U Vinkovcima od proljetos rastu indijanske banane, jedan je to od rijetkih nasada u Hrvatskoj i jedini u Slavoniji, pa čak i istočno od Zagreba, a prve plodove vlasnici bi trebali brati za pet godina.

Pisali smo već o vinkovačkim indijanskim bananama koje je u svibnju na tisuću četvornih metara, u suradnji s članovima vinkovačke Udruge osoba s invaliditetom Bubamara, zasadila tvrtka vinkovačka tvrtka “Terracibalae Nova”. Kako kaže vlasnik Terracibalae Nove, Tomislav Mustapić, trenutno zasijana površina je samo pokusna i kada dozriju prvi plodovi vidjet će kako indijanska banana prihvaća slavonsko podneblje i je li proširenje nasada isplativo, pa ako procijene da uzgoj ima perspektivu, nasad će proširiti na hektar, dakle na deset puta veću površinu od pokusne.

Posebnu vrijednost projektu daje suradnja Terracibalae i Bubamare, jer, poznato je, invalidne osobe teško se zapošljavaju, a Terracibalae je ponudio da će zaposliti nekoliko “bubamaraca”, između ostalog, i na sadnji i njegovanju indijanske banane.

“Važno je da su se sve sadnice primile, lijepo napreduju i očekujemo da će za pet godina dati prvi urod. Suradnja s Bubamarom je odlična. Nakon što smo zasadili sadnice, gdje su “bubamarci” bili najzaslužniji, dolaze prema potrebi. Njihov će rad biti potreban i u budućnosti, za godinu-godinu i pol, kada počinje rast grmova i plodova, jer tada ima gotovo svakodnevnog posla oko košnje trave, zalijevanja, okopavanja, uklanjanja suvišnih grančica i drugog. Mi se inače bavimo otkupom tikvica butternut, kiwano, hokkaido i kabucha, surađujemo s tvrtkom “Šulog” iz Donje Bistre i zajedno izvozimo tikvice u Nizozemsku, Belgiju i druge zemlje Europske unije, a vlasnik Ivan Šulog, kao prvi u Hrvatskoj, uzgaja, uz drugo egzotično voće, i indijansku bananu. On me i nagovorio da podignemo nasad toga voća, koje je još uvijek rijetko u nas. Uzgoj nije toliko kompliciran koliko je riječ o nepoznatoj voćki, o kojoj se jako malo zna” kaže Tomislav Mustapić, dodajući kako se nada da će za tri do pet godina napraviti dobar posao i vjeruje da će suradnja s Bubamarom biti uspješna i na duge staze, jer djelatnika će im trebati.