4 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 28. studenoga 2022.

Zanzibarska pustolovina bračnog para Tandarić: Kako opisati nešto neopisivo?

Više od autora

- vl promo-


Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Zanzibar se nalazi u istočnoj Africi, a specifičan je po svojoj kulturalnosti koja tragove krije u spoju afričke, indijske, arapske, ali i europske civilizacije. Upravo je to otok koji je odlučio posjetiti bračni par Tandarić, inače članovi Ronilačkog kluba Vinkovci.

Mario Tandarić, instruktor ronjenja i član vinkovačkog ronilačkog kluba od 2019., podmorski je svijet istraživao na puno lokacija. Od onih egzotičnih, daleko najveći dojam na njega je ostavio Egipat dok se na prvom mjestu unutar granica Lijepe naše, bez premca, smjestio Dubrovnik.

Prije samo nekoliko dana sa suprugom se vratio sa Zanzibara pa se dojmovi još nisu u potpunosti slegnuli. „Ne znam kako da opišem nešto neopisivo. Tropsko more i Indijski ocean stvarno su nešto spektakularno što svaki ronilac treba iskusiti“, započeo je Mario svoju priču.

Iako su na Zanzibar otišli na ležerni „ljetni odmor u pola zime“, proveli su ga aktivno istraživajući morske dubine i safari. „Već je doživljaj ta promjena klime. Dok je kod nas zima i minusi, mi smo tamo ronili u vodi temperature oko 29 Celzijevih stupnjeva, u kratkim ronilačkim odijelima i bez problema smo odrađivali urone od sat vremena“, dodao je Tandarić ostavši bez riječi pri opisu onoga što ih je dočekalo ispod površine vode.

„Morski život u pravom je smislu tropski – u svim mogućim zamislivim bojama, oblicima, veličinama i količinama. Ne znam kako bih to drugačije opisao osim da sve ono što inače gledamo u dokumentarcima se sad pretvorilo u stvarnost. Predivan je osjećaj biti dijelom takvih prizora prirode“, istaknuo je rekavši kako su vidjeli očaravajuće koraljne grebene dužine nekoliko kilometara, a viđenim su napunili baterije za sljedećih godinu dana.

Osim prirode čije ljepote oduzimaju dah, dojmili su ih se i gostoljubivi domaćini i božanstvena hrana. „Gastronomija im je slična indijskoj, sve je dosta začinjeno što meni osobno odgovara, ali mislim da se sa Zanzibara nitko kući nije vratio razočaran hranom“, opisao ovaj instruktor ronjenja nevoljko priznajući kako je na put otišao s dozom predrasuda što će ga tamo dočekati, njegovo se mišljenje u potpunosti promijenilo, a ovaj ga je put naučio više o sebi nego o zemlji koju je posjetio.

Osim toga, vinkovački ronilački klub u prošloj je godini kroz projekte uspio ostvariti određena financijska sredstva, a u planu im je provesti tečaj za ronioce početnike. „Ovaj put u Zanzibar zvučao je jako teško i neostvarivo, ali sad kad smo vidjeli da ni to nije toliko komplicirano za ostvariti samo nam je nebo granica“, zaključio je Tandarić svoju pustolovnu priču.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno