Vinkovački sportaši, kao i svi drugi sportaši diljem domovine i svijeta, nisu ostali pošteđeni posljedica provođenja mjera za sprječavanje širenja koronavirusa, te su se, najblaže rečeno, našli u situaciji kad svoj sportski duh moraju držati u kontroliranim uvjetima, a ujedno mu i udovoljiti. Svi aktivni sportaši znaju da je sport način života, a takav način života traži stalnu angažiranost.

Budući su sportaši poznati kao populacija jakih psihofizičkih sposobnosti, mjere u kojima su zabranjena bilo kakva okupljanja, pa tako i okupljanja radi provođenja treninga, nisu ih obeshrabrile te su se oni, u zadovoljavanju svojih dnevnih potreba za sportom, prihvatili nešto od ponuđenih programa.

Djeca uzrasta od 1. do 4. razreda osnovne škole su u obvezi praćenja nastave putem TV programa gdje se u nekoliko kraćih blokova izvode vježbe koje demonstrira kineziolog vrlo često u društvu nekoga vrhunskog sportaša. Također dostavljaju upute za prilagođeno vježbanje u domovima, što je u svakom slučaju pozitivno, i ovim putem sve uključene pozivamo da redovito izvode tjelovježbe, kako bi umanjili negativne posljedice koje mogu nastati zbog smanjenog kretanja i promjena životnih navika.

Sportski klubovi su se uvelike angažirali oko svojih sportaša/ica te su smislili razne načine kako će im pomoći da ostanu barem donekle aktivni i olakšati im dane kada nemaju mogućnost kretanja. U većini slučajeva, treneri šalju treninge u grupe na društvenim mrežama, te polaznici mogu na osnovu tih treninga sami trenirati u svojim domovima. To su učinili: Stolnoteniski klub Cibalia, Plivački klub “Orion”, VPK-a, FCT„Kružni trening“, Rukometni klub Spačva, Ženski odbojkaški klub Vinkovci, Judo klub Vinkovci, Košarkaški klub Vinkovci, Gimnastički klub „Hrvatski sokol“ i Judo klub „Olimp“ Vinkovci.

Moramo pohvaliti i vinkovačke strijelce i karataše koji treninge provode kod kuće prema prilagođenom programu i uputama trenera.

Svoje programe vježbanja za sportaše nude i pojedini nacionalni savezi kao što su: Hrvatski nogometni savez, Hrvatski judo savez, Hrvatski taekwondo savez…, a brojne su i objave naših vrhunskih sportaša koji nisu zaboravili da su oni djeci i mladima uzor u ponašanju.

“Dragi naši sportaši i sportašice nadamo se vašem skorom povratku u sportske dvorane/borilišta. Uz želje da ovo vrijeme velikih izazova bude što prije iza nas, šaljemo vam sportske pozdrave. Vaše roditelje upućujemo da prate program FTC „Kružni trening“ koji građanima preporučuje Sportski savez za rekreaciju Grada Vinkovaca „Sport za sve“.”, poručili su iz Zajednice športskih udruga Grada Vinkovaca.