11 C
Vinkovci
Petak, 9. prosinca 2022.

Vinkovčanka vratila Zadar u prošlost

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Veronika Mudri Šestan, vlasnica turističke agencije Magic Croatia, Zadru je donijela prvu virtualnu šetnju kroz povijest s uključenim animacijama. Kroz sedam povijesnih zadarskih lokacija kroz posebne, virtualne naočale, tri tisuće godina stara zadarska povijest ponovno je zaživjela u digitalnom obliku.

Hrvatska je zemlja prirodnih ljepota, s mnogo neistraženih i neotkrivenih skrivenih kutaka i lokacija. Mnoge najljepše i skrivene lokacije poznate su samo lokalnim ljudima i upravo je zbog toga Vinkovčanka Veronika Mudri Šestan odlučila ispričati jednu priču i potaknuti ljude da ju zavole i da joj se ponovno vraćaju. Zahvaljujući njoj, Zadar je dobio prvu virtualnu šetnju.

Virtualna šetnja kroz povijest Zadra odvija se tako da se kroz šetnju gradom zastaje na 7 najznačajnijih lokacija u staroj jezgri Zadra te uz pomoć VR naočala prikazuje povijest. VR naočale na tim lokacijama projiciraju atraktivne virtualne prikaze od 360°, animacije objekata, zvučne efekte i audio zapis na čak 7 svjetskih jezika. U Virtualnoj turi može se vidjeti animacija izgradnje Rimskog foruma, Katedrala sv.Stošije, animacija bombardiranja Zadra u II. svjetskom ratu, animacija izgradnje zidova i vrata na Trgu Petra Zoranića, crkvu sv. Krševana i animacija bitke iz 4. Križarskog pohoda te uživati u pogledu na stari grad iz zraka.

“Inovativnim oblicima turizma želimo prezentirati Zadar i njegovu povijest na način da upotrijebimo “nove moderne“ tehnologije kako bi prezentirali “stare“ vrijednosti, povijest i kulturnu baštinu. Želimo posjetiteljima, turistima i domaćem stanovništvu prezentirati povijest na moderan i zanimljiv način koristeći tehnologiju VR naočala odnosno povezati povijest i stvarnost kroz informacijske tehnologije“, objasnila je Veronika, vlasnica turističke agencije Magic Croatia i majka troje djece, koja je nakon udaje, preseljenja u Zadar i rođenja prvog djeteta odlučila biti poduzetnica i otvoriti svoju tvrtku: “Kako Zadar ima idealan geografski položaj i okružuju ga poznate i zanimljive lokacije, željela sam s idejama moje Turističke agencije obogatiti ponudu koja će odstupiti od standarda i pružiti nešto novo i neuobičajeno“.

Kako kaže, sam projekt i ideja su vrlo dobro prihvaćeni od domaćeg stanovništva i nadležnih institucija, a ovoj vrijednoj Slavonki i njezinom mužu pristižu pohvale sa svih strana i iz cijele Hrvatske. Moderne tehnologije i virtualni prikazi su budućnost pa se nadaju još većem odazivu i zainteresiranosti za buduće projekte koji će svi ići u smjeru uvrštavanja modernih tehnologija u turizam te stvaranje novih doživljaja i iskustava.

“U planu nam je dodati još točaka u postojeću Virtualnu turu te novi projekti koji uključuju moderne tehnologije, kao što je AR Zadar (Augmented reality Zadra – uz pomoć Ipada postavljanje 3D objekata u okolinu) kao i virtualna igra povijesne tematike“, dodala je Mudri Šestan.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno