ih pisati u školi pod posebnim mjerama. COVID pozitivni priliku će dobiti tek na jesen. Iz Ministarstva poručuju kako se pri donošenju uputa vodilo računa da zdravlje djelatnika ni u jednom trenutku ne bude ugroženo, a profesori u isto vrijeme negoduju.  Ministarstvo je ravnateljima dalo i uputu da u dogovoru s roditeljima otkažu norijade i veća okupljanja.