Vjekoslava Pešec rodila se 27. svibnja 1920. godine i na sutrašnji dan puni 100 godina života te je među najstarijima, a najvjerojatnije i najstarija Vinkovčanka.
Gospođi Vjekoslavi 100. rođendan danas je čestitao i gradonačelnik Ivan Bosančić. Sastali su se u kavani Aurelia, gdje je stigla u pratnji obitelji, a uz cvijeće i rođendanski poklon, nazdravili su crnim vinom i uživali u rođendanskoj torti, jer, kaže gospođa Vjekoslava, popiti čašu crnog vina svaki dan je zdravo, a torte obožava.

Vjekoslava Pešec rođena je u Gradištu u obitelji Jovanovac. S roditeljima i starijom sestrom u doba mladenaštva preselila je u Vinkovce. Gimnaziju je završila u Osijeku, a uspomene na školu i život u internatu uvijek je rado prepričavala. Udala se Antuna Pešeca, udovca i oca dvogodišnje djevojčice Jasenke, a rodila je dvoje djece, sinove Željka i Gorana. Od njih troje ima četvero unučadi i četvero praunučadi.
Nešto prije i nakon udaje radila je u Vinkovačkom vodovodu, ali je ubrzo dala otkaz. Posvetila se djeci, vodila je kućanstvo i pomagala suprugu koji je imao zubarsku ordinaciju u obiteljskoj kući. Iako joj se sada već isprepliće ovo danas i ono što je nekada bilo, cijeloga života, pa i u stotoj godini, iznimnoga je fizičkog zdravlja, kaže nam njezina unuka Maša Pešec.

“Baka je jedna najdivnija i najtoplija osoba u svakom pogledu, a kao baka upravo je kao iz najljepših priča. Jako je brinula za nas, poticala nas je u svemu, a naročito u školovanju jer je uvijek smatrala da je jako važno imati fakultetsko obrazovanje”, ističe Maša Pešec.
Uz obitelj i kućanske poslove, a bila je vrsna kuharica i domaćica, gospođa Vjekoslava imala je još niz interesa. Voljela je cvijeće kojim se i danas bavi, a pletenje je obožavala. Redovito je pratila časopise o pletenju i predivno je plela, kaže unuka Maša.
Također, ona i suprug voljeli su putovati i puno su putovali, a voljeli su posjećivati i razna gradska događanja i bili su jedan ugledan i viđen par, sastavni dio vinkovačkog građanskog društva svoga doba. Gospođa Vjekoslava rado je svoga supruga pratila i u odlascima u lov diljem nekadašnje Jugoslavije, a sama se aktivno bavila ribolovom pa je i najstarija članica Ribolovnog društva “Priroda” Vinkovci.

“Tako da ona nije bila klasična domaćica nego je imala širok spektar interesa i vodila je ispunjen život. Uvijek je vodila brigu o sebi i svom izgledu, lijepo se odijevala, a frizura i šminka bili su obavezni, pa i danas, iako ima 100 godina, uvijek je važno što će odjenuti, a svako jutro obavezno se i našminka. Baka je puno čitala, voljela je rješavati križaljke, jako je voljela sport i redovito je pratila vinkovački i hrvatski sport. Prijenosi utakmica zagrebačkog Dinama uvijek su bili događaj jer Dinamo je bio i simbol Hrvatske, a baka je veliki domoljub i s velikim oduševljenjem dočekala je samostalnu Hrvatsku”, ističe Maša Pešec, a gospođa Vjekoslava za sebe kaže: “Hrvatica od glave do pete”.
Gospođa Vjekoslava, koja je udovica već 35 godina, i danas živi u svojoj obiteljskoj kući sa sinom Goranom, a cijela njezina obitelj voli je i poštuje, zahvalna i ponosna na svoju majku, baku i prabaku.