7 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. prosinca 2022.

Vinkovci: Obnova dvorane u Lenijama do kraja godine

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U gradu Vinkovcima sportske aktivnosti odvijaju se u školskim sportskim dvoranama pri osnovnim i srednjim školama, koje se, uz korištenje za potrebe nastave, koriste i za potrebe sportskih klubova te rekreativaca. Trenutačno aktualna je obnova sportske dvorane u parku Lenije, vrijedna 8,5 milijuna kuna.
Sportska dvorana “Lenije” u Vinkovcima izgrađena je 1993. godine za potrebe košarkaškog kluba, a koristila se i kao dvorana za tjelesne aktivnosti Poljoprivredno-šumarske škole i Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara Vinkovci. Budući da je dvorana dotrajala te ne zadovoljava suvremeni standard toplinske zaštite objekta Vukovarsko-srijemska županija prijavila je projekt energetske obnove dvorane, koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Prijeko potrebni radovi sanacije financiraju se sredstvima ESI fondova, a realiziraju se u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije 2014.-2020.
Okolnosti vezane uz epidemiološku situaciju i drugi objektivni razlozi produljili su radove 
Radovi na energetskoj obnovi nekada reprezentativne sportske dvorane, koja je vremenom došla u vrlo derutno stanje, počeli su u rujnu prošle godine nakon što je s tvrtkom Grand iz Županje potpisan ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi u vrijednosti 8.563.982,50 kn, od čega se gotovo 80% projekta sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostatak sredstava osigurala je Vukovarsko-srijemska županija. Obnova je rezultat kontinuiranog truda koji je Županija ulagala da se ova dvorana sanira, obnovi i osposobi za rad te time unaprijedi kvaliteta života krajnjih korisnika i ostalih građana.

Projekt je obuhvatio toplinsku zaštitnu ovojnicu (toplinska izolacija vanjskih zidova, toplinska izolacija zidova prema negrijanom prostoru, toplinska izolacija podova prema negrijanom prostoru, toplinska izolacija krovišta iznad grijanog prostora i zamjena vanjske stolarije), te zamjenu parketa. Očekivano smanjenje štetnih emisija CO2 u okoliš pridonijet će zdravijem okruženju u gradu, a cjelovita obnova objekta ugodniji boravak ciljanoj skupini. Rok za dovršetak radova na energetskoj obnovi sportske dvorane “Lenije” bio je 12 mjeseci. Iako je direktor tvrtke “Grand” Dražen Vincetić, s obzirom na tijek radova u prvih nekoliko mjeseci, najavio mogućnost kako bi radovi mogli biti završeni i prije roka, nažalost, dinamika radova je poremećena.
„Možemo reći kako su radovi sada pri kraju. Imali smo jedno razdoblje kada se, zbog situacije vezane uz epidemiju novog koronavirusa i još neke objektivne razloge, malo stalo, a sada se radi vrlo intenzivno. Nažalost, nije to dinamika koja bila predviđena, a kojom su radovi na dvorani trebali biti gotovi s 31. kolovozom, znači do početka školske godine. Došlo je do produženja roka, a završetak radova očekujemo do kraja godine“, istaknula je u četvrtak prilikom obilaska radilišta doc.dr.sc. Jadranka Mustapić Karlić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Vukovarsko-srijemske županije.

Vinkovci trenutačno imaju osam školskih sportskih dvorana, očekuje se gradnja još dvije
Nakon obnove dvorana će služit će prije svega potrebama Poljoprivredno šumarske škole i Zdravstvene i veterinarske škole Dr. Andrije Štampara u Vinkovcima za nastavu tjelesnog odgoja, a uz rekreativnu funkciju koja će biti dostupna građanima, dvorana će se koristiti i za održavanje utakmica. Kada je riječ o ostalim srednjoškolskim dvoranama u Vinkovcima, poznato je, Gimnazija Matije Antuna Reljkovića ima svoju dvoranu, a dvoranu Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca na Kanovcima koriste i učenici Srednje strukovne škole, Drvodjelsko tehničke škole i Tehničke škole Ruđera Boškovića.
Kakva je situacija kada je riječ o sportskim dvoranama vinkovačkih osnovnih škola rekla nam je Andrea Vinković, pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Grada Vinkovaca. Osnovna škola Antuna Gustava Matoša ima svoju veliku sportsku dvoranu, koja je, zajedno sa školom, obnovljena kroz projekt energetske obnove, koji je upravo ovaj tjedan imao svoju završnu konferenciju. Osnovna škola Bartola Kašića u Vinkovačkom Novom Selu također ima veliku noviju sportsku dvoranu. Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića i Josipa Kozarca, poznato je, dijele jednu također noviju dvoranu. Osnovna škola Vladimira Nazora ima dvoranu, ali je u lošem stanju, a preostale dvije vinkovačke osnovne škole tek trebaju dobiti dvorane.
„Osnovna škola Ivana Mažuranića na Kanovcima za sada još nema sportsku dvoranu. Izgradnja dvorane predviđena je u drugoj etapi projekta za što se čeka mogućnost apliciranja za sredstva, a trenutačno oni za nastavu tjelesnog odgoja koriste jednu manju trim dvoranu u okviru školske zgrade. Sportsku dvoranu nema niti Osnovna škola Nikole Tesle u Mirkovcima. Izgradnja dvorane predviđena je projektom rekonstrukcije i dogradnje ove škole. Za sada završen je novi dograđeni objekt, a u tijeku je obnova starog dijela škole. Sljedeće etape projekta su izgradnja sportskog igrališta i izgradnja sportske dvorane. Kada je riječ o Osnovnoj školi Vladimira Nazora, ona ima dvoranu, ali u dosta lošem stanju. I to ćemo pokušati riješiti kroz neki natječaj, a ako ne bude moguće onda iz vlastitih sredstava”, ističe pročelnica Andrea Vinković

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno