32 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. lipnja 2022.

Zamiriši Slavonijo bagremom i trešnjom, okiti se dukatima i šokačkom pjesmom

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
Kako to obično biva, najpoznatija smotra folklora započinje upravo Folklornim večerima – jednom od najstarijih priredbi Vinkovačkih jeseni u kojoj nam kulturno-umjetnička društva ponosno pokazuju svoju bogatu kulturnu baštinu. Ove godine to će na središnjoj pozornici činiti od 10. do 15. rujna.

Odzvonilo je. Dočekali smo 56. izdanje Vinkovačkih jeseni koje će u svojem starom i svima nam poznatom obliku još jednom pokazati kako njeguju izvorni narodni izričaj i stvaralaštvo. Večeras u 19 sati počinju Folklorne večeri, uživat ćemo u nastupima 43 društva, a zajedno s njima otplesati do Državne smotre folklora i Svečanog mimohoda kao krune ovogodišnje manifestacije. Županijsku smotru folklora otvorit će ukupno devet kulturno umjetničkih društva, u nedjelju će nastupiti njih sedam, dok će 13.,14. i 15. rujna na središnjoj gradskoj pozornici “zagrmjeti” noge folkloraša iz devet društava.

Kako je pojasnio glavni koordinator Folklornih večeri Franjo Japelj, iz Vukovarsko-srijemske županije prijavljeno je 46 društava, 43 će nastupiti na Folklornim večerima, dok će tri društva biti domaćini Državne smotre folklora 18. i 19. rujna. Kao što je to bilo i dosad, stručni žiri će od petka do srijede ocjenjivati i na kraju odlučiti o najboljem društvu naše županije, a najbolja društva predstavljat će Vukovarsko-srijemsku županiju na svim smotrama folklora tekuće godine. Važno je spomenuti i kako će na kraju svake večeri nastupiti jedno gradsko koreografirano društvo koje se ne ocjenjuje. Subota je rezervirana za projekt “Ajd u kolo šokačko”.

“Projekt je to koji je zaživio prije dvije i pol godine. Kolo je zaštićeno kao nematerijalna kulturna baština, a naša županija, uz Brodsko-posavsku i Osječko-baranjsku, nositelj je te vrijednosti. Iz svake županije jedno će društvo odigrati kolo, nakon toga će jedno kolo odigrati zajedno, a plan je i sići glavne pozornice i u kolo uključiti i publiku”, pojašnjava nam Japelj.

I dok prošle godine u Svečanom mimohodu nije bilo gostujućih skupina, ovoga rujna bit će ih više nego ikada. Pozivnicu je dobilo najviše društava do sada, njih čak 28 i svi su potvrdili svoj dolazak. Sudjelovat će i jedno društvo iz BiH te jedno iz Srbije, a naše domaće bogatstvo pokazat će 42 društva. Topot konja odjekivat će i ovoga rujna našim ulicama kada će na kraju svečanog mimohoda biti održana revija konjskih zaprega. Brojni folkloraši i konjogojci te čuvari tradicije još jednom će se pobrinuti da u našem gradu zablista sve ono blago prekrasnih i raznovrsnih narodnih nošnji i običaja, da se čuju izvorna pjesma i instrumenti, pocikivanje i topot gizdavih lipicanaca.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno