Završena je obnova kapelice sv. Ane, zaštićenog spomenika kulture koji se nalazi na križanju Ulice kralja Zvonimira i Anine ulice. Na ovoj lokaciji postojan je od 18. stoljeća, dok je u drugoj polovici 19. stoljeća poprimio i zadržao današnji izgled.
Nužna je bila potreba za sanacijom cjelokupne građe kako bi se spriječilo daljnje propadanje skulpture i njezine kapele, pa je novu, osvježenu vizuru, poprimila zahvaljujući inicijativi Grada Vinkovaca.
Radove na obnovi obavio je obrt za konzervatorske, restauratorske i građevinske djelatnosti “Lomar” iz Vinkovaca, uz preporuke Konzervatorskog odjela u Vukovaru.
Sveta Ana, kršćanska je svetica – majka Blažene Djevice Marije čiji spomendan Katolička crkva slavi 26. srpnja.
Po zavjetnom kipu u širem središtu grada ime je ponijela i ulica koja se na nj nastavlja odnosno Dječji dom u neposrednoj blizini.

Sveta je Ana, u pučkoj pobožnosti, simbol materinstva, te joj se utječu osobito žene prije porođaja i nerotkinje, ali i majke i udovice, radnice i kućanice, odgojiteljice i vjeroučiteljice. Preporučuju joj se i mladenci za sretan brak. U nekim europskim krajevima svetu Anu, kao zaštitnicu štuju zlatari, krojači, rezbari, mlinari i tkalci. Na papinskom dvoru slavili su je konjušari, pa su na njezin blagdan uvijek priređivali svečanu procesiju.

Foto: Grad Vinkovci

U kršćanskoj umjetnosti, sveta je Ana prikazana kao starija žena u crvenoj haljini, ogrnuta zelenim plaštem, pokrivalom na glavi te s knjigom u ruci. Često se ova svetica prikazuje sa svojom kćerkom Marijom, koja joj je u naručju ili do nogu, kako tumači Sveto pismo.

Budući da se kapelica nalazi uz samu prometnicu te je svakodnevno izložena svim vremenskim uvjetima, zatečena je u poprilično lošem stanju. Stoga su dvoipolmjesečni radovi, vrijedni oko 46 000 kuna, obuhvaćali sanaciju cjelokupne građe kako bi se spriječilo daljnje propadanje skulpture i kapele.

Foto: Grad Vinkovci