Kontaktirajte nas

Aktualno

Vozite se besplatno i bez buke i čuvajte okoliš

Objavljeno

-

Električni automobili više nisu daleka budućnost u koju rijetko tko vjeruje, oni su tu i na dobrom su putu da “naglavačke preokrenu” svijet automobila kakav danas poznajemo. Europska unija u svom je narednom programskom razdoblju sve podredila ekologiji i zelenom načinu razmišljanja, a takav će stav uvjetovati prilagodbe pri povlačenju sredstava i korištenju pomoći iz raznih EU fondova. Jedan od problema koje pokušavaju što prije riješiti zasigurno je autoindustrija, odnosno proizvodnja vozila s motorima na sagorijevanje. Kao ekološki čista i prihvatljiva vozila nude se upravo električni automobili. Veliki proizvođači, Volkswagen recimo, određene korake već su poduzeli. Jedan od najvećih proizvođača automobila na svijetu tako će od 2025. godine iz proizvodnje povući sva dizel vozila, a slična sudbina vjerojatno uskoro očekuje i benzince. Europske zemlje, pa tako i Hrvatska, daju velike subvencije pri kupnji električnih vozila kojih je i na našim prometnicama sve više. Kod nas od 2014. godine subvencije za nabavku električnih vozila osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u kojem su za ovu godinu u proračunu imali osiguranih 105 milijuna kuna. Da i Hrvati razmišljaju “zelenije” razmišljaju govori podatak kako je, prema podacima Centra za vozila Hrvatske, u Hrvatskoj 2012. godine bilo registrirano svega 13 električnih automobila, dok ih je u 2020. godini registrirano preko 1.300.

Kada govorimo o našoj županiji vidljivo je kako su brojke također u porastu i to u vrlo kratkom razdoblju. U 2019. godini, naime, u županiji je bilo registrirano svega 10 električnih i 50 hibridnih vozila. Samo godinu dana kasnije, od ukupno nešto više od 67 tisuća registriranih, u vukovarsko-srijemskim stanicama za tehnički pregled registrirali su i 30 električnih te 80 hibridnih vozila.

Osim što smanjuju emisiju stakleničkih plinova, električni automobili značajno smanjuju i onečišćenje zraka u gradovima i ovisnost o nafti. Kako im sam naziv kaže, koriste električnu energiju koja je pohranjena u bateriji, odnosno uređaju za pohranu energije unutar vozila. Ono što ljude najviše zanima su cijena i potrošnja i tu dolazimo do onog drugog razloga, uz ekologiju, zašto bi se svi trebali odlučiti za ovakva vozila. Kada sve “stavimo na papir”, dolazimo do izračuna iz kojeg je vidljivo kako isti broj kilometara električnim automobilom možemo prijeći za tri puta manje novca nego onim klasičnim. Većina punionica u Hrvatskoj još uvijek besplatno nudi mogućnost punjenja, neke su krenule s naplaćivanjem, ali kolika god bila cijena struje opet će ovakav način vožnje biti puno povoljniji”, priča nam Dražen Jezidžić iz Autokuće Šimun Vinkovci, čiji je gotovo cijeli dosadašnji radni vijek vezan uz autoindustriju i ovom području ima ogromno znanje.

Trenutno, kaže, koristi VW ID 3 kao službeni električni automobil i ne može biti zadovoljniji.

“Ovo je budućnost, u svakom pogledu. Ako se netko boji kako neće imati dobre performanse ili neće moći preći veliku udaljenost s ovakvim automobilima, takvima moram poručiti da razloga za strah nema. Auto industrija ulaže ogromne novce u razvoj ovih tehnologija, Volkswagen do sada čak više od tri milijarde eura, tako da bojazni ne smije biti. I osobno sam odlučio prodati svoj dosadašnji automobil i kupiti električni, jednostavno sam oduševljen svime vezanim uz ovu tehnologiju”, ističe Jezidžić.

Objašnjava i kako hibridna vozila emitiraju samo jednu tonu ugljikova dioksida i ona su također ekološka, ali električna vozila uopće nemaju emisije niti zagađuju okoliš. Ponosni vlasnik nove Hyundai Kone, vinkovački liječnik dr. Ozren Koščić također je i više nego zadovoljan svojim električnim automobilom. Vrlina, kaže, ima pregršt, a manu tek jednu.

“Način vožnje i ono što se nekome sviđa relativna je stvar, ali svima je važan segment uštede i to je ono što kod ovakvih automobila igra najvažniju ulogu. Na vinkovačkom području napuniti automobil još uvijek možemo besplatno, na svih 4-5 punionica koliko ih trenutno ima. Punjenje baterije na punionici traje od sat vremena do 5-6 sati, ovisi kakav punjač imaju, dok na kućnoj utičnici za napuniti bateriju treba i do 12-13 sati. Do sada sam prešao ukupno 10 tisuća kilometara i nisam kune potrošio na gorivo. Osim uštede tu su i same performanse u vožnji s kojima se one klasičnih automobila ne mogu mjeriti. Ubrzanje, što je posebno važno kod bržeg i sigurnijeg obilaženja, je nevjerojatno i razlika je ogromna u odnosu na moj obični automobil”, naglašava dr. Koščić.

Sa svojim električnim automobilom, koji ima bateriju kapaciteta 64 kWh, uz normalnu vožnju s jednim punjenjem pređe oko 450 kilometara i lako je onda izračunati kolika je ušteda u pitanju, pa čak i ako automobil punite na kućnoj struji. Od Fonda je, dodaje, dobio 80 tisuća kuna subvencije i tako si smanjio cijenu vozila koja je visoka, ali na kraju ipak isplativa.

“Jedina mana u odnosu na klasična vozila je još uvijek slaba rasprostranjenost punionica u Hrvatskoj pa svoj put s električnim vozilom morate dobro planirati, a ako je gužva na punionici i neko vrijeme čekati kako bi mogli nastaviti putovanje”, napominje.

Inače, glavni dio električnog automobila čini upravljački sklop, električni motor i baterija. Sustav funkcionira tako da upravljački sklop uzima energiju od baterije i dovodi je do motora. Papučica za gas tada se spoji s par potenciometra koji onda šalju signal upravljačkom dijelu koliko snage treba. Primjerice, to može biti minimum snage kada automobil treba stati ili maksimum snage kada je papučica prilijepljena za pod vozila. I sve ono između, usporavanje i ubrzavanje regulira se na ovaj način. Kada se otvori hauba električnog automobila obično dominira upravljački sklop. On je zadužen za to da uzima snagu od baterije i pretvara ju u maksimalno 240 volti te šalje u motor. Energiju iz baterije crpi sama vožnja i klima uređaj, dok se sve ostalo napaja preko akumulatora.

 

 

Aktualno

Gradonačelnik Bosančić ugostio radoznale učenike četvrte osnovne škole

Objavljeno

-

Napisao/la

    32 pregleda

U četvrtom razredu osnovne škole uči se, između ostalog, o lokalnoj samoupravi, funkcijama gradonačelnika i načelnika. Dobro je poznato kako je iskustveni dio učenja uvijek zabavniji i lakše se upamti rečeno pa je na tom tragu učiteljica 4.b razreda Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Vinkovaca odlučila sa svojim učenicima posjetiti vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića na njegovom radnom mjestu, kako bi vidjeli kako sve funkcionira i izgleda iz prve ruke.

„Već se duže vrijeme bavimo gradivom vezanim za ustroj Republike Hrvatske, simbole, nizinski zavičaj, funkcije načelnika i gradonačelnika. Djeca nisu upoznata sa svim tim pojmovima, najbolje uče iz iskustva pa smo shvatili da bi najbolje bilo da dođu i iz prve ruke vide kako to sve izgleda. Gradonačelnik je izrazio dobru volju i primio nas u goste, na što smo izuzetno ponosni”, rekla je Branka Gale, učiteljica 4.b razreda.

Djeca su spremno dočekala gradonačelnika s velikim brojem pitanja – od onih osobnih kao što su gdje je gradonačelnik pohađao školu, koji mu je bio najdraži predmet, kako se odlučio za ovaj poziv pa sve do poslovnih vezanih za zadaće i mogućnosti gradonačelnika. „Za gradonačelnika sam pripremio pitanje o kružnom toku ili semaforu kod bolnice na koje mi je odgovorio. Sviđa mi se ovo gradivo koje sada učimo i možda bi jednog dana čak i mogao biti gradonačelnik”, kazao je Luka Saračević, predsjednik razreda.

Nakon odgovora na ne tako jednostavna pitanja, učenici su se uputili u obilazak prostora gradske uprave pa su tako prvo obišli gradonačelnikov ured u kojem su zamjeniku gradonačelnika, Josipu Romiću, postavljali pitanja uz izložene projekte na panou u uredu pa su zajedno došli do zaključka da bi im se najviše svidio novi vanjski bazen i kako jedva čekaju realizaciju. Nakon toga, posjetili su Malu vijećnicu u kojoj su se, uz okrjepu, malo odmorili od postavljanja silnih pitanja koja su ih zanimala.

„Uvijek mi je lijepo kad me djeca obiđu i to su najljepši trenutci svakog gradonačelničkog mandata. Imali su pregršt ne tako bezazlenih pitanja i moram priznati da nije lako odgovarati djeci. Hvala im na posjeti, drago mi je da uče o svom gradu i institucijama i uvijek ćemo naći vremena primiti svaki razred koji želi doći obići gradsku upravu”, zaključio je gradonačelnik Bosančić ovo zabavno i edukativno druženje.

Nastavi čitati

Aktualno

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Objavljeno

-

Napisao/la

    56 pregleda

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno znači, prvenstveno za sve neonatologije u Hrvatskoj, a pogotovo za one manje, kao što je naša u Vinkovačkoj bolnici.

“Drago nam je da klub roditelja nedonoščadi “Palčići” nije zaboravio na nas. Ovo je već treća donacija u slijedu kojom nam nastavljaju stavljati osmijeh na lice i donositi sreću”, rekla je dr.sc. Marija Jurković, voditeljica Odjela za pedijatriju. Prije svega, bitna je mogućnost pružanja adekvatne skrbi nedonoščadi koja se rode u manjim centrima i koja imaju veće probleme. “Moraju biti liječeni u klinikama, međutim, postoji dio nedonoščadi koja mogu primiti adekvatnu skrb i u bolnicama kao što je naša u Vinkovcima. Naravno da je za to potrebna odgovarajuća oprema, osoblje i znanje, a mi se prije svega trudimo učiniti dostupnim sva tri segmenta skrbi”, dodala je Jurković.

Briga na neonatoligiji prvenstveno je bitna roditeljima nedonoščadi. Mogućnost skrbi u bolnici gdje je ono rođeno i koja nije kilometrima udaljena od mjesta stanovanja, uvelike olakšava situaciju i boravak, gdje roditelji mogu lakše posjećivati svoje dijete i s njim provoditi duže vrijeme. “Stalna prisutnost roditelja, bitna je za razvoj nedonoščadi i osjećaj sigurnosti. Sve to omogućit će ova današnja donacija. Osim novog uređaja, posjedujemo i nekoliko starijih koji nas i dalje dobro služe i obavljaju svoju funkciju”, zaključila je Jurković.

Sama priča sa opremom na neonatoligiji nikad nije gotova iz dva razloga: stalni priljev novih i naprednijih uređaja, njihova modernizacija i nešto što je prije svega pogodnije za pacijente. Industrija napreduje, na tome se puno radi, u ovom slučaju radi omogućavanja što kvalitetnije skrbi za nedonoščad u prvim danima života. Drugi razlog je samo korištenje opreme koja se konstantno troši i potrebna joj je kontinuirana obnova.”

Voditeljica odjela za pedijatriju zahvalila se u svoje ime, u ime svih kolega pedijatara, svih medicinskih sestara, ravnatelja dr. Krunoslava Šporčića, a osobito pacijenta nedonoščadi i njihovih roditelja, klubu roditelja nedonoščadi “Palčići” i svim donatorima.

“Ovdje smo bili 2014. godine sa četiri vrijedna uređaja, otprilike ukupne vrijednosti 190 000 kuna. Danas smo ovdje sa intenzivnim inkubatorom, za koji su sredstva prikupljena u sklopu akcije “Palčići za Hrvatsku” gdje je prikupljeno 2 400 000 kuna, kojima bi trebali donirati uređaje u 25  rodilišta, za potrebe koje su nam poslali”, rekla je Željka Vučko, klub roditelja nedonoščadi “Palčiči” i dodala kako je vrijednost ovog inkubatora 158 000 kuna. Akcija je ovo koju je pokrenuo ovaj klub, nakon potresa u Zagrebu, a koja je zapravo nastavak akcije “Vratimo Palčiće u Petrovu”

“Mi nećemo stati dok i posljednji uređaj koji je kupljen u akciji ne dobije svoje mjesto tamo gdje će biti zaista najvrijedniji”, objasnila je Vučko.

Nastavi čitati

Aktualno

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Objavljeno

-

Napisao/la

    117 pregleda

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu u kojoj je 25. listopada oko 18.40 sati, na državnoj cesti D55, smrtno stradao 54-godišnji biciklist.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 29-godišnjak, upravljajući vozilom marke Audi vinkovačkih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola i opojne droge amphetamin te za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanje motornim vozilima „B“ kategorije, naletio na bicikl kojim je upravljao 54-godišnjak u istom smjeru, te bez zaustavljanja radi pružanja pomoći, nastavio kretanje u smjeru Vinkovaca, gdje su ga u 22 sata pronašli policijski službenici PPRP Vinkovci.

Uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, 29-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske. Istražni sudac odredio mu je mjesec dana istražnog zatvora, priopćila je policija.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 46 minuta

Gradonačelnik Bosančić ugostio radoznale učenike četvrte osnovne škole

U četvrtom razredu osnovne škole uči se, između ostalog, o lokalnoj samoupravi, funkcijama gradonačelnika i načelnika. Dobro je poznato kako...

Aktualnoprije 2 sata

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno...

Aktualnoprije 2 sata

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje...

Vijestiprije 3 sata

Naknadu za troškove ogrjeva ove će godine dobiti 223 korisnika

Grad Vinkovci obavještava korisnike zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Vinkovci koji se griju na drva, s prebivalištem na...

koronavirusprije 5 sati

U Hrvatskoj 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, 26 osoba umrlo

 U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, a 26 osoba je od posljedica zaraze...

Aktualnoprije 5 sati

Vinkovački klubovi raznim aktivnostima obilježavaju Svjetski dan juda

U suradnji s Hrvatskim judo savezom, vinkovački klubovi su u sklopu Svjetskog dana juda organizirali razne aktivnosti kako bi obilježili...

Aktualnoprije 5 sati

Poznat novi datum prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća započet će 7. prosinca 2021. godine, a zbog velikog interesa Fond za...

Aktualnoprije 6 sati

Odlična mogućnost za male proizvođače

U sklopu ovogodišnjeg adventa Novosti d.o.o. i suvenirnica Bončić-Poklončić kroz Javni poziv pozivaju lokalne proizvođače na dostavu ponude vlastitih proizvoda...

Najčitanije