Športski savez invalida grada Vinkovaca od 29. ožujka ove godine provodi projekt pod nazivom „I ja sam sportaš“. Zajedno sa svojim partnerima, osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju nastoji uključiti u zajednicu kroz razne sportske aktivnosti.

Kako bi se i one osjetljive skupine našega društva, odnosno osobe s invaliditetom i djeca s poteškoćama u razvoju, uključile u zajednicu i bile njezin ravnopravan član, Športski savez invalida grada Vinkovaca pokrenuo je inicijativu i u ožujku ove godine počeo provoditi projekt „I ja sam sportaš“ u sklopu kojega je danas u prostorima Stolnoteniskog kluba „Dom“ održan Dan otvorenih vrata gdje su njihovi članovi spremno i spretno pokazali što su sve do sada naučili.

„Drago mi je što smo danas na još jednom Danu otvorenih vrata projekta „I ja sam sportaš“. Presretni smo što smo prvi put od našeg postojanja dobili ova sredstva iz Europskih fondova i nadamo se da ćemo ih do kraja projekta kvalitetno iskoristiti i uključiti što veći broj sportaša osoba s invaliditetom.  Svi smo upoznati s tim da su Europska sredstva na stolu, samo ih treba znati uzeti, a budući da mi kao Savez postižemo izvrsne rezultate tako smo došli i na ideju da uključimo što veći broj sportaša i svih drugih koji su zainteresirani te da prikažemo sportove kroz ovaj projekt“, rekao je Emil Gubica, predsjednik Športskog saveza invalida grada Vinkovaca te dodao kako ovakve događaje rade upravo kako bi osobe s invaliditetom pronašle sport koji im odgovara, jer to za njih, osim uključivanja u zajednicu, predstavlja i jednu vrstu rehabilitacije.

U projekt su uključeni Atletski klub osoba s invaliditetom Vinkovci, Biciklistički klub osoba s invaliditetom “Bosut” Vinkovci, Plivački klub “Barutana” Vinkovci, Stolnoteniski klub “Dom” Vinkovci, Streljački klub osoba s invaliditetom “Kristinka Matičić” Vinkovci, Taekwondo klub “Sajnami“ i Grad Vinkovci. Projekt je ukupne vrijednosti milijun i 29 tisuća kuna i u stopostotnom iznosu je financiran iz sredstava Europske Unije i sredstava državnog proračuna.

„Cilj Dana otvorenih vrata je potaknuti osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju na uključivanje u sportske aktivnosti, odnosno prezentirati im projekt i time ih pozvati da se uključe u zajednicu kroz besplatne treninge koji se provode u okviru projekta“, pojasnila je Ivana Magić Pavlović, koordinatorica projekta. Dodala je i kako je preostalo još pet Dana otvorenih vrata do kraja projekta koji završava 29. svibnja 2020. godine. “Cilj je kroz sport u zajednicu uključiti 65 osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, a s današnjim danom uključeno je 53 sudionika, što znači da smo jako blizu ostvarenju našeg cilja. Uvijek može biti više sudionika i zato ovim putem pozivam osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju da se uključe u sportske aktivnosti koje se odvijaju u okviru ovog projekta”.

Partner u projektu je i Razvojna agencija VIA, odnosno Grad Vinkovci koji je od samog početka uključen u realizaciju. Današnjem događaju nazočila je pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković koja je istaknula sljedeće:

„Nama je iznimno drago da smo partner u ovom projektu i da se Športski savez invalida grada Vinkovaca odvažio na ovako jedan zahtjevan projekt koji je uistinu od značajne vrijednosti. Znamo da udruge u sportu imaju možda manje mogućnosti prijave na određene natječaje koji se financiraju iz sredstava države ili Europskih fondova, a osobito je ovaj projekt značajan jer je okrenut osobama s invaliditetom što znači da će uistinu poboljšati kvalitetu njihovog života i mogućnost bavljenja sportom. Mislim da je ovo zapravo samo početak i uvod i da je sada ovaj Športski savez spreman za puno veće i zahtjevnije projekte“.