- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Ideja je nastala prije više od godinu dana, a konačno svjetlo dana ugledala je početkom ove godine. Od tada je prikupila zavidan broj zadovoljnih korisnika i njihov je broj svakim danom sve veći. Upoznajte Štand.hr – jedinstvenu platformu koja na jednom mjestu donosi unikatne hrvatske proizvode.

Kada je pokretao svoju tvrtku naziva Start As, Vinkovčanin Vlatko Markić nije ni sanjao da će nakon sedam godina raditi na projektu koji će doprijeti do svakog kutka Lijepe Naše. Jednom kada čujete da u bespućima Interneta postoji nešto što se zove Štand.hr, teško ćete to ime moći izbaciti iz glave, a to jako dobro znaju i naši proizvođači koji nerijetko muku muče s oglašavanjem svojih proizvoda. Tu je u pomoć uskočio Vlatko koji je, skupa sa svojim kolegom i zaposlenikom Borisom Bakovićem, došao na ideju okupljanja lokalnih poduzetnika i njihovih proizvoda. Idealno rješenje za njih, ali i za njihove kupce koji sada do njih mogu lakše i brže.

“Ideja se rodila nakon razgovora s prijateljem koji ima kućnu radinost, a koji je htio otvoriti vlastiti webshop. Izrada i samo održavanje webshopa je dosta skupa, pa smo došli na ideju da napravimo jednu platformu na kojemu bi poduzetnici prodavali svoje proizvode. Osmislili smo ju tako da svatko od njih dobije svoj personaliziranu trgovinu, proizvođači nam dostave sve materijale i mi im kreiramo jedinstveni profil. Naša je ideja i kreiranje, ali korisnici mogu sami dodavati proizvode i slike, mijenjati cijenu, raspoređivati proizvode u kategorije i slično”, pojašnjavaju nam Vlatko i Boris koje smo zatekli u uredu Start Asa u Tehnološkom parku. Tvrtka je to koja se bavi izradom web stranica i digitalnim marketingom, pa i u ovom projektu uspješno pokazuju svoje dugogodišnje iskustvo.

Da su uistinu majstori svoga zanata dokazuje i činjenica da sve rade ručno, njih dvojica i dvije studentice koje uskaču kada god je to potrebno. Za izradu jednog webshopa treba im dva dana, a svatko tko preko njih oglašava svoje proizvode može ga promovirati kao da je njihov vlastiti. Fokusirani su na male hrvatske proizvođače koji proizvode unikatne proizvode i rukotvorine i trenutno na Štandu imaju točno njih 50. No, kako su nam rekli, još su neki “na lageru” i čekaju završetak izrade svoje trgovine.

“Odaziv je fantastičan čime smo jako iznenađeni. Zbog jednog drugog projekta do proizvođača smo dolazili preko sajmova, pa smo mislili da će tako biti i ovaj put. No, prevarili smo se. Mnogi od njih nam se sami jave i gotovo svaki drugi dan uključimo nekog novog. Nalazimo ih bez da napuštamo ured”, ističu ovi ambiciozni momci dodavši kako su na jednom mjestu uspjeli okupiti ljude iz cijele Hrvatske. Tek nekolicina njih je iz Vinkovaca, no nadaju se kako će se i to ubrzo promijeniti. Proizvođači su zadovoljni, prodaju se razne stvari i gotovo da i nema onoga tko nije uspio nešto prodati preko ove platforme.

Nema više dosadnih razgovora preko poruka, fantaziranja kupaca i nerazumijevanja na društvenim mrežama. Sve ono što proizvođači nude to je i objavljeno, a kupci imaju mogućnost sami odabrati ono što im se najviše sviđa – od boje, dizajna i ostalih personaliziranih stavki do načina plaćanja i dostave. Svi proizvodi su filtrirani, pa tako isti proizvod možete pronaći u nekoliko različitih kategorija. Kažu momci dvostruka je tu korist jer se na njihove korisnike može naići slučajno, ali i ciljano ukoliko netko traži baš njih.

„Svoju uslugu ne naplaćujemo, nego uzimamo proviziju od prodaje. Proizvođači nemaju nikakav rizik, nemaju mjesečne troškove održavanja i slično, nego im sve ovisi o prodaji. Isto tako, imamo i dogovor s GLS-om za dostavu, kao što bi vjerojatno i sami imali, a što ih je više na našoj platformi, niži su troškovi dostave što ide na ruku i kupcu i proizvođaču“, pojašnjavaju Vlatko i Boris.

Ima u Hrvatskoj već sličnih platformi, no s obzirom na izgled i broj korisnika koje su prikupili u vrlo kratkom vremenu, može se reći kako konkurenciju praktički nemaju. Previše se zasad ne oglašavaju jer najprije žele stvoriti bazu zadovoljnih klijenata, a vjeruju i kako će ova priča nastaviti ići u pozitivnom smjeru, bez obzira na koronu jer su novije generacije već naviknute na online kupovinu. Tako sada, zahvaljujući bistrim umovima i fenomenalnim idejama naših Vinkovčana, osim krpica, namještaja i kozmetike, iz udobnosti vlastitog doma možete kupovati i predmete izrađene vlastitim rukama, nastale uz puno truda, ali i ljubavi.