Foto: Glorija Lizde
U Dolu na otoku Hvaru noćas je završio hrvatski dio snimanja dugometražnog igranog filma “Ljeto kada sam naučila letjeti” redatelja Radivoja Andrića i producenata Milana Stojanovića i Maje Popović.
“Ljeto” je koprodukcija glavnog producenta Sense Production iz Srbije, hrvatske Kinorame, bugarskog Art Festa i slovačke kuće Silverart. Projekt je podržao i Eurimages, a gotovo u cijelosti snimljen je na otoku Hvaru – u Starom Gradu, Vrboskoj, Dolu i Jelsi, gdje je ekipa filma boravila protekla dva mjeseca. Ekipi filma preostao je samo još jedan snimajući dan koji će odraditi u Beogradu, a očekuje se da će film biti predstavljen publici u proljeće sljedeće godine.
“Ljeto kada sam naučila letjeti” je priča o odrastanju koju je u filmski scenarij prema istoimenom romanu Jasminke Petrović pretočila mlada scenaristica Ljubica Luković.
Glavna junakinja priče je dvanaestogodišnja Sofija (Klara Hrvanović) pred kojom je naizgled najdosadnije ljetovanje ikada – ljetovanje s dvije bake. Jedna je njena baka, s kojom dolazi iz Beograda (Olga Odanović), a druga je bakina sestra s Hvara koju Sofija nikada nije upoznala (Snježana Sinovčić) – obiteljske su se veze pokidale i treba ih obnoviti. Iako Sofiji prijeti ljetovanje bez wirelessa u društvu dvije starice, idiličan jadranski otok, prvi poljubac, pomirenje obitelji, ali i suočavanje s ozbiljnim obiteljskim problemima pretvorit će ga u nezaboravno iskustvo.
Radivoje Andrić, redatelj kojeg pamtimo po hit filmu “Kad odrastem bit ću Kengur” koji je imao sjajnu gledanost u kinima, zajedno s producentima filma sakupio je izvrstan autorski i glumački tim. Fotografiju potpisuje Dušan Joksimović, scenografkinja je Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Momirka Bailović, a velik dio ekipe čine domaći filmski djelatnici i autori koji su uz kolege iz Srbije, Češke i Bugarske pomogli realizirati ovo uzbudljivo i zahtjevno snimanje. U ulozi Sofije koja dolazi iz Beograda je Klara Hrvanović, a njene nove prijatelje, djecu s Hvara, igraju Luka Bajto, Domina Ančić, Ema Kereta Rogić i Domagoj Ostoja. Uz njih, u filmu osim Olge Odanović i Snježane Sinovčić igraju Žarko Laušević, Frano Lasić, Vanda Boban Jurišić, Stefan Shterev, Marijana Mičić, Nadja Mazalica i brojni drugi glumci.
Film je podržao Hrvatski audiovizualni centar putem potpora namijenjenim manjinskim hrvatskim koprodukcijama te putem poticaja namijenjenih za snimanje u Hrvatskoj. Hvarani su, sa svoje strane, ekipu dočekali s puno entuzijazma i cijeli hrvatski dio snimanja protekao je u izvrsnoj atmosferi.
Izvor: HAVC