Kontaktirajte nas

Kultura

Vinkovci obilježavaju 200. obljetnicu rođenja Josipa Runjanina, jednog od najvećih velikana našega grada

Objavljeno

-

Liku i djelu Josipa Runjanina bila je posvećena današnja Svečana akademija održana u Gradskom kazalištu Joza Ivakić. Povod je bio 200. obljetnica rođenja ovog autora nota za hrvatsku himnu i jednog od najznačajnijih Vinkovčanina svih vremena koji je zadužio povijest i kulturu Hrvata.

Iako je prvenstveno bio vojno lice, Josip Runjanin zauvijek će ostati upamćen po svojem glazbenom doprinosu. Glazbenu izobrazbu stekao je kod vojnoga kapelnika u Glini gdje je i prvi put čuo Mihanovićevu pjesmu “Horvatska domovina“. Nije sasvim sigurno, pojasnila je muzikologinja Zdenka Ivanković, je li Runjanin skladao njezinu melodiju, ali takvo mišljenje se uvriježilo u drugoj polovici 19. stoljeća. Točna godina nastanka nije poznata, no obično se uzima 1848. godina.

Teško je govoriti o glazbeniku kojemu je to bilo usputno zanimanje. On je bio prvenstveno vojno lice, a glazbeni amater. Glazbeno školovanje nije bilo temeljito, ali je ipak puno pridonio glazbenoj hrvatskoj ostavštini tako što je skladao hrvatsku himnu. Postoje neke dvojbe oko izvornosti jer je himna prenesena usmenim putem, a ima i različitih prerada ima. Sam Runjanin je napisao čistu melodiju, ali nije ju harmonizirao i preradio za orkestar, to su napravili drugi skladatelji koji su bili temeljetije školovani”, pojasnila je Ivanković govoreći na večerašnjoj Akademiji o njegovom glazbenom putu. Napominje kako u njegovoj glazbenoj ostavštini ne postoji puno skladbi, nekih pet ili šest, ali je dosta toga izgubljeno pa se izvode samo dvije – „Ljubimo te naša diko” skladana u čast Josipu Jelačiću te „Lijepa naša Domovino”.

Ovaj rođeni Vinkovčanin po kojemu naša glazbena škola nosi ime bio je i dokazani hrvatski patriot. To je u svom večerašnjem izlaganju potvrdio Zlatko Virc, povjesničar i predsjednik Povijesnog društva “Hrvatski sokol” Vinkovci, uz Udrugu Lajaroš i Vijeće srpske nacionalne manjine, glavni organizator današnjeg događaja. Virc je istaknuo kako je Runjanin ovu zemlju doživljavao kao svoju domovinu i to je ono što oduševljava. Trebalo bi mu se iznova diviti i odavati priznanje, a to bi posebno trebali isticati mi Vinkovčani.

Domoljublje kao što je imao Runjanin je kvaliteta koju smo kasnije izgubili, ali nadamo se da će se ona vratitit. Od običnog vojnika on je dogurao do potpukovnika, a išao bi i dalje da nije bilo dvoboja s jednim mađarskim plemićem zbog kojega je bio demobiliziran. Sudjelovao je u četiri ratna pohoda u Italiji, a posljednjih godina vojničke karijere promijenio je nekoliko pukovnija. Umirovljen je s činom potpukovnika 1. travnja 1855. godine”, pojasnio je Virc. Dotaknuo se i projekta na kojemu radi Hrvatski sokol, a to je otkup rodne kuće Runjanina u Glagoljaškoj ulici. Cilj je, napominje, od toga napraviti Dom Josipa Runjanina, ali i Dom Lijepe naše koje bi bilo fantastično obogaćanje vinkovačke turističke ponude.

Večerašnju Svečanu akademiju nije propustio ni zamjenik gradonačelnika Josip Romić istaknuvši sljedeće: „Vinkovci su grad izuzetno duge i bogate prošlosti, grad koji je na razne načine obilježio i usmjerio povijesne trenutke, ne samo Slavonije nego i cijele Hrvatske, stoga i ne čudi da se često ponosimo svojim velikanima, a među njima i Runjaninom”.

Djelo i rad Josipa Runjanina predstavili su i brojni drugi gosti i sudionici. Scenarij Akademije koji potpisuje Marko Sabljaković bio je prožet zanimljivom scenskom igrom glumice vinkovačkog kazališta Matee Marušić i članova Dječjeg ansambla Kazališta “Mika Živković”, Retkovci, dok su glazbeni dio iznijeli Muška pjevačka grupa Lipa, Tamburaški sastav Dike i članovi Glazbene škole Josipa Runjanina. Poseban gost bio je Darko Stojanović koji je predstavio dokumentarni film posvećen ovom vinkovačkom velikanu.

U ime organizatora gostima se obratio Tihomir Marojević napomenuvši kako je ovo peti put u vinkovačkoj povijesti da se odaje počast našem znamenitom sugrađaninu Josipu Runjaninu.

Prvi put je to bilo prije 100 godina kada su Vinkovčani za 100. godišnjicu rođenja postavili dvije spomen ploče, zatim smo 1935. godine obilježili 100 godina hrvatske himne, 1971. je u našem gradu postavljeno njegovo poprsje, 1990. je otvoren park i trg Josipa Runjanina i evo ove godine obilježavamo 200 godina rođenja Runjanina”, ispričao je Marojević.

Ova Akademija tek je početak obilježavanja ove jubilarne obljetnice rođenja jednog od najpoznatijeg Vinkovčanina. Spomenimo još kako će u subotu 11. prosinca s početkom u 11 sati biti održana Služba za Josipa Runjanina u Crkvi silaska sv. Duha, dok će sat vremena poslije biti održano polaganje cvijeća kod njegovog spomen-poprsja u središtu grada.

Kultura

Izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji “Šokački cvit 2022.”

Objavljeno

-

Napisao/la

    242 pregleda
FOTO: Grad Županja

Izvršni odbor 55. Šokačkog sijela poziva sve zainteresirane djevojke u dobi od 16 do 25 godina prijaviti se za izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji “Šokački cvit 2022.”

Prijave se zaključuju 31. siječnja, a ljepotice županjskog kraja prijavnice mogu preuzeti u zgradi Grada Županje, na službenim mrežnim stranicama Grada i Turističke zajednice te na njihovim Facebook profilima.

Obučene u najljepše narodne nošnje, djevojke će 25. veljače s početkom u 19 sati prošetati pistom dvorane kina Mladost.

„S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju postoji mogućnost da se izbor „Šokačkog cvita“ ne održi u navedenom terminu i u ustaljenim okolnostima u okviru Otvorenja „Šokačkoga sijela“ nego da se predstavljanje i izbor djevojaka prethodno snimi i realizira isključivo putem videozapisa, o čemu će kandidatkinje biti pravovremeno obaviještene”, naveli su na gradskoj stranici.

Nastavi čitati

Aktualno

Uspješna godina unatoč svim izazovima

Objavljeno

-

Napisao/la

    359 pregleda

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci zadovoljni su rezultatima u 2021. godini. U uvjetima pandemije, ističu, bio je pravi izazov organizirati kulturna događanja, kao i svakodnevni rad s korisnicima, ali je sve uspješno odrađeno.

U godini koja je u Hrvatskoj proglašena Godinom čitanja, vinkovačka Knjižnica je unatoč COVID uvjetima svladala sve izazove i prepreke te organizirala niz radionica, programa, akcija, manifestacija, književnih susreta i izložbi.

Ono što pandemija nije uspjela zaustaviti već je i potakla je upravo čitanje koje poboljšava kvalitetu života svakog pojedinca, ali i društva, jer čitanjem razvijamo toleranciju, empatiju, inteligenciju, kritičko mišljenje, komunikacijske vještine te niz ponekad nemjerljivih vrijednosti koje su važne za naš osobni razvoj kao i za opće dobro zajednice”, ističe ravnateljica Vedrana Lugić. Vodeći se tim razlozima, dodaje, te COVID mjerama prema kojima se u Knjižnicu ne može ući bez COVID potvrde, uvedena je i nova usluga, posudba e-knjiga putem ZaKi Book aplikacije.

Između ostaloga, nastavljena je i aktivnost na društvenim mrežama i web stranici, koje bilježe znatno veće povećanje praćenja u odnosu na 2020. Tako, primjerice, FB stranica bilježi 4 456 pratitelja što je 221 ili 5,21 posto više nego lani te 139 113 pregleda odnosno 42 813 ili 41,81 posto više. Na YouTube kanalu broj pratitelja povećan je za 142 posto te je s 50 porastao na 285, dok je broj pregleda veći za čak 2119,2 posto te je s 4 007 porastao na 90 260. Kada je riječ o digitaliziranoj građi novine i časopisi imali 152 165 pregleda što je 16,4 posto više nego lani, a knjige su imale 4 389 pregleda što je 30,4 posto više. Web stranica, inače, imala je 69 328 pristupa što je povećanje od 42 posto, 23 004 korisnika što je povećanje od 32 posto te 148 692 pregleda što je povećanje od 40,6 posto.

Cjelokupnu aktivnost Knjižnice teško je sažeti u nekoliko rečenica, ali treba reći kako će 2021. godina svakako ostati upamćena po kontinuiranom tijeku radova na izgradnji nove zgrade te po potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu projekta Kultura u pokretu koji će omogućiti kupnju novog, suvremenog bibliobusa izrađenog prema Standardima za narodne knjižnice u RH. Bibliobusnoj službi, koja je prošle godine obilježila 15 godina rada, a bibliobus je lani na 71 stajalištu imao 1300 korisnika u 19 općina i jednom gradu, biti omogućeno još kvalitetnije djelovanje.

Iza nas je još jedna izazovna, ali uspješna poslovna godina kroz koju je prošlo 7182 korisnika, održano je preko 500 događanja na kojima je sudjelovao veliki broj korisnika. Podatci su to koji nam govore da smo na dobrom putu. Stoga se zahvaljujem svim djelatnicima Knjižnice na dobroj atmosferi i pozitivnoj energiji koju zajedno stvaramo. Zahvaljujem se i našem osnivaču Gradu Vinkovcima te Vukovarsko-srijemskoj županiji”, ističe ravnateljica Vedrana Lugić.

Nastavi čitati

Kultura

Vinkovačke kazališne daske do kraja siječnja ugostit će još tri predstave

Objavljeno

-

Napisao/la

    468 pregleda

​Gradsko kazalište Joze Ivakića iza sebe je ostavilo izuzetno uspješnu godinu. Unatoč pandemijskim uvjetima, uspjeli su ostvariti niz gostovanja, domaćih predstava, premijera i uz sve to, glumci i predstave pokupili su pohvale i nagrade.

Po uzoru na prošlu, i u novu su godinu ušli „punom parom”. Siječanjski program započeli su veselom predstavom za najmlađe. Vitez željeznog srca, u režiji Andrijane Raguž, otkrio je najmlađima kakve veze imaju ljubav i hrđa te zašto su ljubav i romantika glavni pokretači svijeta.

Već sutra u 20 sati na rasporedu je novi izlazak gostujućih glumaca na vinkovačke kazališne daske, a glumci Narodnog pozorišta Tuzla uprizorit će komediju Budala na večeri, Francisa Vebera. Cijela radnja vrti se oko bogatog pariškog izdavača Pierrea Brochanta i njegovih jednako imućnih prijatelja koji se nadmeću tko će na večeru dovesti veću budalu kojoj će se iz zabave podsmjehivati.

Kampanjci koji čekaju zadnji tren za kupnju ulaznica za 90 minuta bosanskog humora danas će izdvojiti 50 kuna. No, oni koji su ovaj vikend već isplanirali nešto drugo, na novu komediju u vinkovačkom kazalištu neće čekati dugo.

Janko Rakoš i Sven Šestak, uz pomoć glasa poznatog televizijskog voditelja Zorana Šprajca, u subotu 22. siječnja izvest će Potonuće Titanika, prema tekstu Johna Fiskea. Riječ je o predstavi koja može izazvati reakciju da Titanik, kazalište i potonuće ne idu skupa, a glumci će upravo to i potvrditi.

Kraj mjeseca obilježit će Ružno pače, koje će mališani moći pogledati u subotu, 29. siječnja u 11 sati. Priča nosi snažnu životnu poruku, a ispreplitanjem prošlosti i sadašnjosti mališanima će se pokušati objasniti vrijednost svakog čovjeka. Cijena ulaznica u pretprodaji iznosi simboličnih 10 kuna dok će na dan predstave cijena dvostruko porasti.

Glumci gradskog kazališta Joze Ivakića za prvi mjesec u godini planiraju četiri gostovanja. Prvo, u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića već je odrađeno, a ugostit će ih još danas i sutra s predstavom Pepeljuga. Dugoočekivanu Kozarčevu Tenu premijerno će u Koprivnici izvesti 29. i 30. siječnja.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 45 minuta

Primarni cilj Plivačkog kluba Orion su prvenstva Hrvatske

Plivanje možemo izdvojiti kao jedan od najuspješnijih sportova u prošloj godini, a svoj veliki obol dao je i Plivački klub...

Aktualnoprije 2 sata

U Vinkovcima 543 manje nezaposlenih nego u 2020.

Podaci novog popisa stanovništva i smanjenje broja hrvatskih građana za gotovo 400 tisuća podiglo je veliku prašinu u javnosti, a...

Aktualnoprije 3 sata

Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u

Javni dug EU-a i eurozone iskazan udjelom u BDP-u smanjen je u trećem tromjesečju 2021. godine, odražavajući ubrzani oporavak gospodarstva...

Aktualnoprije 5 sati

Zbog podataka na samom početku godine policija još jednom upozorava: Ako piješ ne vozi

S obzirom na podatke s početka godine iz Policijske uprave Vukovarsko-srijemske ovih su dana još jednom posebno upozorili vozače da...

Aktualnoprije 6 sati

Vukovarsko-srijemska županija bilježi 243 nove pozitivne osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do jutros u 8 sati, u posljednja 24 sata su 243 nove pozitivne osobe...

Aktualnoprije 7 sati

29. obljetnica Vojno-redarstvene operacije Maslenica ’93.

Vojno-redarstvena operacija “Maslenica ’93.” bila je prva velika oslobodilačka akcija u dotadašnjem dijelu Domovinskoga rata, kojom je u nešto manje...

Aktualnoprije 7 sati

Narodna knjižnica i čitaonica sv. Benedikta Nuštar

Svoj rad u uvjetima pandemije COVID-19 bolesti prilagodila je i Narodna knjižnica i čitaonica sv. Benedikta Nuštar, koja će u...

Aktualnoprije 9 sati

U Slavoniji povremeni snijeg češći tijekom dopodneva

Baš kao što su meteorolozi i najavljivali za Slavoniju, uz  umjereno i pretežno oblačno vrijeme Vinkovce i okolicu jutros je...

Najčitanije