2 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. siječnja 2023.

Vozači oprez: Od danas obavezna svjetla i danju, kazne visoke

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Prema izmijenjenom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, od danas, 1. studenog, kratka svjetla na vozilu moraju biti upaljena cijelo vrijeme. U suprotnome riskirate kaznu od najmanje 300 kuna.

Ako to ne napravite, automobil će s ugašenim svjetlima u prometu biti slabije uočljiv od onoga čija su svjetla upaljena. Time dovodite u opasnost sebe, ali i druge. To će biti još izraženije ako vozite automobil svijetle boje, kao i za tmurnih ili kišnih dana. Srećom, nova vozila automatski namjeste da su svjetla upaljena cijelo vrijeme No, vozači starijih automobila za svjetla se moraju sami pobrinuti.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

Također i vozači bicikala, u slučaju smanjene vidljivosti, moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja te zakonske odredbe, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna, podsjećaju iz Policije.

Lanjskim izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i to je promijenjeno te se obveza paljenja dnevnih svjetala više ne poklapa sa zimskim računanjem vremena. Novina je da svjetla na automobilima i tijekom dnevne vožnje moraju biti upaljena od 1. studenog tekuće godine pa do 31. ožujka iduće godine. Za vozače motocikala i mopeda nije se ništa promijenilo – oni su obvezni imati upaljena svjetla cijelo vrijeme.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno