Za potrebe Državne smotre folklora i svečanog mimohoda 55. Vinkovačkih jeseni koji će kroz videorazglednicu biti prikazani cijeloj Hrvatskoj, snimateljska ekipa danas se zaustavila u Zagrebu i Gornjoj Stubici. Uz zvuke tradicijske glazbe i korake narodnog plesa, običaje svoga kraja pred kamerama su pokazali HPDK Bosiljak i KUD Lipa u Zagrebu te KUD Matija Gubec u Gornjoj Stubici.

Kaptol ispred Zagrebačke katedrale danas je na kratko postao pozornica izvornog folklora, a sve je zabilježeno budnim okom snimateljske ekipe 55. Vinkovačkih jeseni. Snimljeni su tako nastupi Hrvatskog kulturnog prosvjetnog društva Bosiljak i KUD-a Lipa koje su pratili i domaćini – predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak te gradonačelnik Milan Bandić. Duh folklora zavladao je i prostorima dvorca Oršić u Gornjoj Stubici. Nakon ugodne dobrodošlice načelnika Općine Gornja Stubica Jasmina Krizmanića, zamjenice župana Krapinsko-zagorske županije Jasne Petek i direktorice Turističke zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica Kornelije Vnučec, pred našom kamerom nastupio je KUD Matija Gubec.

Sutra će Vinkovčani posjetiti grad Varaždin gdje će u 11:30 u atriju Županijske palače nastupiti KUD Voća, dok je sljedeći na rasporedu grad Čakovec i nastup HKUU-a „ Zajednice međimurske županije“ koji nas očekuje na prostoru Starog grada Zrinski s početkom u 15 sati.

Podsjetimo 55. Vinkovačke jeseni pod sloganom „Curo draga iz sokaka moga“ bit će održane od 17. do 20. rujna isključivo kroz otvorenje i mimohod u kojemu će sudjelovati KUD-ovi iz naše županije. Snimateljska ekipa Jeseni u razdoblju od 27. kolovoza do 4. rujna posjećuje sve KUD-ove koji su trebali doći i snima kratke filmove o tradicijskoj kulturi i običajima svakog kraja koji će biti prikazani kao dio prilagođenog programa. Na taj način cijeloj će Hrvatskoj biti dočarano sve ono što su Vinkovci htjeli pokazati na svome trgu.