25 C
Vinkovci
Nedjelja, 22. svibnja 2022.

Vinkovci u 2021.

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr
Iza nas je još jedna pandemijska godina unatoč kojoj se u Vinkovcima aktivno radilo u svim segmentima života grada. Dio od onoga što je obilježilo 2021. godinu donosimo u nastavku.

S ciljem rasterećenja građana poreznih davanja iz dohotka Vinkovci su u 2021. godinu ušli s nižom stopom prireza porezu na dohodak koja je s 13 smanjena na 10 posto. Početkom travnja i u Vinkovcima su počela masovna cijepljenja protiv COVID-19 bolesti. Prvo cijepljenje organizirano je u Covid ambulanti, a odaziv je bio 100 %. 2021. bila je i godina lokalnih izbora. U Vinkovcima završeni su u prvom krugu, a odnijevši premoćnu pobjedu na svoj drugi mandat stupio je gradonačelnik Ivan Bosančić. U Gradskom vijeću većinu je dobila koalicija HDZ-HSU-HSP. Vinkovci su dobili i važan preduvjet za prostorni i gospodarski razvoj. Gradsko vijeće usvojilo je 1. izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana, temeljnog dokumenta kojim se stvaraju prostorni uvjeti za održivi urbani razvoj grada.

Cijela godina bila je u znaku projekata vezanih uz sve segmente života u gradu. Tako su nastavljeni i radovi na projektu aglomeracije zahvaljujući kojemu su brojne ulice na cijelom području grada, uz novu vodnokomunalnu infrastrukturu dobile i novi asfalt i potpuno novu vizuru. Nakon dugih godina Vinkovčani su dočekali i rekonstrukciju Ulice Ruđera Boškovića, investiciju Hrvatskih cesta vrijednu 22 milijuna kuna.

Arhivski sabirni centar DAVU u Vinkovcima početak 2021. dočekao je kompletno uređen i obnovljen kroz projekt energetske obnove. Vinkovci su dobili i obnovljeni Dom zdravlja kroz projekt energetske obnove vrijedan više od 10 milijuna kuna, a krajem godine nova zgrada Gradske knjižnice bila je spremna za svoje stakleno pročelje. Kroz projekt prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija „Pannonia Gourmet“, ukupne vrijednosti 1,4 milijuna eura, obnovljen je nekadašnji PIK-ov, sada Šokački stan. Moderno dječje igralište dobili su Mirkovci, svoja kvartovska sportsko-rekreacijska odredišta Novo Selo i Radićev blok, a u Vinkovcima je zaživio i sustav javnih gradskih bicikala.

Uz početak školske godine 2021./2022. svečano je obilježen završetak dogradnje i rekonstrukcije OŠ Nikole Tesle u Mirkovcima, projekt vrijedan nešto više od 17 milijuna kuna, a ova je škola prva u Vinkovcima prešla na jednosmjenski rad. Nakon preddiplomskog stručnog studija Drvna tehnologija Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije zagrebačkog Sveučilišta, u akademskoj godini 2021./2022. u Vinkovcima je upisana i prva generacija studenata preddiplomskog studija Računarstvo Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku.

Okončan je projekt “Zaželi – program zapošljavanja žena na području Grada Vinkovci 2” vrijedan 4.614.850,00 kuna. Godinu dana 50 žena skrbilo je o 362 korisnika. Još 35 teško zapošljivih Vinkovčana posao je pronašlo kroz javne radove. 2021. u Gradskoj upravi ocjenjuju i kao izuzetno uspješnu prema poduzetnicima. Njih 177 kroz program poticanja poduzetništva dobilo je ukupno oko 2,7 milijuna kuna.

Hrvatski branitelji 30 godina od početka Domovinskoga rata dočekali su spomenik u Vinkovcima. Inicijativa je to Grada Vinkovaca, nositelja projekta i braniteljskih udruga. Spomenik u Lovretićevoj ulici nedaleko od mosta u središtu grada, rad je akademskog kipara Dejana Durakovića.

U prošloj godini od Vinkovčanki i Vinkovčana oprostio se mons. Tadija Pranjić čiji je župnički mandata u župi Sv. Euzebija i Poliona trajao 38 godina, a od 1984. do 2010. godine bio je i dekan Vinkovačkog dekanata.

U okviru zadanih epidemioloških mjera, između ostaloga, održane su najveće gradske manifestacije, Vinkovačke jeseni, Rimski dani i kao završna Advent u Vinkovcima.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno