Prijava obrazovnih programa otvorena je 25. lipnja, dok je završetak planiran je za 7. srpanj. Tri dana nakon objavit će se konačne ljestvice poretka nakon čega od 12. do 14. srpnja slijede upisi.

U osam Vinkovačkih srednjih škola za nove učenike spremno je ukupno 1.061 mjesto. Nije se puno promijenilo od prošle godine, pa su tako upisne kvote po školama ostale približno iste. Gimnazija Matije Antuna Reljkovića očekuje 168 novih intelektualaca, samo dva manje bit će primljeno u Ekonomsku i trgovačku školu Ivana Domca, dok će strukovna zanimanja u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci upisati njih 157. Vinkovci će biti bogatiji za 157 poljoprivrednika i 96 zdravstvenih radnika.

Učenici koji se odluče za upis deficitarnih zanimanja, odnosno JMO zanimanja, kao što su mesar, automehaničar, bravar i drugi ove će godine imati mogućnost sudjelovanja u javnom natječaju za dodjelu stipendije u iznosu od 18.000 kuna godišnje. Osim toga, imat će pravo svoje znanje produbiti uz pomoć stručne prakse koju će odrađivati u poduzećima u Vukovarsko – srijemskoj županiji. Tako će automehaničari imati na raspolaganju čak 37 firmi, dok će konobari moći birati između njih 17, ovisno o broju mjesta koje svako poduzeće nudi.

Srednjoškolsko glazbeno obrazovanje u Glazbenoj školi Josipa Runjanina Vinkovci moći će upisati 25 učenika s završenom osnovnom glazbenom školom, i na raspolaganju će imati deset smjerova za četverogodišnje školovanje. Osim toga, učenicima se nudi i 20 mjesta za dvogodišnje pripremno obrazovanje za svih pet smjerova – glazbenik pjevač, glazbenik – teorijski smjer te Klarinet, saksofon i tambure – temeljni predmet.

Velik broj upisnih mjesta u Tehničkoj školi prokomentirao je i ravnatelj Mate Vukušić. „Zahvalan sam što su roditelji i djeca napokon shvatili važnost strukovnih zanimanja. Veliku potražnju potvrđuje i činjenica da je prošle godine za upis u našu školu bilo puno više zainteresiranih nego prije pa se prag upisa podigao iznad 50 bodova i nažalost nisu je upisali svi koji su htjeli. Veliki poticaj pruža nam i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek koji svake godine našem najboljem učeniku koji je pohađao četverogodišnji program nude izravan upis. To nam je velika čast i moram se pohvaliti i time što je upravo njihov dekan, prof.dr.sc. Drago Žagar, naš bivši učenik”, rekao je Vukušić dodavši kako Tehnička škola nudi suvremene metode učenja uz svoja 23 3D printera koja posjeduju te se trude uključiti svoje učenike u razvitak škole.