Kontaktirajte nas

Aktualno

Vinkovci su u posljednje tri godine veliko gradilište

Objavljeno

-

Radovi na jednom od najvrjednijih i za građane Vinkovaca najznačajnijih projekata, onom na izgradnji nadvožnjaka Borinci, vrijednom gotovo 80 milijuna kuna, napreduju dobro unatoč problemima uzrokovanim pandemijom korona virusa. Trenutno se radi na dovršetku izgradnje prilazne ceste od strane Jarmine i u narednih dva tjedna, nakon završetka radova na sustavu odvodnje, osnovnim slojem asfalta trebalo bi biti presvučeno i posljednjih 400 metara tog dijela prometnice.

“Na samom nadvožnjaku u tijeku su završni radovi na temeljnoj konstrukciji, izgrađeni su armirano-betonski piloti na koje idu naglavne grede, a uskoro bi onda trebala krenuti i izrada samih stupova nadvožnjaka”, priča nam Krunoslav Celić, voditelj Projekta izgradnje nadvožnjaka koji se provodi kroz Poziv za sufinanciranje povećanja sigurnosti prometa i uklanjanje uskih grla koja sprečavaju razvoj i funkcioniranje sustava gradskog javnog prijevoza, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske.

Kada završe svi pripremni radovi, dodaje, slijedi i novi asfalt na dijelu ceste u naselju, a u konačnici ovaj dio grada dobit će novu prometnicu u punom profilu s pješačkom i biciklističkom stazom kroz naselje do nadvožnjaka. Pročelnik ovog gradskog odjela Dalibor Šandrk ističe pak kako je u cijeloj ovoj priči najvažnije to što će građanima Borinaca na ovaj način biti osiguran siguran i brz dolazak do centra grada i da više neće morati gubiti vrijeme i novac na duži put preko Slavije, ali napominje i kako su svi prihvatljivi troškovi projekta financirani u stopostotnom iznosu iz Kohezijskog fonda i proračuna RH. “Zanimljivo je za spomenuti i to da se na jednom malom dijelu jednog gradskog naselja u ovom trenutku radi na tri velika projekta. Možemo čak reći četiri velika projekta, ako razdvojimo nadvožnjak i cestu, a uz njih tu su aglomeracija, projekt čiji je nositelj Vinkovački vodovod i kanalizacija te projekt HEP-a koji radi novu mrežu i trafostanicu Borinci sa spojem na trafostanicu Jarmina. U tom je sve skupa i složenije, a nešto slično vjerojatno se u ovom trenutku nigdje dalje ne radi. Važno je za istaknuti i kako je provedbu nekoliko infrastrukturnih projekata na području grada Vinkovaca pomoglo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije“, napominje.

Iako najveći i najvažniji, posao izgradnje nadvožnjaka na Borincima nije jedini na kojem se radi i na kojem se radilo u ovom odjelu, a posebno je što se komunalnih radova tiče bila “plodna” 2019. godina. “Prošlu godinu obilježilo je izuzetno povoljno vrijeme u smislu izvođenja građevinskih radova do samoga kraja godine, ali ju je obilježio i vrlo izražen nedostatak radne snage tako da definitivno dio programa koji smo htjeli odraditi nismo odradili. Ipak, puno toga je učinjeno i kroz program i izvan programa i mislim da možemo biti zadovoljni”, objašnjava Šandrk. Radovima bogatu prošlu godinu u Vinkovcima je zaključilo uređenje parkirališta iza Zavoda za zapošljavanje, ukupne vrijednosti gotovo 500 tisuća kuna s 30 parkirališnih mjesta. Kada je o parkiralištima riječ prošle godine odrađeno je i dugo iščekivano uređenje parkirališta kod Policijske uprave vukovarsko-srijemske i Centra za socijalnu skrb Vinkovci, u čije je uređenje Grad uložio oko 900 tisuća kuna.

Uobičajeno radilo se na uređenju cesta i staza, a radovi su obuhvatili sedam ulica. Radovi su nastavljeni i u dijelu javne rasvjete, a još jedan ciklus obuhvatio je novu modernizaciju mreže javne rasvjete zamjenom postojećih rasvjetnih tijela energetski učinkovitijim LED svjetiljkama u 191 ulici vrijednu 1,9 milijuna kuna.

Nastavljeno je i uređenje Gradskog groblja postavljanjem novih kamenih ploča ispred mrtvačnice. Radi se o investiciji većoj od 200 tisuća kuna. Između ostaloga, ono što svakako valja spomenuti kada je riječ o komunalnoj infrastrukturi, to je izgradnja dječjih igrališta na čemu Gradska uprava planski radi. Tako je u 2019. godini izgrađeno pet dječjih igrališta, baš kao i u 2020. godini, a ukupno je tih 10 igrališta grad koštalo preko 1,5 milijuna kuna. Na Slaviji je pak uređen cijeli kompleks za okupljanje građana, odnosno dječje igralište, sportski teren i sjenica ukupne vrijednosti preko 900 tisuća kuna tako da se, uz uređenje dječjeg igrališta i pješačke staze kod vinkovačkog nebodera, može reći da su svi gradski mjesni odbori dobili nova dječja igrališta. Uz ove radove, 2019. godinu u Vinkovcima u dijelu komunalne infrastrukture obilježilo je nekoliko doista velikih projekata od iznimne važnosti za grad. Hrvatske ceste, naime, dovršile su izgradnju istočne obilaznice Vinkovaca čija je izgradnja koštala 120 milijuna kuna. U prošloj godini krenula je i realizacija projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna” koji se s više od 70 posto sufinancira iz sredstava Kohezijskog fonda Europske unije, dok se preostali iznos sufinancira nacionalnim sredstvima, odnosno sredstvima državnog proračuna, Hrvatskih voda te jedinica lokalne samouprave. Grad Vinkovci u ovom projektu vrijednom 384 milijuna kuna sudjeluje s 8,3 milijuna kuna. Također, tu je i projekt smanjenja gubitaka u vodoopskrbnom sustavu Vinkovaca vrijedan 24 milijuna kuna kojega financiraju Hrvatske vode s 80% i Grad Vinkovci s 20%.

Kada govorimo o većim investicijama, moramo reći i da je Središnji vinkovački park, nakon opsežnih radova, vrijednih 3 milijuna kuna, a koji su obuhvatili komunalnu infrastrukturu, spomeničke sastavnice i zelenilo, dobio novi izgled. Obnova parka počela je 2018. godine, a do njezina završetka u srpnju 2019. godine odrađen je velik posao koji je obuhvatio niz različitih segmenata koji su na kraju dali jedinstvenu vizuru središta grada u kojoj sada mogu uživati i Vinkovčani i svi koji dolaze u grad”, ističe pročelnik Šandrk.

Ove godine, dodaje, nastavljeno je s uređenjem pješačkih staza u vinkovačkim ulicama te sada nove staze ima većina ulica u gradskom središtu, dok se u narednom razdoblju uređenje staza planira proširiti i na druge dijelove grada. Obavljeni su i radovi na uređenju kružnog toka na spoju ulica Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Kružni tok koji je bolje rješenje zamijenio je dosadašnji otočić. Na mjestu nekadašnjeg “Malog kina” izgrađen je novi trg u spomen upravo na Malo kino, a koji je rađen u sklopu uređenja pješačke staze u Ulici Jurja Dalmatinca. Također u 8 vinkovačkih ulica, na 13 mjesta, u suradnji s MUP-om, postavljeno je ukupno 30 led bljeskalica sa solarnim napajanjem uz pješačke prijelaze, posao je ovo vrijedan preko 220 tisuća kuna. Svakako valja spomenuti i postavljanje novog semafora kod tržnice, također u suradnji s MUP-om, u vrijednosti od 250 tisuća kuna. Projekti iz komunalnog programa rade se kontinuirano i do kraja godine još je dosta toga u planu. Između ostaloga, započelo je i uređenje mosta u središtu Vinkovaca koji će dobiti novu ogradu, uređenu stazu i novu rasvjetu, a nastavno na most planirani su i zahvati na pješačkim stazama i parkiralištima.

Cilj je, napominje pročelnik, završiti s uređenjem središta Vinkovaca kako bi se fokus mogao što više staviti na rubne dijelove grada. Najavljuje i neke nove projekte od kojih bi izdvojili projekt biciklističkih staza i uređenja obale Bosuta.

“Pokrenuli smo projektiranje biciklističkih staza na području grada Vinkovaca i mogu ovom prilikom izraziti zadovoljstvo da je jedan dio, od nekih deset kilometara biciklističkih staza, dobio građevinsku dozvolu, na drugom dijelu još radimo i uskoro bi trebali imati dozvole za izgradnju više od 20 kilometara biciklističkih staza po Vinkovcima”, kaže Dalibor Šandrk. Istaknuo je i projekt uređenja obale Bosuta koji su izradili u suradnji s Hrvatskim vodama. Tu je riječ o uređenju obale od mosta na Sopotu do naselja Trbušanci. Uz postojeću stazu uređenje obale dodatno će tako pridonijeti tome da građani mogu uživati u Bosutu i uz Bosut.

Na uređenju pješačkih staza u Vinkovcima radi se u kontinuitetu i svake godine sve je više uređenih ulica

Vrijednost radova na cestovnoj infrastrukturi u Vinkovcima u ovoj godini doseći će od 70 do 80 milijuna kuna

Uz asfaltiranje nekih manjih ulica, ovu godinu obilježili su i radovi na nekim od najvećih i najprometnijih vinkovačkih ulica. Naime u tijeku su radovi u ulici Hansa Dietricha Genscehera, nedavno je saniran i kolnik u Lapovačkoj ulici, sve u sklopu radova na kanalizacijskoj mreži. Novi asfalt u poslu vrijednom 3 milijuna kuna dobio je dio Zvonarske ulice, a radovi u drugom dijelu trebali bi krenuti uskoro. Ogroman je posao i uređenje Ulice Ruđera Boškovića. Projekt je to rekonstrukcije državne ceste DC55 u duljini od 1.145 metara, vrijedan gotovo 22 milijuna kuna. Podsjetimo, projektom se predviđa novi ulični profil tako da se četvero tračni kolnik smanji na tri trake od kojih bi srednja traka služila za lijeve skretače u zonama križanja. Pješačke i biciklističke staze bit će izgrađene do ruba postojećih objekata, odnosno do ruba ulične katastarske čestice, što nije u idealnom pravcu tako da staza nema jedinstvenu širinu, a minimalna širina će iznositi 1,5 metara. Biciklističke staze će ići uz rub pješačke staze kao jednosmjerne biciklističke staze širine 1,25 metara. Odvodnja oborinskih voda riješit će se na način da će se voda zasebnim zatvorenim sustavom odvodnje preko separatora ispuštati u Bosut. Trenutno je u ovoj ulici zatvoren most na Bosutu, koji je također u obnovi u sklopu ovih radova i koji će za promet biti neupotrebljiv do kraja godine.

Aktualno

MNK Vinkovci ponovno poražen u Novoj Gradišci

Objavljeno

-

Napisao/la

    53 pregleda
FOTO: MNK Vinkovci

Nakon polufinalnog ogleda HMNK Nova Gradiška u sklopu 3. kola dočekala je MNK Vinkovci – Učilište Studium i upisala još jednu pobjedu. Ovoga puta susret je bio napetiji nego polufinalni. Semafor je na kraju utakmice pokazivao rezultat 8:4 za domaćina.

Gosti su poveli već u 14 sekundi preko Frana Japundžića, no vodstvo gostiju nije dugo trajalo jer su malonogometaši Nove Gradiške brzo okrenuli rezultat, u 5. minuta preko Bungića dolaze do vodstva od 2:1. Vinkovčani dolaze do izjednačenja u 9. minuti sjajnim pogotkom Josipa Jelinića.

Domaći hakleri do kraja poluvremena kažnjavaju nepažnju gostiju i na odmor se odlazi s rezultatom 4:2. MNK Vinkovci dobar početak u drugom poluvremenu nisu uspjeli iskoristiti, a Nova Gradiška se odvaja na 3 razlike 5. pogotkom. Prednost od 3 razlike nije dugo stajala na semaforu jer u svega 3 minute Haluška i Japundžić vraćaju utakmicu u egal.

Sve karte bačene u napad nisu gostima donijele željeni učinak jer je Nova Gradiška iskusno čekala i dočekala pogreške koje su iskoristili za još jednu pobjedu. Domaćin se još jednom pokazao kao jedna od najboljih ekipa lige, a gosti su borbom i dobrim pristupom dali nagovještaj da u nastavku sezone možemo očekivati bolje rezultate.

MNK Vinkovci u 4. kolu u dvorani na Lapovcima dočekuju MNK Autodijelovi Tokić iz Požege, a utakmica je zakazana za nedjelju u 20 sati.

Nastavi čitati

Aktualno

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata umrlo 30 osoba zbog zaraze koronavirusom

Objavljeno

-

Napisao/la

    54 pregleda

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 3360 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 30 osoba, što je najveći broj umrlih još od 20. svibnja, kada ih je bilo 36, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je 17.944. Među njima je 1170 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru njih 139.

Od početka pandemije ukupno je u Hrvatskoj zabilježeno 449.365 osoba s koronavirusom, od kojih je 9090 umrlo. Ukupno se oporavil njih 422.331, od toga 2031 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 28.135 osoba.

Do danas je broj ukupno testiranih 3.048.235, od toga 10.761 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 25. listopadom utrošeno je 3.566.066 doza cjepiva, a cijepljeno je 46,57% ukupnog, odnosno 55,80% odraslog stanovništva.

Na dan 25. listopada utrošene su 7353 doze cjepiva, a od toga je 2597 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 25. listopadom 1.889.710 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.777.373 osobe (1.667.549 osoba s dvije doze i 109.824 osobe sa cjepivom Jannsen), što čini 52,58% odraslog stanovništva.

Nastavi čitati

Aktualno

Čak 60 000 ljudi u 2020. posjetilo knjižnicu i njenih 150 događanja

Objavljeno

-

Napisao/la

    102 pregleda

Čak 7000 korisnika je samo 2020. godine ostvarilo svoje potrebe u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci. Umijeće mogućega, čini se s obzirom na to da vinkovački, posljednjih trideset godina, neprimjeren prostor ne zadovoljava niti je ikada zadovoljavao minimalne standarde propisane zakonom za rad jedne takve ustanove koja nosi i prefiks Matične županijske knjižnice. U prijevodu, ona je krovna institucija takve vrste u službi stvarnih potreba svih žitelja Vukovarsko-srijemske županije.

„Najbolji pokazatelj je podatak da se trenutačno nalazimo u Mjesecu hrvatske knjige koji je prepun događanja, ali nažalost sva naša događanja se odvijaju u Gradskom muzeju Vinkovci jer na žalost, mi nemamo prostor u kojem ih možemo održati,” kaže ravnateljica Vedrana Lugić.

Niti je građa u slobodnom pristupu, niti je osiguran povrat izvan radnog vremena, sužen je prostor za sve one koji žele nazočiti događanjima i sadržajima koje knjižnica kreira od najmlađih do najstarijih dobnih skupina, pojašnjava navodeći kako je oko 150 događanja u knjižnici, tijekom prošle godine, posjetilo čak 60 000 konzumenata različitih sadržaja kulturne ustanove. Dobrim su dijelom već zahvaćeni unutarnji radovi u što se uvjerio i župan Damir Dekanić koji je svojim obilaskom na poziv gradonačelnika dao potporu daljnjim radovima .

„Ovo je jedan pravi multifunkcionalni prostor za kojeg je trebalo imati hrabrosti upustiti se u njega s obzirom na zahtjevnost projekta. Vinkovci i županija zaslužuju ovakav jedan prostor koji će, prema mojim saznanjima, biti zatvoren izvana kroz mjesec i pol dana,” najavio je župan. Iako ima sumnjičavih, kada prostor bude na usluzi svim građanima, vjerujemo da će ono što je dobro znati i pohvaliti”, dodao je.

Vjeruje da će zadovoljiti zahtjeve svih žitelja županije jer radovi napreduju zadanom dinamikom. Vrlo brzo bit će i opremljena, a uz znanje, svoje će prostore ustupiti svim čimbenicima društveno-kulturnog života.

„Prilika je ovo i zahvaliti se Ministarstvu kulture na pomoći u izgradnji knjižnice. Do sada je u knjižnicu uloženo cca. 18 milijuna kuna od čega nam je s 14 milijuna kuna pomoglo ministarstvo, a otvorena su podrška i u narednom razdoblju tako da ćemo u najvećoj mjeri s Vladom RH i premjerom koji svesrdno pomaže u izgradnji naše knjižnice, izgraditi ju do kraja,” najavio je domaćin obilaska, vinkovački gradonačelnik Bosančić.

Točno po propisima Republike Hrvatske niče, u rokovima, nova knjižnica na temeljima one ratom razrušene u središtu grada čija je lokacija do jučer bila ruglo u obliku ogromne rupe. Poprima obrise modernog i reprezentativnog hrama kulture i pisane riječi dostojnog uloge čuvara identiteta jednog grada i nacije.

Knjižnice se stoga i rade, ne za danas, nego idućih najmanje stotinu godina, a ova vinkovačka zasigurno će to i biti, poruka je današnjeg obilaska.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 2 sata

MNK Vinkovci ponovno poražen u Novoj Gradišci

Nakon polufinalnog ogleda HMNK Nova Gradiška u sklopu 3. kola dočekala je MNK Vinkovci – Učilište Studium i upisala još...

Aktualnoprije 3 sata

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata umrlo 30 osoba zbog zaraze koronavirusom

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 3360 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 30 osoba, što je...

Aktualnoprije 4 sata

Čak 60 000 ljudi u 2020. posjetilo knjižnicu i njenih 150 događanja

Čak 7000 korisnika je samo 2020. godine ostvarilo svoje potrebe u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci. Umijeće mogućega, čini se...

Aktualnoprije 4 sata

Poziv na sudjelovanje u projektu prevencije ovisnosti djece i mladih “Ne daj se upecati”

Društvo „Naša djeca” Vinkovci poziva sve zainteresirane mlade od 14 do 17 da se prijave za potrebe realizacije predstave na...

Vijestiprije 5 sati

Uhićen vozač koji je ubio biciklista pa pobjegao, bio je pijan i drogiran

Očevidom prometne nesreće o kojoj smo sinoć izvijestili, a kojim je rukovodio zamjenik Općinskog državnog odvjetništva Vinkovci, utvrđeno je kako nepoznati...

Aktualnoprije 7 sati

U županiji 99 novooboljelih, preminula je jedna osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 99 je novih pozitivnih osoba na COVID-19,...

Aktualnoprije 8 sati

Karate klubu “Max” iz Ivankova pet medalja na Prvenstvu Hrvatske

Prvenstvo Hrvatske u karateu u borbama za mlađe uzraste održalo se u Jastrebarskom. Na natjecanju je nastupilo oko 600 natjecatelja...

Aktualnoprije 18 sati

Ove godine, povodom Dana dragovoljnih darovatelja krvi, zahvalnice primila 424 darovatelja

U povodu Dana dragovoljnih darovatelja krvi, Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci, organiziralo je svečanost uručivanja zahvalnica i znakova priznanja Hrvatskog...

Najčitanije