-0 C
Vinkovci
Srijeda, 8. veljače 2023.

Završen prvi digitalni popis stanovništva, privremeni rezultati u siječnju

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Završen je prvi digitalni popis stanovništva, a Državni zavod za statistiku će za 60 dana objaviti prve privremene rezultate Popisa, najavila je ravnateljica Zavoda Lidija Brković, prenosi Jutarnji.hr.

“Prema EU regulativi Hrvatska, kao i sve druge države članice, ima 27 mjeseci za objavu rezultata. Prve privremene rezultate objavit ćemo nakon 60 dana tj. polovicom siječnja”, rekla je Brković.

Prošli su se tjedan u medijima pojavile informacije da u Hrvatskoj živi manje od četiri milijuna stanovnika, što je Brković demantirala objasnivši kako je potrebno pričekati objavu prvih privremenih rezultata kako bi se točno znalo koliko nas ima.

Pojasnila je i kako se objavljene procjene za kraj 2020. godine, koje objavljuje DZS, po kojima Hrvatska ima oko četiri milijuna i 48 tisuća stanovnika, što je 237 tisuća manje nego po zadnjem popisu 2011. godine, temelje na prijašnjem popisu stanovništva, podacima MUP-a o migracijama te broju umrlih i rođenih.

Iako je prvotno trebao biti gotov 17. listopada, rok za završetak popisa stanovništva produljen je prvi put do 29. listopada, a drugi put do 14. studenog.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno