5 C
Vinkovci
Srijeda, 30. studenoga 2022.

Vinkovci: Uređen mali gradski trg koji podsjeća na Malo kino

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Iako su predviđeni još neki hortikulturni radovi, sadnja dva stabla i živice, današnjim postavljanjem opreme i sadnjom cvijeća, završeno je uređenje novog malog gradskog trga na uglu Zvonimirove i Ulice Jurja Dalmatinca, na mjestu nekadašnjega Narodnoga kina, starijim Vinkovčanima daleko poznatijeg kao Malo kino.
Baš kao i Veliko kino, koje se službeno zvalo Crvena zvijezda, i Malo kino stradalo je u granatiranju tijekom Domovinskoga rata. Zgrada je izgorjela, a kada su ruševine uklonjene na uglu dviju ulica godinama je stajao prazan neuređen prostor.
Vrijeme za uređenje ugla na kojemu su nakon rata ostali samo temelji Malog kina, došlo je s nedavnim radovima na uređenju staze u Ulici Jurja Dalmatinca. I sada je to lijep javni prostor, koji će poslužiti i za ugodan predah, ali i čuvati sjećanje na nekadašnje Malo kino.
Idejno rješnje uređenja trga, naime, temelji se upravo na nekadašnjem Malom kinu. Tako opločenje tamnim i svijetlim betonskim pločama simbolizira nekadašnje stolice kina, ali i kvadrate na hrvatskom grbu. Podna površina podijeljena je na tri osnovna dijela: istočni dio, gdje se nekada nalazio ulazni prostor kina, središnji dio, gdje su nekada bili redovi kino-sjedalica i zapadni dio, gdje je nekada bilo kino – platno. Urbana oprema koja je postavljena na novom trgu vrlo je jednostavna i u skladu s osnovnim geometrijskim likom – kvadratom.
A na postavljenim klupama već su nakratko sjeli i prvi prolaznici. Oni stariji, koji se Malog kina dobro sjećaju i oni mlađi, koji tu priču ne znaju i treba im ispričati, pa u Gradskoj upravi razmišljaju i o postavljanju informativne ploče koja bi sigurno bila zanimljiva i onima koji dolaze u Vinkovce.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno