Virtualna Noć muzeja u Gradskom muzeju Vinkovci

0
1336
“Nikada virtualno bogatiji i nikada virtualniji program za Noć muzeja očekuje sve virtualne posjetitelje ovogodišnje Virtualne Noći muzeja Gradskog muzeja Vinkovci.”
Tako su vinkovački muzealci najavili večerašnju, 16. Noć muzeja, koja je sukladno epidemiološkoj situaciji u cijelosti prebačena na digitalne platforme.
„Iako je načelno ostavljena mogućnost da se programi Noći muzeja održe i uživo, mi smo se odlučili na virtualnu verziju zbog brige za zdravlje naših sugrađana i naše. Tako da naši posjetitelji prvi put iz vlastite fotelje mogu posjetiti muzej i muzejska zbivanja u Noći muzeja te se nadamo kako će se odazvati u ogromnom broju tako da, našalit ćemo se, srušimo internet”, poručio je ravnatelj Hrvoje Vulić uoči početka Noći muzeja u Gradskom muzeju Vinkovci.
Virtualni program na digitalnim platformama Muzeja počeo je u 18 sati, a središnje događanje je predstavljanje Vodiča kroz Arheološki stalni postav. Vodič će, naravno, biti i fizički dostupan svim posjetiteljima Muzeja, a riječ je o vrlo važnom, kapitalnom izdanju.
Foto: Mirjana Pjevac, GMVK: kustos Boris Kratofil, muzejska savjetnica Maja Krznarić Škrivanko, kustos Hrvoje Vulić, ravnatelj GMVK, viša kustosica Anita Rapan Papeša
Vodič predstavljaju autori, arheolozi vinkovačkog Muzeja: Maja Krznarić Škrivanko, Anita Rapan Papeša, Hrvoje Vulić i Boris Kratofil te gosti: Daria Ložnjak Dizdar, viša znanstvena suradnica u Institutu za arheologiju u Zagrebu i Gordan Nuhanović, književnik i novinar.
Virtualna šetnja kroz Gradski muzej Vinkovci, izrađena u suradnji s tvrtkom Virtualno 360, postala je dostupna još tijekom dana, a posjetitelji mogu prošetati kroz Arheološki stalni postav i Etnološki stalni postav te razgledati izložbu Tehnička zbirka Povijesnog odjela GMV.
U Noći muzeja, najavljena su još dva programa: Prezentacija donacija knjižne građe te Muzejske priče.
„Gradski muzej Vinkovci u posljednjih desetak godina primio je preko 3 000 knjiga, radova, udžbenika i rukopisa, a dio te građe večeras predstavljamo kroz prezentaciju koja se također od 18 sati cijelo vrijeme ponavlja na našim platformama. Muzejske priče program je za one najmlađe, ali i za one starije koji su željni naučiti, a večeras priču o jednom koštanom češlju iz vremena seobe naroda, o tome kako je nastao i zašto je on važan, od 19 do 20 sati priča nam profesionalna pričateljica Elizabeta”, ističe Hrvoje Vulić.
A kako je krajnji cilj svakog posjetitelja društvenih mreža, ne samo u Noći muzeja nego i inače, privući da i fizički posjeti Muzej, vinkovački muzealci podsjećaju kako je, uz pridržavanje epidemioloških mjera, Gradski muzej Vinkovci otvoren svaki radni dan od 9 do 15 sati sve do kraja ožujka kada nastupa radno radno vrijeme od 9 do 19 sati od utorka do petka i od 9 do 14 sati subotom.