Grad Vinkovci osnivač je sedam vinkovačkih osnovnih škola. Kako se epidemija koronavirusa u velikoj mjeri odrazila upravo na funkcioniranje školskog sustava, saznajemo kakvo je stanje u gradskim školama vezano uz nastavu na daljinu te kapitalne projekte.
Nastava na daljinu završila je svoj šesti tjedan, a kako ističe Andrea Vinković, pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Grada Vinkovaca, podaci s terena govore da su u vinkovačkim osnovnim školama učitelji, nastavnici i ravnatelji načelno zadovoljni on line nastavom.
“Priprema digitalnih nastavnih materijala iziskuje puno više vremena, rada i truda učitelja, nastavnika i profesora  nego što je to potrebno kod pripreme za klasičnu nastavu. S druge strane  on line nastava zahtjeva dodatan angažman roditelja što opravdano izaziva i određeno nezadovoljstvo osobito  ako to nisu u mogućnosti zbog radnih obveza ili pak zbog slabijeg snalaženja s novim tehnologijama. Svi smo zajedno u jednoj nesvakidašnjoj situaciji, za koju  ne znamo do kada će trajati  i samo uz razumijevanje, strpljenje i suradnju ćemo ovu školsku godinu uspješno privesti kraju”, ističe Andrea Vinković.
Kada su u pitanju djeca s poteškoćama, napominje, prosvjetni djelatnici prilagodili su i sadržaj i dostupnost nastavnog materijala, a manji broj pomoćnika u nastavi odlaze djeci u domove i pružaju podršku, naravno uz suglasnost roditelja i pomoćnika. Upisi u prvi razred osnovne škole, prema uputi Ministarstva, odgođeni su do daljnjega.
Grad Vinkovci, inače, planirao je brojne kapitalne projekte u školstvu. “Projekt središnje školske kuhinje kao i projekti sanacije, uređenja, dogradnje određenih školskih objekata za sada će se morati staviti po strani. Tek po završetku pandemije, kada zbrojimo sve gubitke, znat ćemo što možemo dalje planirati, no važno je naglasiti da će ulaganje u  obrazovanje  uvijek biti pri vrhu prioriteta Grada Vinkovaca”, ističe Andrea Vinković.
Ukupna vrijednost energetske obnove u dvije osnovne škole 28,3 milijuna kuna
A dok je realizacija određenih projekata na čekanju, u punom su zamahu radovi na energetskoj obnovi dvije škole: Antuna Gustava Matoša i Vladimira Nazora. Kako ističu ravnatelji, Dario Dragun u OŠ Antuna Gustava Matoša i Damir Burić u OŠ Vladimira Nazora, iako nastavu na daljinu nitko nije želio, ona je na neki način upravo dobrodošla u ove dvije škole jer je omogućila izvođenje radova bez straha za djecu i posebnih mjera osiguranja.
U OŠ Antuna Gustava Matoša radovi su počeli u listopadu prošle godine, a ukupna vrijednost projekta je 17,3 milijuna kuna. Bespovratna EU sredstava su gotovo 10,2 milijuna kuna, a preostali iznos osiguran je u proračunu Grada i kroz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Obnova obuhvaća energetske mjere toplinske izolacije krovišta i fasade, zamjene vanjske stolarije aluminijskom stolarijom, ugradnje visokoučinkovitog sustava grijanja, rekuperatora za ventilaciju dvorane i dizalice topline zrak-zrak te zamjenu unutarnje rasvjete.
“Radovi su u završnoj etapi i možemo reći kako je u tijeku ono zadnje dotjerivanje. Jedino što je trenutno problem to je dostava još određenih materijala. Konkretno riječ je o dijelu profila stolarije, koji treba stići iz Italije, ali je dobavljač obustavio proizvodnju, a isto tako transport je nemoguć radi Covida 19. Zbog toga je vjerojatno da će doći do produženja roka izvođenja radova, koji su trebali završiti u lipnju”, ističe ravnatelj Dario Dragun.

Projekt energetske obnove OŠ Vladimira Nazora ukupne je vrijednosti 11.066.834,15 kuna, a iz EU fondova povučeno je oko 5 milijuna kuna. Realizacijom projekta provest će se mjere energetske obnove zgrade i dvorane. Predviđeni su toplinska izolacija krovišta i fasade, zamjena vanjske stolarije, ugradnja novog kondenzacijskog kotla, regulacijskih termostatskih radijatorskih ventila, rekuperatora za ventilaciju te solarnog sustava i zamjena unutarnje rasvjete.
“Intenzivniji radovi počeli su prošli mjesec. Izvođači su se organizirali i rade sukladno propisanim mjerama zaštite vezanima uz epidemiju koronavirusa. Puno toga se radi i zadovoljni smo. Nakon ovoga ostaje nam još za riješiti pod u dvorani, koji je jako loš, ali to ćemo pokušati naknadno kroz drugi projekt”, ističe ravnatelj Damir Burić.

Energetska obnova zgrade i dvorane OŠ Vladimir Nazor rezultirat će smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini 75,99% u odnosu na raniju godišnju potrošnju za grijanje, a što će ujedno doprinijeti i smanjenju godišnje emisije CO2 za 63,29%.
Energetska obnova zgrade i dvorane OŠ Antuna Gustava Matoša rezultirat će smanjenjem potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini 68,96% u odnosu na raniju godišnju potrošnju za grijanje, a što će ujedno doprinijeti i smanjenju godišnje emisije CO2 za 59,04%