- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Tri nove učionice, trim dvorana i radionica dočekat će u novoj školskoj godini učenike s teškoćama u razvoju u prvoj vinkovačkoj osnovnoj školi. Projekt je to vrijedan milijun kuna koji je već u poodmakloj fazi radova, a kvalitetnije uvjete boravka i rada dobit će 68 učenika s područje cijele županije.

“Naša prva škola ima jednu posebnu zadaću kojom kroz specifičan program rada školuje i djecu s teškoćama u razvoju. Svemu tome morali smo prilagoditi i uvjete rada i mislim da ovo neće samo unaprijediti školu, nego i kompletno naš obrazovni sustav. Radimo i dalje na uređenju škole i stvaramo adekvatne uvjete koji će u budućnosti dovesti do toga da svi budu u jednoj smjeni, da imamo kuhinju i da naš osnovnoškolski standard dođe do one razine koju smo zamislili”, rekao je danas gradonačelnik Ivan Bosančić obilazeći radove u potkrovlju Osnovne škole “Antun Gustav Matoš”. Tamo će biti uređeno i adaptirano nešto manje od 400 kvadrata na kojima se radi posljednjih osam mjeseci.

Završetkom radova 68 djece s teškoćama u razvoju dobit će potpuno prilagođene prostore u kojima će nesmetano moći pohađati nastavu. Učenici su raspoređeni u sedam odgojno obrazovnih skupina, četiri kombinirana razredna odjela, jedan produženi stručni postupak, a organizirana je i nastava u kući za ukupno sedam učenika. Kako je pojasnio ravnatelj škole Dario Dragun, učenici na nastavu dolaze u prijepodnevnoj smjeni, a u školi i dalje provode sve modele i preporuke s početka školske godine.

“U potkrovlju iznad posebnih odjela adaptiramo tri nove učionice, trim dvoranu i radionicu za učenike s teškoćama. Posebni odjeli u ovu školu došli su 1993. godine i s vremenom se broj učenika povećavao. Danas ih imamo 68 i našli smo se u situaciji da oskudijevamo s primjerenim prostorom za ove učenike”, istaknuo je Dragun dodavši kako je ukupan broj učionica koje koriste Posebni odjeli u školi trenutno 11, a u ovim uvjetima izmjene organizacije rada škole uvjetovane COVID19 epidemijom uspjeli bi osigurati učionice i prostor za nastavu u jednoj smjeni.

U prostore koji će biti u potpunosti specijalizirani za djecu s poteškoćama ulaže se gotovo milijun kuna osiguranih iz gradskog proračuna. U školi je danas bila i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Andrea Vinković koja je rekla kako posljednjih godina, nažalost, bilježimo porast broja djece s teškoćama u razvoju.

“Budući da ova škola prima djecu s područja cijele županije, na zamolbu ravnatelja odlučili smo financirati uređenje dijela škole za djecu s teškoćama u razvoju. Ukupna vrijednost radova je gotovo milijun kuna, a dobili smo obećanje naše županije da će se također uključiti u sufinanciranje radova”, pojasnila je.

Po završetku ovih radova ulazi se u sljedeću fazu koja uključuje ugradnju dizala čime bi za djecu smanjene pokretljivosti bio olakšan pristup prostorijama škole.