Kontaktirajte nas

Aktualno

Virus je u našoj županiji sve rašireniji, sve veća je i mogućnost zaraze

Objavljeno

-

U Vukovarsko-srijemskoj županiji danas imamo 46 novih pozitivnih osoba. Ukupno je 205 aktivnih slučajeva, a 14 osoba je ozdravilo. Hospitalizirano je 26 osoba, a na COVID 19 pozitivno je i 17 osoba iz sustava zdravstva. Epidemijom su zahvaćena gotovo sva naselja, izvijestio je uvodno na današnjoj medijskoj konferenciji Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije načelnik Zdravko Kelić. Najavio je ovom prilikom i sutrašnju sjednicu Stožera na kojoj će se raspravljati o trenutnom stanju u županiji, odnosno porastu broja oboljelih.

“Sigurno da ćemo donijeti određene odluke, a u kojem smjeru će one ići to još moramo utvrditi. Mogu reći da razmišljamo o dodatnom ograničavanju broja osoba u zatvorenim prostorima, moramo sve razraditi i onda ćemo vidjeti do koje ćemo brojke doći. Što se tiče nastave u vinkovačkim školama, tu moram reći da se stanje popravlja, puno je manji broj zaraženih učenika i učenika u izolaciji i odlučili smo da online nastava više nije potrebna”, poručio je Kelić.

Dodao je i kako će se danas u Orahovici sastati predstavnici županijskih stožera svih pet slavonskih županija koji će raspravljati o trenutnoj situaciji na našem području, s naglaskom na karantene za osobe koje treba izmjestiti, a tu se prije svega misli na domove za starije, odnosno proboj virusa u iste. Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Kata Krešić ovom je prilikom istaknula kako je današnji broj od 46 zaraženih rezultat otvaranja novih žarišta u našoj županiji.

“Radi se o nekoliko svadbi za koje možemo reći da su nova žarišta i iz kojih ćemo ovih dana imati još oboljelih. Posebno je pak zabrinjavajuće to što velik broj oboljelih ima nepoznat izvor zaraze, što znači da je virus široko prisutan u općoj populaciji i da je vjerojatnost zaraze ovoga trenutka kod nas vrlo visoka. Naime, sad već sa sigurnošću možemo očekivati da će na mjestima okupljanja većeg broja ljudi biti zaraženih osoba koje onda virus mogu prenijeti svima prisutnima”, upozorava dr. Krešić.

I ovoga puta ponovila je sve one naputke struke kojih bi se trebali svi pridržavati te apelirala na građane da paze na sebe i na druge. Stjepan Draganić, voditelj službe Ravnateljstva civilne zaštite odjela inspekcijskih poslova Vukovar izvijestio je o provođenju nadzora na našem području naglasivši kako je sedam inspektora do sada obavilo 2.972 nadzora, pri čemu je utvrđeno 178 nepravilnosti za koje su izdana pismena ili usmena upozorenja. Poručio je da inspektori za sada ne kažnjavaju počinitelje nepravilnosti, no ukoliko netko bude ponavljao prekršaj ni kazne nisu isključene.

Aktualno

Europski tjedan sporta i u Vinkovcima: 13 vinkovačkih klubova promovirat će sport i zdrav život

Objavljeno

-

Napisao/la

    132 pregleda

Grad Vinkovci uključio se u Europski tjedan sporta, inicijativu Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti koja se ove godine diljem Europe održava po sedmi put. Glavna tema kampanje je #BeActive te se njome potiče javnost na aktivnost, ne samo u tom tjednu već tijekom cijele godine. Inicijativa je i odgovor na rezultate istraživanja koji su pokazali kako je razina tjelesne aktivnosti trenutačno u stagnaciji, a u nekim državama čak i opada.

Vinkovački sportski klubovi i udruge tako će od četvrtka 23. do četvrtka 30. rujna, kroz treninge, pokazne vježbe i dane otvorenih vrata, približiti svoje sportove onima koje zanima neki sport, ali možda nisu imali priliku isti doživjeti izbliza. Treninzi i vježbe bit će organizirani na novoizgrađenim sportskim terenima po vinkovačkim mjesnim odborima, a sve će kulminirati posljednjeg dana velikim predstavljanjem klubova u središtu grada.

Europski tjedan sporta usmjeren je na poticanje sudjelovanja u sportu i tjelesnim aktivnostima te podizanje svijesti o njihovim brojnim dobrobitima. Tjedan sporta namijenjen je svima bez obzira na dob, podrijetlo ili tjelesnu pripremljenost te ruši stereotipe o tome tko može sudjelovati u kojem sportu.

Nastavi čitati

Aktualno

HGK: U prošloj godini rasla dobit i zaposlenost, pad izvoza i investicija

Objavljeno

-

Napisao/la

    142 pregleda
Foto: HGK GK VU

Unatoč pandemiji, financijski pokazatelji gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije u prošloj godini nešto su bolji od 2019, prezentirano je 12. sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Vukovar.

Završni izvještaji potvrđuju ostvarene ukupne prihode u iznosu od 22,7 milijardi kuna, odnosno rast od 16,2% u odnosu na prethodnu godinu. Tvrtke su ostvarile ukupnu konsolidiranu dobit od 655 milijuna kuna što je rast od 8,4% u odnosu na 2019. U istom razdoblju broj zaposlenih u tvrtkama povećan je sa 20.923 na 21.156 uposlenih, odnosno porastao je za 1,1%. Prosječna neto plaća u VSŽ u 2020. godini iznosila je 4.749 kuna što iznosi 79,5% prosječne neto plaće u RH, odnosno 68,8% prosječne neto plaće grada Zagreba. Niža prosječna neto plaća ostvarena je samo u Bjelovarsko-bilogorskoj, Sisačko-moslavačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

Najznačajnije djelatnosti prema ostvarenom ukupnom prihodu u 2020. godini su opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (45%), trgovina na veliko i na malo (16%), prerađivačka industrija (14%), poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (11%) te građevinarstvo (7%). Što se tiče prerađivačke industrije koja je ostvarila 3,2 milijardi kuna ukupnih prihoda, najznačajnije poddjelatnosti su: prerada drva i proizvoda od drva i pluta, osim namještaja, proizvodnja strojeva i uređaja, proizvodnja prehrambenih proizvoda te proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme.

Izvoz tvrtki s područja Vukovarsko-srijemske županije iznosi je 1,973 milijardi kuna što je smanjenje za 7,5% u odnosu na 2019. Investicije tijekom 2020. godine iznosile su 193 milijuna kuna što je smanjenje za 46%, a najviše su investirale tvrtke u djelatnostima poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (32%), prerađivačka industrija (25%) te opskrbe vodom i komunalnih djelatnosti (28%). Prema podacima HZZ, prošle je godine u VSŽ podneseno je 4.145 zahtjeva za očuvanje radnih mjesta zbog okolnosti uzrokovanih epidemijom COVID-19, od toga je 88,5% zahtjeva odobreno te je isplaćeno 179,3 milijuna kuna potpora. Ove godine do 14. rujna predano je 2.478 novih zahtjeva od koji je 89,4% odobreno te je isplaćeno 52,7 milijuna kuna potpora za očuvanje radnih mjesta.

Članovi Gospodarskog vijeća donijeli i odluku o dodjeli Zlatne kune najuspješnijim tvrtkama Vukovarsko-srijemske županije za 2020. godinu i to u kategorijama malih, srednjih i velikih tvrtki. Priznanja za najuspješnije tvrtke bit će uručena nagrađenima na sjednici Gospodarskog vijeća sredinom listopada. Sjednica je okončana izvješćem sa Skupštine HGK održane dan ranije.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić najavio je novi zakon o HGK čija primjena kreće od 1. siječnja 2022. godine, a kojim se predviđa ukidanje članarine za preko 96% članica. Ovo promjena zahtijevat će dodatno smanjenje broja zaposlenih u HGK uz očuvanje županijskih komora i predstavništva HGK, a okosnica ušteda je digitalizacija poslovanja koja je ranije provedena kroz projekt Digitalna komora.

Nastavi čitati

Aktualno

Cijepljenje protiv COVID-19 bolesti u četiri ljekarne u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Objavljeno

-

Napisao/la

    1212 pregleda

Hrvatska ljekarnička komora početkom rujna objavila je popis ljekarni u Hrvatskoj u kojima se provodi cijepljenje protiv bolesti COVID-19.

Na popisu se nalaze 64 ljekarne. Najviše ih je, 11, u Gradu Zagrebu, a najmanje, po jedna, u Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji oni koji to žele, cijepljene mogu dogovoriti u četiri ljekarne. Riječ je o dvije Ljekarne Joukhadar u Vukovaru te Ljekarni Baturina u Vrbanji i Ljekarni Nikolina Jurčević u Ivankovu.

Svi koji su zainteresirani za cijepljenje protiv bolesti COVID-19 u ljekarnama trebaju kontaktirati odabranu ljekarnu s popisa kako bi od magistara farmacije dobili sve potrebne informacije o cijepljenju, poručuju iz Hrvatske ljekarničke komore.

Kako doznajemo od Nikoline Jurčević oni su s cijepljenjem krenuli po objavi Hrvatske ljekarničke komore, a već u prvom navratu u njihovoj ljekarni u Ivankovu cijepljena su 22 pacijenta, koji su došli po dogovoru te ništa od cjepiva nije bačeno.

 

Cijepljenje u ljekarnama zajednički je projekt Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatske ljekarničke komore pod nazivom „Ljekarna kao mjesto cijepljenja protiv COVID-19″.

 

Nastavi čitati

Najčitanije