1 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. siječnja 2023.

Vrtićarci u Edenu na jedan dan postali vrtlari

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U Katoličkom dječjem vrtiću Eden provode se razne aktivnosti i projekti vezani za okoliš i ekologiju, no razvijanje ekološke svijesti djece i odraslih u ovom vrtiću zahtjeva i ekološko djelovanje u zajednici uz uključivanje roditelja te vanjskih suradnika.

U sklopu eko dana i ekoloških aktivnosti koje provode u vrtiću posjetio ih je Ivan Tutek, vlasnik OPG Tutek Ivan koji se bavi proizvodnjom i uzgojem prirodnog organskog gnojiva, odnosno humusa kalifornijskih glista. U suradnji s ovim OPG-om, vrtićarci su izradili tri povišene gredice u čijoj realizaciji su sudjelovali srednja i starija odgojna skupina KDV Eden.

“Nakon što smo izabrali lokaciju za povišene gredice, iskorištene su daske od kojih je izrađen okvir za tri povišene gredice. Kad smo postavili povišene gredice, uslijedilo je zaštićivanje unutrašnjosti od korova i trave. Djeca su postavila stari karton na dno gredice i natopila ga vodom. Nakon toga, uslijedilo je skupljanje lišća po dvorištu vrtića koje su djeca postavila na karton natopljen vodom. Zatim, gredice su popunili zemljom obogaćenom humusom kalifornijskih glista, ali naši mališani sve više su bili nestrpljivi jer je krenula sadnja luka i salate”, pojasnili su u Edenu.

Prvo su, napominju, označili mjesto gdje će se saditi salata i luk, a nakon toga djeca su posadila salatu i luk te gredice zalila vodom. U sklopu eko dana, djeca su imala uistinu malu školu vrtlarstva.

“Nastojali smo prenijeti tradiciju koja se već pomalo i zaboravlja, ali na nešto moderniji način. No, to nije bilo sve jer su nam iz OPG Tutek Ivan donijeli i gliste za naše kompostište. Djeca su bila oduševljena glistama te su ih uz edukaciju kako ih koristiti za kompostiranje, imala priliku držati u rukama. U vrtiću ćemo iskoristiti sav biorazgradivi otpad, uključujući i kore jabuka koje smo brali na Borincima te ga skupljati tijekom zime kako bismo na proljeće s tom zemljom mogli saditi cvijeće”, rekli su nam u vrtiću.

Cijeli dan zaključuju oduševljenjem mališana, a OPG Tutek Ivan ih je sve nagradio vrećicom glistinca koji mogu iskoristiti u svojim domovima.

“Mi u vrtiću otkrivamo, upoznajemo što sve možemo učiniti da na Zemlji bude ljepše i zdravije živjeti. Zato ju čuvajmo i volimo, njegujmo i obrađujmo”, poruka je Edena.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno