13 C
Vinkovci
Četvrtak, 11. kolovoza 2022.

Za demografske mjere Vukovarsko-srijemska županija ove godine izdvaja više od pet milijuna kuna

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Danas je u Vinkovcima održana sedma Županijska skupština s ukupno 11 točaka dnevnog reda. Između ostalog, vijećnici su danas raspravljali i o programu demografskih mjera te onima iz područja sporta, zdravstva i socijalne skrbi.

Prva točka dnevnog reda bila je Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Općoj županijskoj bolnici Vinkovci za nabavku predmeta čija pojedinačna vrijednost prelazi 300 tisuća kuna. Izvješće je podnio ravnatelj bolnice Krunoslav Šporčić.

„Sukladno statutu Opće županijske bolnice Vinkovci, za sve predmete nabave imamo određene kategorije. Odluku o postupku javne nabave za vrijednost do 100 tisuća kuna donosi ravnatelj, od 100 do 300 tisuća kuna odluku donosi Upravno vijeće, a za sve nabave čija je procijenjena vrijednost veća od 300 tisuća kuna suglasnost daje osnivač, u ovom slučaju je to Županija”, pojasnio je Šporčić.

Dodao je kako bolnica početkom svake godine donosi plan nabave koji usvaja Upravno vijeće, a na osnovu njega dalje se rade postupci javne nabave. Naravno, osnovni uvjet za početak tog procesa su osigurana sredstva. Sredstva za koja su vijećnici danas dali suglasnost bit će ove godine utrošena za nabavu medicinske opreme, redovno poslovanje i održavanje sustava, a najveća stavka su, napomenuo je ravnatelj, lijekovi i potrošni medicinski materijal.

Mario Meštrović, v.d. pročelnika Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju, u svojoj je točki Prijedloga programa demografskih mjera istaknuo je kako ove godine Vukovarsko-srijemska županiji po prvi put izlazi s programom demografskih mjera za što će biti izdvojeno 5.350.00,00 kuna, podijeljenih na četiri dijela.

Prva demografska mjera je financiranje kupnje kuće ili stana za mlade obitelji, druga se odnosi na sufinanciranje prehrane djece u osnovnim školama, treća uključuje pomoć obiteljima s četvero i više djece za koju je odobren iznos od milijun i 700 tisuća kuna, a četvrta mjera je prijevoz redovitih studenata.

„Svjesni smo činjenice da su najbolje demografske mjere radna mjesta, a ove koje mi dajemo samo su pomoć mladima i mladim obiteljima. Kada govorimo iznosu to je gotovo 6 posto od izvornog proračuna i možemo reći kako je još uvijek nedostatan. Međutim, vjerujem kako će ove mjere polučiti uspjeh”, poručio je Meštrović.

Otvaranje novih radnih mjesta komentirao je i župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić. Istaknuo je kako Županija radna mjesta ne može stvoriti osnivanjem poduzeća, nego sufinanciranjem određenih programa, edukacijama i pomaganjem malim poduzetnicima.

„Sadašnje demografske mjere neće nam donijeti tako brz i dobar rezultat. Mi imamo proračun kakav imamo i u okviru njega dajemo najviše moguće, a da ne ugrozimo opstojnost županije. Naravno da prema Vladi i ministarstvima idemo s nizom prijedloga i mjera jer uistinu je situacija kod nas dramatična”, rekao nam je Dekanić napomenuvši i kako će Županija vrlo skoro otvoriti i ured za gospodarstvo koji će za cilj imati na jednom mjestu detektirati sve probleme poduzetnika te rješavati ih na brži i efikasniji način.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno