- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

27 posto djece svakodnevno doživljava verbalni ili tjelesni oblik nasilja u školi, a 16 posto ih se gotovo svakodnevno ponaša nasilno, kažu podaci. Razlog više je to da vršnjačko nasilje ne bude tabu tema i da o tome ni pod koju cijenu ne smijemo šutjeti. Na ovaj problem najviše upozorava inicijativa Dan ružičastih majica koja poručuje – Stop nasilju!

Najčešće se događa u školskom zahodu, na hodniku, igralištu i u prostorijama koje su izvan kontrole učitelja i drugih odraslih osoba. Ponekad se događa i u razredu, a nastavlja se zbog manjka suosjećanja drugih učenika ili zbog učitelja koji ništa ne primjećuju. Vršnjačko nasilje, prema službenoj definiciji, označava uzastopno i namjerno uznemiravanje koje se može očitovati prijetnjama, fizičkim napadom, zadirkivanjem, zahtijevanjem podređenosti ili isključivanjem iz skupine i ogovaranjem. Upravo to je 2007. godine u Kanadi proživljavala najpoznatija žrtva vršnjačkog nasilja Chuck McNeill, zbog kojega je i pokrenut popularni Dan ružičastih majica. Njega su vršnjaci maltretirali samo zato jer je došao u školu u ružičastoj majici. Njegovi prijatelji su zato organizirali prosvjed, sami u školu došli u ružičastim majicama, ali ih i dijelili drugima. Akcija je vrlo brzo postala globalna i zadnja srijeda u veljači postala je Dan ružičastih majica ili Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Ružičasta boja danas je zavladala i gradskim parkom. Majice, maskice, baloni i poruke koje potiču na ljubav i prijateljstvo dio su današnje akcije Grada Vinkovaca i Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića koja je za cilj imala poručiti da je dosta nasilja. Djeca i mladi temelj su naše budućnost, ali i najranjiviji dio društva, stoga je važno podizati svijest o ovom sveprisutnom problemu, kao i o posljedicama koje nemili događaji iz djetinjstva mogu ostaviti na kasniji razvoj mlade osobe.

“Ne samo danas, stalno bi trebali isticati da je vršnjačko nasilje opasno i da ono ostavlja trag za cijeli život. Na tome bi trebali svi raditi, na prevenciji i na razgovoru, kroz škole i vrtiće, jer nema te riječi koja će biti višak ako je uspjela spriječiti barem jedno nasilje, jedan traumatičan dan ili jedno traumatično iskustvo. Kao što smo se suočili s ovom pandemijom, ali i mnogim nedaćama u Vinkovcima, tako moramo i s ovom i u budućem vremenu više isticati prevenciju protiv nasilja kako bi živjeli u jednom ljepšem okruženju i provodili djetinjstvo na onakav način kako to treba”, poručio je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Vrijedne ruke nastavnica i učenika OŠ I.G.Kovačića potaknule su i druge naše građane da promišljaju o tolerantnom ponašanju, razvijanju svijesti o različitosti te jačanju borbe protiv svih vrsta nasilja koje su danas nadrasle školske klupe i igrališta preselivši se na društvene mreže i u virtualnu arenu. Učenici 4.a razreda raširili su se središnjim gradskom parkom i podijelili ružičaste maske, majice i balone.

“Naši nastavnici, učitelji, stručna služba i čitav kolektiv škole se trude video prezentacijama, plakatima i kratkim filmovima educirati sve učenike o štetnim posljedicama vršnjačkog nasilja, kako ove najmlađe od 1. do 4. razreda, tako i ove starije od 5. do 8. razreda”, rekao je ravnatelj Mario Lovrić dodavši kako je kvalitetnim programima, informacijama i prevencijom nasilje moguće suzbiti.

Osim njih, protiv vršnjačkog nasilja govore i u drugim školama, institucijama i ustanovama koji su ovaj dan obilježili porukama, radionicama i ružičastim majicama.

OŠ Josipa Kozarca, 4.c

 

OŠ Josipa Kozarca, 8.c
Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci