I u Vinkovcima su svi oni za koje od danas vrijedi popuštanje mjera uvedenih radi usporavanja širenja zaraze koronavirusom, spremno dočekali nove uvjete za obavljanje svojih djelatnosti uz propisane preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera za civilnu zaštitu RH. Uz djelatnost trgovine i uslužne djelatnosti bez bliskog kontakta, to su i knjižnice, muzeji te javni prijevoz.
Posuđivanje knjiga na pultu na ulazu u Knjižnicu
Kako doznajemo u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, sve su preporuke ispoštivane, a rad je organiziran s ciljem što bolje zaštite korisnika i djelatnika. Knjižnica će biti otvorena od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati, ali bez ulazaka korisnika u zgradu. Shodno tome neće biti moguć slobodan pristup građi, neće raditi Čitaonica dnevnog tiska te nije moguć studijski rad u Knjižnici. Korisnicima se stoga preporuča da prije dolaska u Knjižnicu u web katalogu odaberu naslov koji žele te i provjere je li dostupan, a za stručne knjige potrebno je ispuniti obrazac koji se nalazi na stranicama Studijskog odjela.
“Drago nam je što Knjižnica ponovno počinje s radom i što će korisnici moći ponovno posuđivati i čitati naše knjige. Pripremili smo sve u skladu s propisanim mjerama, a vraćene knjige idu u karantenu na 72 sata nakon čega su sigurne za novu posudbu”, ističe ravnateljica Knjižnice Vedrana Lugić.
Vinkovačka knjižnica, inače, od samoga početka epidemije koronavirusa organizirala je svoju aktivnost putem Facebook i web stranice te kroz cijeli tjedan nudi korisnicima zanimljive sadržaje poput čitanja priča za djecu, zanimljivosti iz zavičajne građe, književnih osvrta ili on line promocija.
Gradski muzej od sutra otvoren u uobičajenom radnom vremenu za posjetitelje
Svoja vrata posjetiteljima sutra će, budući da su muzeji ponedjeljkom inače zatvoreni za posjete, otvoriti i Gradski muzej Vinkovci. U ovoj ustanovi, ističe ravnatelj Hrvoje Vulić, uvođenjem mjera sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, osim zatvaranja Muzeja za posjetitelje, organiziran je i rad od kuće. S redovitim radom prvi su ponovno krenuli arheolozi koji prije dva tjedna izlaze na teren, a od sredine protekloga tjedna u Muzeju počinju raditi i sve ostale službe.
“Od sutra otvaramo opet svoja vrata i za posjetitelje. Riječ je o našem uobičajenom radnom vremenu za posjetitelje od utorka do petka od 9 do 19 sati te subotom od 9 do 12 sati. Određena je i pauza za propisanu dezinfekciju prostora, koja će se primjenjivati po potrebi jer ne očekujemo sada baš neki velik broj posjetitelja s obzirom na ograničenja kao i na to da ljudi sada više žele boraviti vani, a ne ulaziti u neke zatvorene prostore”, ističe Hrvoje Vulić.
A dok su izložbeni prostori opet otvoreni za posjetitelje, svi programi zbog financijske situacije idu na čekanje do daljnjega ili do potpune odgode. “Eventualni programi koji će se možda raditi su oni koje bi mogli realizirati bez nekog trošenja sredstava temeljem vlastitih resursa. To, međutim, ostaje za vidjeti. Trenutačno za posjetitelje su otvoreni naši postavi i izložbe i sve druge redovite aktivnosti Muzeja će funkcionirati, ali, zasada, bez nekih otvorenja izložbi i slično”, ističe Hrvoje Vulić.
Polet proširio vozni red, a kako se bude pokazivala potreba činit će to i dalje
Popuštanje mjera spremno su dočekali i u vinkovačkom javnom gradskom prijevozniku Poletu. Poznato je kako je 22. ožujka odlukom Stožera civilne zaštite RH privremeno prekinut javni prijevoz. Kao i još neki gradovi, Stožer civilne zaštite Grada Vinkovaca donio je odluku da će Polet osigurati javni prijevoz u smanjenom obimu za potrebe onih građana koji radi posla ili hitnosti moraju koristiti gradski prijevoz.
“Budući da smo u smanjenom obimu prometovali cijelo vrijeme, mi danas u određenoj mjeri proširujemo vozni red, a kako se bude pokazivala potreba tako ćemo to činiti i dalje. Naši vozači upoznati su sa svim uputama za javni autobusni prijevoz, a vjerujemo kako će se i naši putnici ponašati u skladu s uputama koje se odnose na njih. Što se autobusa tiče naše spremačice obavljaju dezinfekciju svaki dan, a jednom tjedno dolazi nam i stručna služba Veterinarske stanice Vinkovci. Naša poruka putnicima je da se pridržavaju svih preporuka i mjera jer ako čuvaju sebe, čuvaju i sve ostale, a što se dosljednije budemo pridržavali mjera, prije će se problemi s koronavirusom privesti kraju”, ističe direktor Poleta Mijat Kurtušić.
Trenutačni vozni red, ističu u Poletu, za područje grada Vinkovaca je sljedeći:
Gradska 1: V.N.S. – centar – bolnica – autobusni kolodvor – 06:30, 07:30, 14:30, 15:30 / autobusni kolodvor – bolnica – V.N.S. – 07:00, 14:00, 15:00,
Gradska 2: Borinci – centar – sred. Centar – 06:30, 07:30, 14:30 / centar – Borinci 07:05, 14:05, 15:05,
Gradska 4: Mirkovci – centar – sred. centar 06:30, 07:30, 14:30 / centar – Mirkovci 07:00, 14:10, 15:10.
A svi oni koji namjeravaju u trgovine koje od danas rade, koristiti usluge uslužnih djelatnosti bez bliskog kontakta, posjetiti knjižnicu ili muzej te koristiti javni gradski prijevoz, detaljne preporuke vezane uz sve to mogu pogledati na:

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke