13 C
Vinkovci
Petak, 20. svibnja 2022.

Započela 11. manifestacija Noć knjige

Više od autora

- vl promo-
Noć knjige, manifestacija koja promovira čitanje, otvorena je danas u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci koja je priredila vrlo bogat program. Manifestacija će trajat do ponedjeljka, 25. travanja, a započela je danas s druženjem djece i književnice Adrijanom Martić.

Vrijedi istaknuti kako je ovogodišnja noć knjige i u znaku dviju okruglih obljetnica – 400 godina od rođenja francuskog književnika Molièrea te 100 godina od rođenja hrvatske velikanke Vesne Parun.

„Kada govorimo o slobodi u mediju knjige ono što možemo zaista reći je da se čitanjem otvaraju mnogi svjetovi i da naša mašta tada postaje slobodna te da granica zaista nema. Zbog toga je poruka da čitamo i da djeca, kao i mi odrasli, u knjigama pronalaze mnogo toga, a posebno onaj prostor slobode koji je svima potreban”, poručila je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, Vedrana Lugić.

Tema Noći knjige je sloboda i knjiga kao prostor slobode, stoga i posljednji današnji događaj nosi naziv „Sloboda uživanja” na kojemu će biti predstavljeno popularno vinkovačko pivo Valens te Medarije Ferbežar. Sutra će se u sklopu noćnog programa održati i sajam knjiga koji započinje u 20, a traje do 22 sata. Osim s Adrijanom Martić, naši najmlađi sugrađani, a i oni nešto stariji imali su se priliku po družiti i s književnicima Vladimirom Bakarićem te Sanjom Beraković.

„Ovo je jedna lijepa prilika da svi oni koji možda nisu dovoljno išli u knjižnicu da ovih dana posjete i dožive knjižnicu, ali i da vide prekrasne ljude koji ovdje rade i borave u njoj. Isto tako da i osjete tu jednu klimu unutar knjižnice koja je izvrsna, koja širi pozitivnu atmosferu unutar našega grada. Knjižnica je jedno vinkovačko mjesto koje nosi jednu težinu i naš grad čini, ne samo boljim i kvalitetnijim, jednim kulturnim središtem čitave naše županije. Zbog toga veliko hvala svim djelatnicima knjižnice, ali isto tako i čestitke svima onima koji kroz godinu u tolikom velikom broju posjete knjižnicu i pročitaju veliki broj knjiga te uživaju u onim koricama koje još uvijek pobjeđuju elektronski način čitanja”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

U 19 sati započela je promocija knjige „Zavod za apatiju” autora Gordana Nuhanovića, dok će od 20 sati biti predstavljeno djelo „U ime kapitala” književnice Paule Rem. Subota nam donosi VR radionicu koja će se održati u 10 sati, a ponedjeljak je rezerviran za predstavljanje literarnih radova vinkovačkih srednjoškolaca pod nazivom „Srednjoškolci sanjaju riječima”.

„Naziv romana „Zavod za apatiju” govori o jednoj epidemiji apatije u određenom području naše države. Vjerujem kako će svi analogiju povući s pandemijom korone, međutim roman je napisan i pisan davno prije nego što je pandemija započela. Poklopilo se da je mene kao pisca i kao građanina ova pandemija zaskočila, ali roman je baziran na jednoj distopijskoj priči u toj epidemiji apatije. Nije potpuno otišao u fantastiku nego ima prepoznatljivih dijelova da znamo kako se radnja djela događa u Hrvatskoj i zapravo da se zapravo sve kreće oko te distopijske priče i hrvatske realnosti”, pojasnio je Nuhanović.

Cijelu manifestaciju Noć knjige pratit će izložba „Knjiga kao prostor slobode” koja će trajati do kraja ovoga mjeseca.

„Dobro je što u krizi čitanja postoji, kada nam istraživanja čitanosti govore da više od 50% Hrvata ne pročita niti jednu knjigu tokom godine, jedan u nizu događaja iniciranih od strane ministarstva i drugih institucija koje na neki način stvaraju šušur u tom segmentu književnosti, a i samim time privlači ljude. Osim toga, podsjećaju ih da je čitanje dio našeg identiteta, meni osobno je manifestacija odlična, pogotovo jer sam bio gost večeras u mojoj domicilnoj vinkovačkoj knjižnici”, istaknuo je vinkovački književnik.

Napomenimo kako će su sklopu Noći knjige održati i humanitarna akcija u suradnji s Ministarstvom kulture i medija u kojoj će biti okupljen veći broj knjiga i autora na ukrajinskom jeziku koje će biti darovane hrvatskim knjižnicama za potrebe ukrajinskih izbjeglica. Za najmlađe je objavljena ukrajinsko-hrvatska početnica, a svi nakladnici su pozvani da tiskaju najmanje jednu knjigu na ukrajinskom jeziku.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno