19 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 23. svibnja 2022.

Vinkovački Centar HAZU u Tjednu cjeloživotnog učenja

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Programu Tjedna cjeloživotnog učenja i ove godine pridružio se vinkovački Centar za znanstveni rad HAZU. Predavanje u dvorani u Ulici Jurja Dalmatinca večeras je održala dr.sc. Anica Bilić, znanstvena savjetnica i upraviteljica Centra, a govorila je na temu “Poglavlje iz latinske baštine: Horatius cybaliensis, Stjepan Đaković (1862. –1948.), jedan od posljednjih hrvatskih pjesnika latinista”.

Najavljujući predavanje dr.sc. Bilić je istaknula: “U hrvatskoj akademskoj zajednici jednako je nepoznato tko je Horatius cybaliensis kao i tko je Stjepan Đaković stoga ćemo otvoriti novo poglavlje iz latinske baštine portretom toga svećenika, gimnazijskoga profesora i katehete, orguljaša, zborovođe, muzikologa, kulturnoga djelatnika, humanista, poliglota, prevoditelja i neolatinskoga pjesnika koji je životom i radom vezan za Vinkovce i prostor Đakovačke ili Bosanske i Srijemske biskupije. Iz postignućima bogatoga životopisa Stjepana Đakovića naglasak ćemo staviti na njegovo latinsko prigodno pjesništvo koje je potpisivao pseudonimom Laudator temporis acti, a njime je za života stekao zavidnu kvalifikaciju i prozvan Horatius cybalienesis. Čitanjem njegovih klasicistički oblikovanih prigodnih stihova na latinskom i prepjeva na hrvatskom jeziku evocirat ćemo klasičnu latinsku baštinu i povijest Cibala, današnjih Vinkovaca”.

Stjepan Đaković, moglo se čuti, okušao se pjesništvom u trećoj životnoj dobi te počeo objavljivati 1934. u 72. godini života, a svoj književni vrhunac dosegnuo je između 72. i 80. godine života. “Stjepan Đaković u hrvatskoj književnoj historiografiji zauzima mjesto jednoga od posljednjih hrvatskih pjesnika latinista vrijednih prigodnih ostvaraja te nikako ne zaslužuje da 70 godina nakon smrti padne u potpuni zaborav budući da je otimao od zaborava hrvatsku kulturnu i pisanu baštinu njezinim čuvanjem u književnom i kulturnom pamćenju, revitalizacijom, popularizacijom, poznavanjem i kreativnim stvaranjem na podlozi normativnoga, klasičnoga, drevnoga”, istaknula je dr.sc. Anica Bilić.

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su učenice Glazbene škole Josipa Runjanina iz Vinkovaca: Marija Jurić, sopran, Sara Rimac, sopran Ana Jović, klavir. Učenicu klavira pripremila je Željka Berić, prof., mentor: Sanja Ćurko, prof.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno