Epidemija koronavirusa poremetila je život u svim segmentima pa tako veliku štetu trpe i tradicionalne priredbe i manifestacije, kojima se ili remeti kontinuitet održavanja ili moraju prilagođavati svoje programe. Među njima su i Vinkovačke jeseni, ove godine 55., jubilarne. Organizatori poručuju kako kontinuitet održavanja ove najveće manifestacije tradicijske kulture u Hrvatskoj i šire, neće biti poremećen te će Jeseni biti održane, ali u obliku prilagođenom epidemiološkoj situaciji.

Organizatori Vinkovačkih jeseni, Grad Vinkovci, Zajednica kulturno umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije i Novosti, objavili su kako će ovogodišnje jubilarne 55. Vinkovačke jeseni biti održane u obliku prilagođenom aktualnim okolnostima epidemije koronavirusa od 17. do 20. rujna pod sloganom „Curo draga iz sokaka moga“. A u seriji članaka pod nazivom „Vinkovačke jeseni spomenik slavonskoj i hrvatskoj kulturi, ljudima i običajima“ izdvajamo još poneki detalj iz programa ove poznate vinkovačke manifestacije, koja je nastala iz velike želje i s ciljem očuvanja hrvatskog nacionalnog identiteta ponajprije kroz promociju tradicijske kulture, ali i brojne druge sadržaje. Podsjećamo se listajući arhivu naše medijske kuće Novosti, koja je kroz svoj tjednik, kao i radio postaju, bilježila sve vezano uz Vinkovačke jeseni od prve godine njihova održavanja.

Vinkovačke jeseni od samoga početka, uz promicanje tradicijske kulture na prvom mjestu, odlikuje i organizacija brojnih drugih sadržaja. Između ostaloga, noviju povijest Vinkovačkih jeseni obilježio je i Slavonski sokak. Sve popularniji Slavonski sokak zaživio je u prigodi 50. jubilarnih Vinkovačkih jeseni 2015. godine.

Već te prve godine projekt je privukao veliko zanimanje posjetitelja čiji je broj vrlo brzo razuvjerio one izlagače koji su na početku možda imali neke sumnje. Tako se svake sljedeće godine u Sokaku tražilo mjesto više, a štandovi i kućice u pravilu su popunjeni u nekoliko dana od raspisivanja javnog poziva. U samo nekoliko godina Slavonski sokak postao je vrlo zanimljiv obrtnicima i poduzetnicima iz Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije, ali i šire jer ima izniman potencijal za promociju i prodaju različitih proizvoda. U danima održavanja Vinkovačkih jeseni, poznato je, u Vinkovcima, prema nekim procjenama, boravi i do 100.000 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva, a Slavonski sokak smješten u samom središtu grada, na parkiralištu hotela Slavonija, nezaobilazno je mjesto za većinu njih. Isto je i s domaćinima jer malo tko od Vinkovčana propusti proći Sokakom, pogledati što se nudi te ponešto i kupiti. A ponuda Slavonskog sokaka doista je raznovrsna i iz godine u godinu sve bogatija. Uz raznovrsne izvorne i autohtone proizvode, tu je i bogata gastro ponuda, a dobar „štimung“ u večernjim satima nude tamburaški sastavi koji nastupaju na maloj pozornici na ulazu u Sokak.

Slavonski sokak, inače, svoju je prethodnicu imao u Sajmu tradicijskih obrta i rukotvorina, koji se u okviru Vinkovačkih jeseni godinama održavao u središnjem vinkovačkom parku, a gospodarski sadržaji u programu Jeseni datiraju od samih početaka manifestacije. Sve je počelo s promocijom tadašnje plantaže jabuka „Borinci“ i svečanošću početka berbe jabuka, koja je bila jedno od središnjih događanja u programu Vinkovačkih jeseni. Kroz godine organizacijom sajamskih priredbi, različitoga obima i na različitim lokacijama, nastojao se u što većoj mjeri iskoristiti i gospodarski potencijal Vinkovačkih jeseni i kroz izravan kontakt omogućiti plasman proizvoda i pronalaženje poslovnih partnera. S tim je ciljem, primjerice, od 2003. do 2016. godine organiziran i Vinkovački jesenski sajam gospodarstva i obrtništva.