4 C
Vinkovci
Srijeda, 29. studenoga 2023.

Vinkovački fitness trener Antonio Dojčman: Najbolje se držati domaće kuhinje

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Iako je mislio da će nogomet biti njegova karijera, Vinkovčanin Antonio Dojčman u 16. godini života je svoj sportski duh odlučio okrenuti na drugu stranu. Treniranje je podignuo na višu razinu, počeo s posebnom prehranom i ušao u svijet fitnessa koji je danas njegov život, strast i ljubav.

Počeo sam trenirati i skužio da je to za mene. To mi je sjelo, to volim, to me ispunjava”, počinje svoju priču 23-godišnjak Antonio Dojčman. U sportu je od malih nogu, a kako je njegov djed 60-ih godina prošlog stoljeća bio poznati golman vinkovačkog Dinama i on se u početku odlučio za nogomet. Međutim, s vremenom je otkrio fitness, počeo ostvarivati zavidne rezultate i hobi kojim se bavio u slobodno vrijeme sve je više pretvarao u posao. Položio je sve ispite na Fitness učilištu u Zagrebu te počeo i službeno raditi s klijentima.

U početku uopće nisam znao kako se što radi, a na internetu je jako puno lažnih informacija jer su ljudi iz svijeta vježbanja često jako škrti na informacijama pa je dosta mojeg puta išlo metodom pokušaja i pogreške. Važno je da sam već u prvih mjesec dana osjetio da je to napor koji me ispunjava”, govori ovaj mladi ekonomist koji je trenutno zaposlen u jednoj trgovini zdrave prehrane u Zagrebu. Kako kaže, spaja ugodno s korisnim.

U svijet fitnessa je ušao glavom kroz zid, no velike ambicije dovele su ga do uspjeha. Radi gotovo po cijele dane, a zbog nedostatka vremena transformaciju svojih klijenata vodi uglavnom preko online kanala. Najčešći savjet koji im daje je onaj u vezi prehrane. Kako napominje – ako treniraš, a nisi u prehrani, rezultati će biti sporiji ili neće ni biti. „Prehrana se ne može generalizirati jer je to sve individualno, ali svakako je najbolje držati se domaće kuhinje i osnovnih namirnica poput mesa, jaja, sira, ribe, krumpira i riže. Važno je izbjegavati brza i gotova jela, rafiniranu hranu. U kombinaciji s treningom to je dobitna kombinacija”, savjetuje Dojčman te dodaje kako je za naše zdravlje i izgled najštetniji stres: „Čak bih rekao da će sa zdravljem bolje proći osobe koje se nezdravo hrane, a nemaju nikakvog stresa u životu. Nema prehrane koja te može spasiti od toga”.Uz silne treninge i brigu o prehrani, Antonio je brzo došao i do razine u kojoj se želi natjecati pa je sudjelovao na domaćim i međunarodnim bodibilding natjecanjima i revijama. 2019. godine u Sisku je postao državni prvak u bodibildingu, iste je godine bio najbolji i na internacionalnom natjecanju u Salzburgu, a još dva puta je nastupio u Jagodini gdje mu je pripalo peto mjesto. „Uočio sam da mi je to poziranje možda i najjača strana pa sam se spojio s ljudima koji o tome znaju nešto više. Pripreme za takva natjecanja traju po šest mjeseci, velik su financijski trošak i velik zdravstveni napor, pogotovo što se tiče potrebnih suplemenata i općenito žrtvovanja načina života”, rekao nam je. Za natjecanja se pripremao uz pomoć mentora s kojim i danas surađuje na brojnim projektima.

Spomenimo još kako smo ovog mladog vinkovačkog trenera u nekoliko navrata mogli vidjeti i na malim ekranima i to u rubrici Minuta za vas emisije Dobro jutro, Hrvatska. Do njega je došao svima nam poznati voditelj Davor Meštrović i predložio mu prilog o njemu te sudjelovanje u rubrici. Snimljeno je ukupno šest emisija u kojima je Dojčman demonstrirao po jednu vježbu za gledatelje.

U budućnosti bi, kaže, volio imati neki stalan posao i uživati svaki dan bez stresa. Sporta, fitnessa i bodibildinga ne planira se odreći, a nastojat će uvijek biti primjer drugima i pomagati ljudima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno