28 C
Vinkovci
Petak, 12. kolovoza 2022.

Vinkovački izviđači donijeli Betlehemsko svjetlo u Gradsku upravu

Više od autora

- vl promo-

Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Betlehemsko svjetlo mira program je koji je započeo u Austriji 1986. godine u sklopu dobrotvorne misije za djecu s teškoćama i osobe u potrebi. Od tada se ovaj običaj proširio u više od 20 zemalja, a izviđači donose Svjetlo u Hrvatsku već 29 godina. Ove su ga godine iz Zagreba u đakovačku katedralu donijeli izviđači iz Osijeka, odakle su ga potom u Vinkovce prenijeli vinkovački izviđači koji su Svjetlo donijeli i u prostore Gradske uprave, gdje su ih ugostili gradonačelnik Ivan Bosančić i njegov zamjenik Josip Romić.

„Cijeli proces je u prošlosti izgledao malo drugačije, sad je to sve sofisticiranije. Betlehemsko svjetlo u Hrvatsku dolazi 29. put, malo dulje ta aktivnost traje po cijelome svijetu. Kod nas se tu već radi o prekrasnoj tradiciji, Vinkovčani znaju da izviđači svake godine donose Betlehemsko svjetlo, simbol mira i nježnosti, a njegov nas plamen čisti od svega što smo ostavili u ovoj i priprema da čisti uđemo u novu godinu”, rekla je predsjednica vinkovačkog Odreda izviđača Katica Konstantinović dodavši kako im je ovo jedna od najdražih aktivnosti, jako su povezani s lokalnom zajednicom, a na ovaj način unose radost u domove svojih sugrađana što ovom događaju dodatno daje na važnosti. „Mlađi se izviđači otimaju tko će nositi svjetlo, što je normalno jer osjete tu ljepotu i radost, ali i odgovornost”, istaknula je.

Plamenom Betlehemske svijeće u subotu će biti upaljena četvrta adventska svijeća, a građani će ga moći prenijeti i u svoje domove. „Meni je posebna čast svake godine primiti i porazgovarati s našim izviđačima u vremenu u kojem svi mi Vinkovčani zajedno trebamo biti jedna velika obitelj i braniti božićni duh koji sigurno ispunjava svakog čovjeka”, napomenuo je gradonačelnik zahvalivši izviđačima na njihovom trudu i radu i želji da Betlehemsko svjetlo svake godine stigne u naš grad.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno