3 C
Vinkovci
Petak, 2. prosinca 2022.

Vrtićarci iz Edena u posjetu lovcima i šumarima u Starim Jankovcima

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Lovci Lovačkog društva „Jastreb” iz Starih Jankovaca danas su bili domaćini mališanima Katoličkog dječjeg vrtića Eden iz Vinkovaca. Iako vrijeme baš i nije nabolje poslužilo te je izostao odlazak u samu šumu, i prezentacija u Lovačkom domu nadomak Starih Jankovaca kao i boravak u lijepom okolišu ovoga objekta, bili su dovoljni za zadovoljstvo mališana.

Inače, današnji posjet dio je projekta „Djeca s lovcima i šumarima u prirodi” koji je Županija pokrenula 2019. godine, ali je stao zbog epidemije te se sada ponovno intenzivira.

Sada se ponovno vraćamo u tu priču, a ideja je da vrtićka djeca i osnovnoškolska djeca od prvog do četvrtog razreda posjećuju lovačke domove i vide što rade lovci, što rade šumari u prirodi i da se upoznaju s puno stvari. Odredili smo pet lokacija, ovdje u Starim Jankovcima te u Cerni, Vrbanji, Antinu i Korođu. Program je namijenjen djeci iz cijele županije i pozivam vrtiće i škole da se jave u Upravni odjel za poljoprivredu i mi ćemo organizirati takve izlete”, istaknuo je Krunoslav Buhač, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu VSŽ.

Riječ je, istaknuo je Buhač, o pet doista reprezentativnih lovačkih domova, a baš takav je i u Starim Jankovcima.

Ljepota Lovačkog doma i okoliša plod je dugogodišnjeg rada svih ljudi koji ovdje baštine lovstvo i lov već dugi niz godina. Društvo postoji od 1935. godine i to je rad i trud koji se vidi, a ovaj dom je ogledalo toga”, istaknuo je Dejan Domitrović, lovnik i lovočuvar u Lovačkom društvu „Jastreb” Stari Jankovci.

Uz boravak na otvorenom, mališani su danas imali priliku upoznati životinjski svijet obližnjih šuma kroz eksponate izložene u prostoru doma. Druženje s lovcima, istaknuo je Domitrović, prilika je i da se kod najmlađih izbjegnu pogrešni stereotipi i stvori prava slika o lovačkom svijetu. A to, kazao je, nikako nije samo puki odstrel divljači, koji čini tek nekih 10 posto lovnogospodarske osnove, nego ponajprije hranidba i očuvanje divljači te uopće očuvanje prirode i druženje.

A najmlađi su i ovaj put imali niz pitanja, spremno odgovarali na upite te podijelili i neka svoja iskustva i znanja o životinjama, baš kao Sunčica, Vito i Rita.

 

 

 

 

Znam da u šumi živi jako puno divljih životinja i da bilo kad mogu biti opasne. Ovdje mi se jako sviđa i svašta smo vidjeli”, kaže Sunčica.
Ja znam da su životinje koje žive u šumi jako opasne, a najviše vuk. U šumi žive vuk, divlja svinja, bjelouška, mrki medo…”, nabraja Vito, kojemu je favorit upravo mrki medo zato što je najjači u šumi, jači od vuka.
Već sam bila u šumi i bilo je jako super. Vidjela sam puno životinja i bile su mi slatke, ali nisam im prilazila. Ovdje mi se najviše svidio fazan od ovih životinja što su nam pokazali jer je tako mekan”, kaže Rita.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno