Kontaktirajte nas

Aktualno

Započela prodaja božićnih drvaca, cijene iste kao i lani

Objavljeno

-

Sredina je prosinca i krajnje je vrijeme za razmišljanje o nabavci božićnog drvca koje tradicionalno kitimo na Badnjak i koje, u raznim veličinama i oblicima možemo kupiti gotovo na svakom koraku, no najviše građana sretnemo uz vinkovačku tržnicu gdje godinama drvca prodaje desetak stalnih prodavača.

Dugi niz godina u našim su krajevima, kao božićna drvca, najčešće korištene razne vrste smreka odnosno obična i bodljikava smreka, ali i obična jelka, no u posljednjih su nekoliko godina primat preuzele nešto ljepše i raskošnije vrste, kao što su Nordmannova jelka i srebrna smreka.

“Za smreke je karakteristično da imaju pravilno pršljenasto grananje te da su simetričnog, gušćeg, piramidalnog habitusa. Iako se radi na selekciji i uzgoju kultivara koji duže zadržavaju iglice, potencijalni problem može biti odbacivanje iglica, što je najizraženije kod obične smreke. Također, to su vrste koje imaju vrlo tvrde i oštre iglice na koje se lako možemo ubosti. S druge strane, smreke imaju relativno čvrste grane koje mogu nositi i teže kuglice. Boja iglica kreće se od tamnije zelenih i zelenih kod obične smreke, do plavo-zelenih i srebrno-zelenih kod bodljikave i srebrne smreke. Jele u pravilu imaju rjeđe grane nego smreke, također pravilno pršljenastog razgranjenja. Iglice jela najčešće imaju dvije izražene bijele pruge i znatno su mekanije od smreka, međutim, jela znatno lakše zadržava iglice od smreke, odnosno duže je zelena i s nje iglice puno kasnije počinju opadati. Grane jela savitljivije su na vrhovima i zato ne mogu nositi one najteže ukrase”, priča nam Ante Šarić proizvođač božićnih drvaca kojeg već godinama susrećemo u ovo blagdansko vrijeme uz vinkovačku tržnicu, a tako je i ove godine. Naime, danas je krenuo s ovosezonskom prodajom drvaca.

“U pravilu je najtraženija prosječna visina od 150-200 centimetara, a tako variraju i cijene, od 80 kuna za običnu smreku, 120 za srebrnu, pa sve do 200 kuna za Nordmannovu jelu, sve ovisi o veličini. Drvce s korijenom je u prosjeku stotinjak kuna skuplje od rezanog, no isplati se uzeti upravo takvo jer na taj način nakon Božića možemo svoje dvorište uljepšati s prekrasnom smrekom ili jelom”, ističe.

Primijetio je i kako je ove godine, na ovoj lokaciji u Kovačićevoj ulici, manje prodavača nego prijašnjih godina, jučer ih je bilo četvero što je dvostruko manje u odnosu na prijašnje godine. Koji je razlog tome nije siguran, možda se oni stariji ne usude izlagati riziku od zaraze, kaže. “Ova je godina čudna za sve pa tako i za nas, no morali smo se prilagoditi, drvca prodajemo na otvorenom uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera”, naglašava Ante Šarić.

A ukoliko želite da vaše božićno drvce što duže bude lijepo zeleno i svježe, te da što duže ukrašava prostor vašeg doma važno je, napominje, odabrati pogodan položaj koji je što više udaljen od izvora topline, jer upravo je isušivanje razlog odbacivanja iglica. Otiđite po svoje božićno drvce barem nekoliko dana prije Božića i provjerite da li je stablo svježe tako što ćete rukom lagano preći po iglicama koje ne bi smjele otpadati, dok bi grančice trebale biti savitljive, a ne krhke. Ukoliko ste kupili stablo s korijenom i planirate ga posaditi na proljeće, bilo bi dobro da ga što više rashlađujete, zalijevate, te prskate iglice tekućinom. Ako vam je pak stalo do mirisa crnogorice u vašem domu u vrijeme blagdana onda, naravno, nećete kupiti umjetno drvce nego ono živo. Inače, tvrde proizvođači, najljepše mirišu smreke, naročito srebrne smreke.

Aktualno

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

Objavljeno

-

Napisao/la

    98 pregleda

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno je popisano više od 652.000 građana, objavio je Državni zavod za statistiku.

Pregled broja samopopisanih građana pokazuje kako se najviše građana samopopisalo u Gradu Zagrebu, 208.148, a najmanje, njih 4.010, u Ličko-senjskoj županiji.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji do sada se samopopisalo 13.429 građana.

U prvoj fazi provedbe Popisa, do 26. rujna 2021., građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo. Takav način samopopisivanja omogućuje sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara.

Nastavi čitati

Aktualno

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Objavljeno

-

Napisao/la

    119 pregleda

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i eksplozivna sredstva, podsjećaju  iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, koja u protekla dva tjedna bilježi preuzimanje veće količine oružja i eksplozivnih sredstava.

Kako se navodi, od 6. do 19. rujna policijski službenici protueksplozijske zaštite Policijske uprave vukovarsko-srijemske su u 4 slučaja dragovoljne predaje i 7 slučajeva pronalaska oružja i eksplozivnih sredstava preuzeli te predmete od građana, koji su željeli ostati anonimni.

Policija je preuzela vojni eksploziv (100 g), osvjetljavajuću minobacačku minu, dvije minobacačke granate, pet ručnih bombi,  dvije automatske puške, jedna puška „kubura“, 10 komada spremnika za automatsku pušku, 990 raznovrsnih komada streljiva. Preuzeta minsko eksplozivna sredstva pohranjena su u skladište do uništenja.

“Nazovite policiju na broj 192, predajte ilegalno oružje i učinite svoje okruženje sigurnim”, poručuju još jednom iz policije.

Nastavi čitati

Aktualno

Od ponoći nove cijene goriva

Objavljeno

-

Napisao/la

    401 pregleda

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin bi mogao biti nešto jeftiniji, dok bi dizel i autoplin trebali značajnije poskupjeti.

Spremnik od 50 litara benzina tako bi trebao biti jeftiniji za 2 kune, isti takav spremnik dizela trebao bi biti skuplji za 9 kuna, a spremnik LPG-a bi trebao također poskupjeti za 9 kuna.  To znači da bi od ponoći litra najprodavanijeg Eurosupera 95 trebala biti jeftinija za 4 lipe, a litra Eurodizela bi trebala biti skuplja za 18 lipa.

Kako cijene nisu iste na svim prodajnim mjestima, nije loše pogledati kako se one kreću. U Vinkovcima gorivo možete točiti na prodajnim mjestima Ine, Tifona, Croduxa i Petrola.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 30 minuta

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno...

Aktualnoprije 50 minuta

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i...

Aktualnoprije 2 sata

Od ponoći nove cijene goriva

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin...

Aktualnoprije 2 sata

U Vinkovcima nikad veći zabavni park

Uspješno su održane 56. Vinkovačke jeseni, a na nekoliko lokacija u gradu Vinkovčani, Vinkovčanke i njihovi gosti uživali su u...

Aktualnoprije 3 sata

Petar Tomić više nije trener prve momčadi Cibalije

Na službenom Facebook profilu HNK Cibalia Vinkovci upravo je objavljeno priopćenje u kojem se navodi da braća Tomić više nisu...

Aktualnoprije 4 sata

Sufinanciranje troškova putovanja vlakom redovitim studentima

Vukovarsko-srijemska županija će od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine ili do utroška predviđenih novčanih sredstava, sufinancirati prijevoz vlakom...

Aktualnoprije 5 sati

U Hrvatskoj 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, umrlo 14 osoba

U posljednja 24 sata potvrđena su 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 14 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer...

Aktualnoprije 6 sati

U Ceriću lopovi operirali po osobnim automobilima

Tijekom vikenda zabilježene su dvije provale u osobne automobile u Ceriću. U ulici Slavka Mađera, tijekom noći s 18. na...

Najčitanije