11 C
Vinkovci
Petak, 9. prosinca 2022.

Vinkovci obilježavaju 200. obljetnicu rođenja Josipa Runjanina, jednog od najvećih velikana našega grada

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Liku i djelu Josipa Runjanina bila je posvećena današnja Svečana akademija održana u Gradskom kazalištu Joza Ivakić. Povod je bio 200. obljetnica rođenja ovog autora nota za hrvatsku himnu i jednog od najznačajnijih Vinkovčanina svih vremena koji je zadužio povijest i kulturu Hrvata.

Iako je prvenstveno bio vojno lice, Josip Runjanin zauvijek će ostati upamćen po svojem glazbenom doprinosu. Glazbenu izobrazbu stekao je kod vojnoga kapelnika u Glini gdje je i prvi put čuo Mihanovićevu pjesmu “Horvatska domovina“. Nije sasvim sigurno, pojasnila je muzikologinja Zdenka Ivanković, je li Runjanin skladao njezinu melodiju, ali takvo mišljenje se uvriježilo u drugoj polovici 19. stoljeća. Točna godina nastanka nije poznata, no obično se uzima 1848. godina.

Teško je govoriti o glazbeniku kojemu je to bilo usputno zanimanje. On je bio prvenstveno vojno lice, a glazbeni amater. Glazbeno školovanje nije bilo temeljito, ali je ipak puno pridonio glazbenoj hrvatskoj ostavštini tako što je skladao hrvatsku himnu. Postoje neke dvojbe oko izvornosti jer je himna prenesena usmenim putem, a ima i različitih prerada ima. Sam Runjanin je napisao čistu melodiju, ali nije ju harmonizirao i preradio za orkestar, to su napravili drugi skladatelji koji su bili temeljetije školovani”, pojasnila je Ivanković govoreći na večerašnjoj Akademiji o njegovom glazbenom putu. Napominje kako u njegovoj glazbenoj ostavštini ne postoji puno skladbi, nekih pet ili šest, ali je dosta toga izgubljeno pa se izvode samo dvije – „Ljubimo te naša diko” skladana u čast Josipu Jelačiću te „Lijepa naša Domovino”.

Ovaj rođeni Vinkovčanin po kojemu naša glazbena škola nosi ime bio je i dokazani hrvatski patriot. To je u svom večerašnjem izlaganju potvrdio Zlatko Virc, povjesničar i predsjednik Povijesnog društva “Hrvatski sokol” Vinkovci, uz Udrugu Lajaroš i Vijeće srpske nacionalne manjine, glavni organizator današnjeg događaja. Virc je istaknuo kako je Runjanin ovu zemlju doživljavao kao svoju domovinu i to je ono što oduševljava. Trebalo bi mu se iznova diviti i odavati priznanje, a to bi posebno trebali isticati mi Vinkovčani.

Domoljublje kao što je imao Runjanin je kvaliteta koju smo kasnije izgubili, ali nadamo se da će se ona vratitit. Od običnog vojnika on je dogurao do potpukovnika, a išao bi i dalje da nije bilo dvoboja s jednim mađarskim plemićem zbog kojega je bio demobiliziran. Sudjelovao je u četiri ratna pohoda u Italiji, a posljednjih godina vojničke karijere promijenio je nekoliko pukovnija. Umirovljen je s činom potpukovnika 1. travnja 1855. godine”, pojasnio je Virc. Dotaknuo se i projekta na kojemu radi Hrvatski sokol, a to je otkup rodne kuće Runjanina u Glagoljaškoj ulici. Cilj je, napominje, od toga napraviti Dom Josipa Runjanina, ali i Dom Lijepe naše koje bi bilo fantastično obogaćanje vinkovačke turističke ponude.

Večerašnju Svečanu akademiju nije propustio ni zamjenik gradonačelnika Josip Romić istaknuvši sljedeće: „Vinkovci su grad izuzetno duge i bogate prošlosti, grad koji je na razne načine obilježio i usmjerio povijesne trenutke, ne samo Slavonije nego i cijele Hrvatske, stoga i ne čudi da se često ponosimo svojim velikanima, a među njima i Runjaninom”.

Djelo i rad Josipa Runjanina predstavili su i brojni drugi gosti i sudionici. Scenarij Akademije koji potpisuje Marko Sabljaković bio je prožet zanimljivom scenskom igrom glumice vinkovačkog kazališta Matee Marušić i članova Dječjeg ansambla Kazališta “Mika Živković”, Retkovci, dok su glazbeni dio iznijeli Muška pjevačka grupa Lipa, Tamburaški sastav Dike i članovi Glazbene škole Josipa Runjanina. Poseban gost bio je Darko Stojanović koji je predstavio dokumentarni film posvećen ovom vinkovačkom velikanu.

U ime organizatora gostima se obratio Tihomir Marojević napomenuvši kako je ovo peti put u vinkovačkoj povijesti da se odaje počast našem znamenitom sugrađaninu Josipu Runjaninu.

Prvi put je to bilo prije 100 godina kada su Vinkovčani za 100. godišnjicu rođenja postavili dvije spomen ploče, zatim smo 1935. godine obilježili 100 godina hrvatske himne, 1971. je u našem gradu postavljeno njegovo poprsje, 1990. je otvoren park i trg Josipa Runjanina i evo ove godine obilježavamo 200 godina rođenja Runjanina”, ispričao je Marojević.

Ova Akademija tek je početak obilježavanja ove jubilarne obljetnice rođenja jednog od najpoznatijeg Vinkovčanina. Spomenimo još kako će u subotu 11. prosinca s početkom u 11 sati biti održana Služba za Josipa Runjanina u Crkvi silaska sv. Duha, dok će sat vremena poslije biti održano polaganje cvijeća kod njegovog spomen-poprsja u središtu grada.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno