- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Tri najveće udruge za zaštitu životinja u Hrvatskoj – Prijatelji životinja, Sklonište Prijatelji Čakovec i Udruga Pobjede, kao i neke druge članice Mreže za zaštitu životinja, pokrenule su nacionalnu kampanju “Za Hrvatsku bez pasa na lancu”.

Traže hitnu izmjenu postojećeg Zakona o zaštiti životinja uvođenjem potpune zabrane držanja pasa na lancu, pa je pokrenuta peticija za zakonsku zabranu držanja pasa na lancu, za što se bore još od 2005. godine, naglasivši da životinje treba spasiti od lanca koji im ograničava kretanje na svega nekoliko metara.

„Pse nazivamo najboljim čovjekovim prijateljem, a osuđujemo ih na ropstvo, na život u radijusu od nekoliko metara. Oni, koji po svojoj naravi vole slobodu više nego ljudi, kojima je priroda trčati, njuškati, istraživati, vezani su 10, 15 godina na iste te lančuge da bi umrli u tom istom blatu, poput psa Bobija iz okolice Petrinje koji je umirao u agoniji danima dok ga nisu spasili volonteri tek toliko da umre na toplom i uz ljudski dodir i utjehu“, kažu aktivisti iz čakovečkog skloništa Prijatelji.

Tri udruge, uz podršku svih udruga iz Mreže za zaštitu životinja, žele promjenu kojom bi spasili na tisuće životinja koje trenutno “robijaju” na lancu ili se još nisu ni rodile.

„Od 2005. godine borimo se za potpunu zabranu držanja pasa na lancima. Smatramo da nitko tko nema uvjete za skrb o psu ne bi trebao niti imati psa. Držanje pasa na lancima sramotno je i nedopustivo“, napominju u udruzi Prijatelji životinja.

Peticiju se može potpisati na sljedećoj poveznici.

Na potpisivanje peticije pozvala je i vinkovačka Udruga za zaštitu životinja Rocco. „Zato jer je dosta!“ – poručuju.

Kažu kako važeća zakonska odredba glasi da je zabranjeno trajno držanje pasa na lancu, a što je to “trajno” slobodno odlučuju veterinarski inspektori i komunalni redari u svakom pojedinačnom slučaju u kojemu vrše nadzor. Upravo se zbog te odredbe, kada se prijavi boravak psa na lancu, često dogodi da vlasnici ne budu kažnjeni niti da se život psa ne promijeni.