21 C
Vinkovci
Petak, 30. rujna 2022.

Vinkovački muzej priprema se za zahtjevnu obradu nalaza rimskih kola i konja

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Pronalazak rimskodobnih brzih putničkih kola i konja u Starim Jankovcima, koja su bila prilog u grobu vrlo važne i imućne osobe s početka 3. stoljeća, osim vrlo važnog nalaza donio je sa sobom i čitav niz stručnih izazova, kažu danas u Gradskom muzeju Vinkovci o ovom nalazu iz 2019. godine.

Složena konzervatorsko-restauracijska obrada za koju je bila nužna i posebna priprema, trebala bi započeti ove godine, a više o svemu doznajemo od Hrvoja Vulića, ravnatelja Gradskog muzeja Vinkovci.

Većina organskog materijala koji je činio kola je propalo, tako da je uglavnom sačuvan samo metalni dio. Stari metal vrlo je specifičan po brizi koju zahtjeva i mora se čuvati i obrađivati u specijaliziranim radionicama, kao što je ona koja radi u okviru Gradskog muzeja Vinkovci. Sav metal s vremenom polako propada, željezo je u pravilu osjetljivije, bakrene slitine nešto otpornije ovisno o uvjetima u kojima su se nalazile. Dok je zakopan u zemlji nalazi se u stabilnim uvjetima u smislu vlage i temperature, te ukoliko su ti uvjeti dobri propadanje je u stvari jako usporeno. Međutim, nakon što iskopamo metalne predmete dolazi do okolinskog šoka i procesi propadanja naglo se ubrzavaju, te je potrebno što prije poduzeti preventivne mjere zaštite, a potom početi i proces konzervacije i restauracije kada je to potrebno”, ističe Hrvoje Vulić.

Najviše dijelova kola, napominje, je od željeza, a poseban izazov predstavljaju i dimenzije, jer okovi kotača su veći od metra u promjeru. Kod konzervacije željeza prvi korak je tzv. odsoljavanje, postupak u kojem se u posebnim kadama s lužnatim otopinama iz željeznih predmeta ”ispiru” kloridi.

Zbog dimenzija predmeta, ali i velike količine željeza koju naš muzej i inače pronalazi tijekom istraživanja, bilo je potrebno naručiti kadu koja je po zapremini trenutno najveća u Hrvatskoj i u kojoj bi tijekom ove godine trebali ”zaplivati” prvi dijelovi kola. Ponosni smo što je kadu izradila tvrtka Euklid iz Vinkovaca, jer cilj nam je zapošljavati lokalne tvrtke kada god je to moguće, a izrada je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i vlastitim sredstvima Gradskog muzeja Vinkovci”, ističe naš sugovornik.

Osim kade, važna komponenta koja je nedostajala u vinkovačkom muzeju, je i drugi mikroskop. Naime, mehanička obrada predmeta pjeskarenjem mora se raditi pod mikroskopom, a Muzej je do sada posjedovao samo jedan mikroskop. Sredstvima Grada Vinkovaca, Županije vukovarsko-srijemske i vlastitim sredstvima, uspjeli smo nabaviti i drugi mikroskop, pa su prošlogodišnje investicije u opremu Konzervatorsko-restauratorskog odjela iznosile nešto više od 180.000,00 kn, što smatraju uspjehom s obzirom na kriznu situaciju.

U ovoj godini planirana je nabava kemikalija i dodatne opreme, te početak obrade željeznih predmeta. S obzirom na količinu i složenost postupka, proces će sigurno trajati nekoliko godina prije nego što budemo mogli planirati izlaganje, ali s obzirom na očuvanost i podatke iz analiza ostataka drveta koje već imamo, u međuvremenu planiramo pristupiti projektiranju funkcionalne rekonstrukcije kola koja će se moći vidjeti na ulicama Vinkovaca i Starih Jankovaca. Ovim putem posebno se zahvaljujemo Općini Stari Jankovci i Poljoprivrednoj zadruzi Stari Jankovci na suradnji na istraživanjima, za koja se nadamo da će se nastaviti u 2023. godini”, ističe Hrvoje Vulić.

Prethodni članakVinkovci u 2021.
Sljedeći članakJer svirati se mora 2

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno