6 C
Vinkovci
Srijeda, 30. studenoga 2022.

Vinkovci: Županijskom Zavodu za hitnu medicinu uručena dva nova vozila

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, u nazočnosti ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maje Grba-Bujević danas je u Vinkovcima predao dva nova vozila hitne medicinske službe ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije Mati Matiću. Suvremena vozila, koja odgovaraju svim europskim standardima, ukupne su vrijednosti 1.070.000 kuna, a financirana su županijskim decentraliziranim sredstvima.

„U ovim teškim vremenima našim zdravstvenim institucijama nužna je i infrastrukturna i financijska pomoć pa tako i našem Zavodu za hitnu medicinu. Vozila koja smo danas predali na korištenje doprinijet će još boljem pružanju pomoći svima onima kojima je to najpotrebnije, prije svega prilikom spašavanja života”, istaknuo je ovom prilikom župan Božo Galić.

Ravnatelj Zavoda Mato Matić kazao je kako su do sada imali 15 vozila, a dodatna dva nova djelatnicima i pacijentima omogućit će sigurnost i udobnost po svim standardima.

“Pokrivenost područja smo i do sada imali, ali će nam se sada dodatno povećati efikasnost zbog udobnosti novih vozila gdje će naši djelatnici moći nesmetano odraditi svoj posao, sve medicinske radnje koje su potrebne kako bi pacijente održali na životu do dolaska u bolnicu”, istaknuo je Mato Matić.

Nova vozila bit će raspodijeljena u Vukovar i Drenovce, a koristit će ih tim 1, odnosno timovi s liječnikom. A kada je o liječnicima riječ, moglo se čuti kako Zavod za razliku od prije devet godina kada ih je bilo tri, trenutačno ima 25 liječnika, što je i traženi broj u mreži, a svi su educirani i posjeduju licencu za obavljanje izvanbolničke hitne pomoći. Uspješnu provedbu reforme hitne medicine na području Vukovarsko-srijemske županije naglasila je i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević.

„Možda je Vukovarsko-srijemska županija jedna od najboljih primjera što je do sada učinjeno, jer sve ono što je dogovoreno tijekom reforme, polako se privodi svojem kraju. Nije bilo lako sve to realizirati, mnogo stvari se nije moglo napraviti u kratko vrijeme, a sredstva su bila ograničena i moram reći kako je ova županija jedna od rijetkih u kojoj se uistinu poboljšalo sve ono što smo htjeli napraviti. Sigurni smo kako vukovarsko-srijemski Zavod može stati uz bok bilo kojoj europskoj hitnoj službi”, istaknula je Maja Grba-Bujević.

Primopredaji novih vozila danas je nazočio i dr. Mladen Karlić, koji je liječničku karijeru počeo upravo na vinkovačkoj Hitnoj. Podsjetio je na vrijeme kada su imali samo obična kola sa nosilima, a i medicinska oprema bila je vrlo ograničena.

“Tako da je ovo sada nešto izvanredno. Budući da sam počeo svoj rad na Hitnoj, ja sam stvarno ponosan kada vidim ovo danas. Zahvaljujući županu Galiću i ravnatelju Matiću, koji su stvarno srcem ovo prihvatili ozbiljno želeći da Vukovarsko-srijemska županija pa i grad Vinkovci imaju ovako jedan moderan Zavod za hitnu medicinu, da ima ovoliko liječnika, praktično pun kapacitet što mislim da je rijetkost u Hrvatskoj”, istaknuo je Mladen Karlić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno