4 C
Vinkovci
Četvrtak, 7. prosinca 2023.

Vinkovački muzej besplatno će obaviti arheološka istraživanja

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Tragom naše prošlotjedne priče na portalu novosti.hr i u Vinkovačkom listu, a koja je izazvala pozitivne reakcije cjelokupne vinkovačke javnosti pa i šire, svoj doprinos izgradnji Dnevnog boravka za starije u gradu dat će i Gradski muzej Vinkovci.Naime, na informaciju o kupnji kuće u Dugoj ulici, na čijoj će lokaciji Udruga Hrvatska žena graditi prostor za skrb o starijim sugrađanima, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci ponudio je podršku u obliku besplatnih arheoloških istraživanja koja se svakako moraju prethodno obaviti, a s obzirom na činjenicu da je gotovo cijelo područje grada Vinkovaca arheološki zaštićena zona.

“Stižu nam čestitke i potpore. Jedna je posebno važna, a stigla je iz Gradskog muzeja. Nakon vašeg teksta, nazvao me g. Hrvoje Vulić, čestitao na nakani te upoznao sa činjenicom da je mjesto na kojem je kuća, kao i cijeli plac, važno za arheološka ispitivanja. Naime, prije nego krenemo u izgradnju, teren je potrebno arheološki istražiti. Važno je da će sve radove Muzej izvesti GRATIS. Ravnatelj Vulić smatra naš cilj plemenitim i oni, kao gradska kulturna institucija, mogu i žele dati doprinos tom cilju tako da arheološka ispitivanja naprave gratis. Sada sam još više ohrabrena jer uz iskazanu potporu našeg gradonačelnika, g. Bosančića, uključio se i Muzej,” rekla nam je povodom najnovije informacije dr. Ljubica Potočić predsjednica Udruge Hrvatska žena Vinkovci.
Naime, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, čuvši za ideju, odmah je ponudio pomoć izradom projektne dokumentacije budućeg objekta, a članice Udruge se nadaju kako će ovaj projekt opravdano konkurirati europskim sredstvima kako bi cijeli posao uspješno privele kraju.
Kotačić suradnje i dobrote pokrenuo se sjajnom pričom naših volonterki koje su, podsjetimo prije nepunih mjesec dana, vlastita sredstva uložila u kupnju stare kuće u Dugoj ulici, a na čijem će placu, površine veće od 600 m², u dogledno vrijeme, niknuti Dnevni boravak za starije s planiranim raznovrsnim sadržajima kako bi im ispunili umirovljeničku svakodnevicu.
Udruga Hrvatska žena Vinkovci već je godinama vlasnica stana u Zagrebu u kojem besplatno borave obitelji maligno oboljelih malih Vinkovčana na liječenju u zagrebačkim bolnicama. I danas uspješno i redovito, svojim sredstvima, servisiraju sve režijske i ostale troškove stana u njihovu vlasništvu.
Hvalevrijedne ideje uvijek pronađu put do konačne realizacije, a mi ćemo sa zadovoljstvom pratiti ovu priču i dalje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno