13 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. ožujka 2023.

Za Filipa i Emu matematika nije teška i dosadna

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Mentalna aritmetika sve je popularniji i moderniji edukacijski program u svijetu koji ne zaobilazi ni Vinkovce. Imamo jednu državnu prvakinju i nekoliko osvajača medalja, a odgovore zbog čega je tako omiljena među mladima potražili smo kod uspješnih brata i sestre – Eme i Filipa Markote.

Volimo rješavati matematičke zadatke i probleme, to je trening za mozak kroz koji naučiš kako biti koncentriran – gotovo u glas će Ema i Filip Markota, brat i sestra, polaznici ALOHA mentalne aritmetike u vinkovačkoj školi matematike Korijen Znanja. Pod budnim okom trenerice Marije Andrijanić uče što je to abakus, kako brzo računati ili kako 10 prstiju postaje 99, a sve to prezentiraju na brojnim lokalnim i državnim natjecanjima.

„To je učenje kroz igru. Računamo pomoću abakusa i mentalno računamo. Na početku bude lagano jer prvo učimo zbrajanje i oduzimanje, ali kasnije kreću teži zadaci s više znamenaka, decimalni brojevi, množenje i dijeljenje, ali je zabavno pomoću kuglica na abakusu doći do rješenja. Kad nam je potreban odmor igramo zanimljive igre i rješavamo zadatke brzine, pažnje i koncentracije”, pojašnjava nam 10-godišnji Filip koji, napominje, na Alohu ide jednom tjedno po dva sata, ali svaki dan dobiju zadatke za zadaću koje rješava po 10 minuta. „Kada se pripremam za natjecanje, vježbam i dodatne listiće pa tada vježbanje zadataka iz Alohe traje otprilike 40 minuta. Aloha mi ne oduzima puno vremena pa stignem na treninge juda i nogometa i uspješno rješavam školske obaveze”, ambiciozan je Filip.

A sve matematičke obaveze puno su lakše jer na Alohu ide i njegov brat Matej i sestra Ema pa nerijetko zajedno rješavaju zadatke i dolaze do rješenja problema. „Razumijem matematiku, razvila sam pažnju i koncentraciju i puno zapamtim na satu pa kod kuće trebam samo ponoviti i malo naučiti. Zato se stignem baviti i drugim aktivnostima. Osim Alohe, treniram judo i idem na engleski, a sve školske obaveze sam do sada s lakoćom rješavala. Nadam se da ću tako nastaviti”, kaže godinu dana starija Ema. Smatra kako joj u tome pomaže upravo mentalna aritmetika koju također uči jednom tjedno po dva sata, u pripremama za natjecanja malo češće.


Oboje ju planiraju pohađati sve do zadnjeg, 8. stupnja, a s obzirom na uspjehe koje su dosad ostvarili, ne možemo ne pomisliti kako je to sve za ove mlade Vinkovčane tek jedan jako lijep početak. U lipnju ove godine sudjelovali su na 6. Državnom natjecanju iz ALOHA mentalne aritmetike i ostvarili i više nego zavidne rezultate. Ema je po drugi put postala državna prvakinja na razini KIDS 5, dok se Filip okitio srebrom na razini KIDS 4. Prošle godine pripalo mu je treće mjesto. Ostvarivali su mali genijalci i brojne druge uspjehe. Filip je u školi na matematičkom natjecanju „Klokan bez granica” bio među 10% najboljih. Prošle godine je osvojio 12. mjesto, a ove godine 11. mjesto u konkurenciji oko 7.000 učenika. Ema je na istom natjecanju prošle i ove godine bila među 10% najboljih u konkurenciji od oko 9.000 učenika. Na školskom natjecanju iz matematike osvojila je 1. mjesto, a na županijskom natjecanju iz matematike za 4. razrede 8. mjesto u konkurenciji 25 učenika.

Ništa im nije teško jer, kažu, vole to. Kako matematiku i učenje, tako i sport, ponajviše judo s kojega su dodatno nadopunili svoju kolekciju medalja. Matematiku oboje vide u svojoj budućnosti, a tko zna, možda upravo zbog obitelji Markota Vinkovci nađu svoje mjesto na matematičkoj karti svijeta.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno