Virtualna stvarnost 2: Učenje na zanimljiviji i moderniji način

0
225

Do naftne bušotine u Đeletovcima ili crkve sv. Bartola u Novim Mikanovcima u tek nekoliko sekundi, istraživanje nalaza ostataka mamuta i sviranje roga samo su neke od scena koje nudi projekt Virtualna stvarnost u Bibliobusu 2. Namijenjen je učenicima osnovnih škola, a provodit će se putem edukativnih radionica, najavljeno je danas na medijskoj konferenciji.

Pokrenut 2018. godine, projekt Virtualna stvarnost u Bibliobusu oduševio je školarce diljem Vukovarsko-srijemske županije. Učenje na novi i zanimljiviji način, uz prikaz zanimljivih scena kakve nemamo priliku često vidjeti, pokazalo se kao nešto na čemu se svakako isplati raditi, pa je danas predstavljen nastavak tog projekta – Virtualna stvarnost u Bibliobusu 2.

„Ovaj projekt je proširenje razvojnog Projekta Virtualna stvarnost u Bibliobusu koji je započeo 2018. godine, a financiran je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Vukovarska-srijemske županije i Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci. Provodit će se putem edukativnih radionica u svim narodnim knjižnicama i osnovnim školama Vukovarska-srijemske županije te u Bibliobusu koji posjećuje i područne škole koje su smještene u manjim ruralnim područjima, a Bibliobus im je često jedina kulturna ustanova“, pojasnio je zamjenik pročelnice Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Viktor Lukačević. Dodaje kako se radi o šest scena, a korisnici kroz virtualne naočale imaju mogućnost i teleportiranja u gradove Vukovarsko-srijemske županije.

Scena virtualne stvarnosti odnosi se na pojedinačnu 3D multimedijsku interpretaciju specificirane tematike kroz sustav virtualne stvarnosti. Scena virtualne stvarnosti sadrži interaktivni dio kroz dva priložena upravljača te omogućuje korisniku rad s objektima unutar same scene. VR tehnologija u ovom Projektu simulirana inovativan način sadržaje vezane za Vukovarska-srijemsku županiju iz kulture, znanosti, povijesti, zemljopisa, sporta itd., koji će biti prilagođeni učenicima osnovnih škola. Virtualno-interaktivna aplikacija će se s vremenom proširivati novim sadržajima.

„Ponosna sam što smo uspjeli ostvariti ovakav projekt. Mi se u knjižnici sve više okrećemo novim i modernim tehnologijama pomoću kojih dolazimo do mlađih korisnika, a oni kroz ovakve projekte na zanimljiv način uče. Ovoga puta učit će o svojoj županiji“, istaknula je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Vedrana Lugić.

Realizacija radionica Projekta ostvaruje se suradnjom knjižničara s učiteljima i školskim knjižničarima. Na taj način učenicima je omogućeno međupredmetno povezivanje nastavnih sadržaja različitih nastavnih područja pojedinih predmeta i usvajanje znanja na zanimljiv i nov način u virtualnom okruženju. Na predstavljanju projekta bio je i gradonačelnik Ivan Bosančić koji je rekao kako je važno omogućiti da knjige, ali i virtualna stvarnost dođu do svih naših građana diljem županije.

„Knjižnica ima svoju obavezu raditi na popularizaciji knjige, ali i svega onoga što danas donosi moderna knjižnica. Mi u ovom trenutku radimo novu knjižnicu i već sada revidiramo projekt u gradnji gdje nam je želja da dosta toga od modernih tehnologija bude dostupno u zgradi, da kroz igru omogućimo učenje, ali i da djeca ni u jednom trenutku ne pomisle da nešto može zamijeniti korice jer knjiga je knjiga, a ovo je samo jedan put da od njih stvorimo malo čitače i da u budućnosti budu što obrazovaniji i što bolje pripremljeni za život. Kroz to će doprinositi razvoju grada, a ujedno i županije“, izjavio je gradonačelnik.

Edukativno virtualno-interaktivnu aplikaciju izradila je tvrtka Culex iz Osijeka, specijalizirana za izradu tehnološki naprednih proizvoda i sadržaja, a direktor Mario Mikić-Vučak pojasnio je kako novi projekt nudi mogućnost kretanja, istraživanja uz pomoć joysticka te interaktivnost koja je sada na puno većoj razini.

„Cijeli projekt je osmišljen prema temama koje su vezane uz županiju, odrađne je kroz razne 3D programe, a uključeni su Oculus Quest uređaji kojih ima osam. Djeca primjerice mogu zvoniti zvonom u crkvi, dirigentskim štapićem pogoditi boje kako bi gajdaš nastavio svirati i to je iskustvo koje će oni povezati sa sadržajem i automatski će ga puno bolje zapamtiti i imati kvalitetniju spoznaju sadržaja o kojemu uči“, rekao je Mikić-Vučak.

„U dogovoru sa školama, radionice će se određivati prema rasporedu. Koronavirus malo je to sve omeo, no nadamo se kako nećemo imati problema u provedbi i kako će učenici biti oduševljeni nastavkom ovog projekta. Odradili smo puno radionica u Virtualnoj stvarnosti 1, dojmovi svih koji su sudjelovali bili su izuzetno pozitivni, a vjerujem kako će sada oduševljenje biti veće i bolje“, dodala je knjižničarka Iva Grković.

Teleportiranje po mjestima VSŽ, 360° fotografije lokacija:

 • Vinkovci
 • Vukovar
 • Županja
 • Ilok
 • Otok
 • Šarengrad
 • Naftne bušotine u Đeletovcima

3D scene:

 1. Crkva sv. Bartola u Novim Mikanovcima
 2. Franjo Hanaman iz Drenovaca
 3. Mamuti – Vinkovci
 4. Gajde – slavonske