Vinkovci bi uskoro trebali dobiti sustav javnih bicikala, koji će se sastojati od 3 stanice i 18 bicikala. Prema Prometno-tehničkom elaboratu stanice će bit postavljene blizu autobusnog i željezničkog kolodvora, u centru grada nedaleko pošte i kod gradskih bazena u Lenijama. Za početak građani će moći koristiti 12 običnih i 6 električnih bicikala, a koje će moći iznajmiti na razne načine.

Naime, gradonačelnik Ivan Bosančić potpisao je ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o sufinanciranju projekta “Uvođenje sustava javnih bicikala u grad Vinkovce”. Projekt je sufinanciran putem Javnog poziva za promicanje integriranog i inteligentnog upravljanja prometom, ukupne vrijednosti 565.000 kuna, od čega Fond sufinancira projekt u maksimalnom iznosu od 40 posto. Važno je naglasiti kako uvođenjem ovog sustava grad ispunjava neke od ciljeva Masterplana razvoja prometa, u vidu razvoja biciklističkog prometa i integracije s javnim prijevozom. “Do punog izražaja javni bicikli će doći kada izgradimo biciklističke staze u gradu. Za prvu fazu izgradnje već imamo cjelokupnu dokumentaciju, koja spremno čeka prvi odgovarajući natječaj kako bi mogli EU sredstvima sufinancirati izgradnju. Provedbom ovoga projekta želimo pružiti građanima nove usluge, povećati sigurnost prometnog sustava, smanjiti zagađenje i emisiju CO₂, smanjiti upotrebu osobnih automobila i povećati mobilnost građana”, objašnjava gradonačelnik.

Dodaje i kako se nada da će u roku 6 do 8 mjeseci prvi električni bicikli voziti ulicama grada.

Ovaj projekt vrlo je zanimljiv jer svima su nam dobro poznate pozitivne strane bicikliranja, odnosno preporuke zdravstvenih stručnjaka koji često objašnjavaju zašto trebamo koristiti bicikl što više. Naime, vožnjom bicikla povećavamo potrošnju kalorija, od 400 do 1.000 po satu, poboljšavamo mentalno stanje, izgrađujemo mišiće i smanjujemo rizik od srčanih bolesti, a vožnja ima i pozitivan utjecaj na mozak te jača imunološki sustav.

Koliko često koriste svoje bicikle i u koju svrhu, te što misle o novom sustavu javnih bicikala u Vinkovcima, pitali smo bicikliste koje smo zatekli u vožnji gradskim ulicama.

Fran Čopčić:

Često koristim bicikl kao prijevozno sredstvo, bilo da s njim idem u školu ili na sport na igralište, a znam s društvom otići i na vožnju izvan grada. Javni bicikli dobra su ideja, nadam se kako neće bit onih koji će ih odvesti i ne vratiti, vjerujem u ljude.

Toni Marijančević:

Živim na Lapovcima, a u školu idem na Kanovcima i bicikl mi stvarno dobro dođe jer pješice potrošim puno vremena. Sustav javnih bicikala bit će od koristi, no, bojim se da bi isti mnogi mogli zloupotrijebiti, nužno je pronaći nekakav sustav kontrole.