-4 C
Vinkovci
Četvrtak, 9. veljače 2023.

Vinkovački “lovci na pulsare” planiraju tražiti neutronske zvijezde na najvećem teleskopu na svijetu

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Našom galaksijom kreće se, kažu znanstvenici, oko 400 milijardi zvijezda, a u potrazi za barem jednom od njih su i mladi gimnazijalci Karlo Čačić, Mate Ćenan i Filip Živić. Kako i do kojih zvijezda planiraju doći otkrili su nam na predavanju „Lovci na pulsare” održanom večeras u potkrovlju vinkovačke Gimnazije.

Na tom putu ih vodi njihov mentor, profesor fizike Josip Krpan, koji je odmah na početku predavanja pojasnio kako Karlo, Mate i Filip zapravo traže pulsare, odnosno specifične neutronske zvijezde s izrazito jakim magnetskim poljima koje odašilju snažne elektromagnetske valove koje znamo očitavati na površini Zemlji.

A kako će ih pronaći? Njih trojica, naime, trenutno pohađaju tečaj u sklopu znanstvenog američkog projekta „Pulsar Science Collaboratory”, uz pomoć kojega će, nadaju se, uspjeti pronaći barem jedan pulsar. „Za razliku od Sunca koje se vrti jednom svakih 25 dana, pulsari se mogu vrtjeti i do 800 puta u sekundi. Imaju magnetska polja 10.000.000.000 puta jača od magneta za frižider”, stoji na stranici ovog projekta u koji se od 2007. godine uključuju učenici iz svih dijelova svijeta.

„Pratimo njihova predavanja četvrtkom u 1 sat iza ponoći, znači svaki tjedan jedno predavanje. Nakon predavanja imamo određene zadaće i kvizove koje moramo riješiti. Tečaj traje sedam tjedana, a nakon njega polagat ćemo završni test kako bi mogli dobiti certifikat s kojim ćemo onda moći doći do više podataka”, pojašnjava nam učenik trećeg razreda Karlo Čačić.

Njegov godinu dana mlađi kolega Filip Živić dodaje: „Kada položimo ispite i dobijemo certifikate dobit ćemo mogućnost pristupa zasad nekorištenim podacima s Green Bank teleskopa u West Virginiji. Postoji šansa da preko tih podataka pronađemo pulsar, no ona je dosta mala jer je od 2007. preko tog programa pronađeno samo njih sedam”, napomenuo je Živić.


A ako se pitate što je Green Bank teleskop, evo odgovora i na to pitanje – riječ je o 20-metarskom teleskopu, inače najvećem teleskopu na svijetu.

Foto: Pulsar Science Collaboratory

„Ovo je sada već nastavak jedne tradicije jer smo prije njih imali Davida Mateja Vnuka koji je sa svojim radom na Green bank teleskopu osvojio 2. mjesto na Državnom natjecanju”, pojasnio je Krpan i dodao kako se naša Gimnazija ne ističe samo u području fizike, nego i biologije jer jedan od učenika radi u laboratoriju poznatog znanstvenika Ivana Đikića, a nekoliko njih je na raznim doktoratima.

Cilj ovog projekta je, nastavlja Krpan, učenike približiti znanstvenom radu i djeci pokazati da se mogu baviti znanošću već na srednjoškolskom nivou.

A volja, rad, trud i ambicije ovog mladog trojca savršen su poziv svim ostalim učenicima da se priključe znanstvenom radu jer mogućnosti su, kao i svemir – beskonačne. Astronomija ih, kažu nam, zanima još od osnovnoškolskih dana, a u srednjoj školi su odlučiti dodatno nadograditi svoje znanje i proširiti zanimanje. Ne mora nužno biti u astronomiji ili fizici, ali svaki od njih se definitivno jednoga dana vidi u STEM području, u nekom od zanimanja budućnosti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno