13 C
Vinkovci
Subota, 28. svibnja 2022.

Vukovarsko-srijemska županija na sedmom mjestu po višku osiguranika HZZO-a

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Popis stanovništva izvukao je na površinu niz nelogičnosti, među kojima je i ona da u Hrvatskoj ima 209 tisuća više zdravstvenih osiguranika nego samih stanovnika. Zasad nije poznato tko su svi ti ljudi koji imaju pravo na osiguranje na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a ne u žive u Hrvatskoj.

Pobjednik na ovom popisu je Grad Zagreb koji ima gotovo 39 tisuća više zdravstvenih osiguranika nego onih s prijavljenim boravištem i prebivalištem. Iza glavnog grada slijede Splitsko-dalmatinska, Primorsko- goranska, Istarska, Osječko-baranjska, Zadarska, Vukovarsko-srijemska, Zagrebačka i Sisačko-moslavačka županija.

Naša županija nalazi se na sedmom mjestu nezavidnog popisa s čak 11.365 više osiguranika od stanovnika.

“Preciznih podataka nemamo, pa možemo samo nagađati da je riječ o našim novijim iseljenicima koji se nisu odjavili, hrvatskim državljanima s dvojnim državljanstvom, iseljenim hrvatskim državljanima srpske nacionalnosti nakon Oluje te strancima koji u Hrvatskoj imaju nekretnine”, rekao je za N1 demograf Stjepan Šterc napomenuvši kako pravo na zdravstveno osiguranje imaju i hrvatski studenti koji se obrazuju u državama članicama Europske unije. „Problem većeg broja osiguranika nego stanovnika treba riješiti tako da se izbrišu oni s duplim osiguranjem, a ne socijalni slučajevi s jednim”, dodao je Šterc.

“Broj osiguranih osoba HZZO-a s prebivalištem u drugim državama članicama te ugovornim državama prema posljednjim podacima iznosi 41.084. Pravo na zdravstvenu zaštitu koriste na teret HZZO-a temeljem EU propisa o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti i međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju. To su, primjerice, korisnici hrvatske mirovine koji žive u drugim članicama EU ili ugovornim državama, zatim izaslani radnici i njihove obitelji, osiguranici koji žive u drugim državama, npr. rade u Hrvatskoj, žive u Sloveniji”, navode iz HZZO-a.

Čak i kada se oduzme gore navedeni broj, opet ostaje nešto manje od 170 tisuća osiguranika koji ne pripadaju nijednoj skupini. Prema neslužbenim izvorima, iz HZZO-a navode kako bi se problem mogao riješiti automatskom odjavom iz njihove baze svih onih koji odjave svoje prebivalište iz Republike Hrvatske.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno